icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Πρόσθεσε άρωμα και γεύση στο φαγητό σου με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, χωρίς άλλα κλάματα

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό που δίνει νοστιμιά στα φαγητά και αποτελεί το νούμερο ένα απαραίτητο υλικό στις συνταγές για την παρασκευή μας σειράς πιάτων. Όσο απαραίτητο όμως είναι στη μαγειρική, τόσο βέβαιο είναι πως καθώς καθαρίζεται και κόβεται, χύνονται και πολλά δάκρυα.

Πολλοί θα σας πουν ότι ξέρουν το μυστικό για να μην κλαις όταν μεταχειρίζεσαι το κρεμμύδι στην κουζίνα σου, αλλά οι ειδικοί μίλησαν και αποκαλύπτουν ποια από αυτά τα «κόλπα» είναι όντως αποτελεσματικά και ποια είναι μύθος.

Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια

Αυτό το αίσθημα καψίματος στα μάτια εξυπηρετεί έναν σκοπό για τα κρεμμύδια, λέει η Dr. Abbey Thiel, επιστήμονας τροφίμων και οικοδέσποινα του καναλιού Abbey the Food Scientist στο YouTube.

«Είναι στην πραγματικότητα ο αμυντικός μηχανισμός του φυτού για να μην το φάνε», δήλωσε η Thiel.

Πολλά φυτά έχουν τρόπους για να αποφύγουν να γίνουν γεύμα, όπως αγκάθια, ή μια πικρή γεύση, πρόσθεσε.

Η άμυνα του κρεμμυδιού προέρχεται από τη δομή των κυττάρων του, τα οποία διαθέτουν διαφορετικά τμήματα για να διαχωρίζουν τις ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση, είπε.

Όταν καταστρέφετε αυτά τα κύτταρα – όπως με ένα μαχαίρι – ένα ένζυμο και ένα αμινοξύ συνδυάζονται για να σχηματίσουν θειούχες ενώσεις και ένα άλλο ένζυμο που στέλνει ατμούς στον αέρα και τελικά στα μάτια σας, δήλωσε ο Δρ Bryan Quoc Le, ερευνητής του Πανεπιστημίου Pacific Lutheran στο Parkland της Ουάσιγκτον.

«Αφού αντιδράσουν με την υγρασία στα μάτια μας, παράγονται μικρές ποσότητες θειικού οξέος που ερεθίζουν τον κερατοειδή και οδηγούν στα δάκρυα», εξήγησε η Thiel.

Συμβουλές για λιγότερα δάκρυα

Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα

Μια εξαιρετική μέθοδος για να παράγετε λιγότερα δάκρυα όταν κόβετε κρεμμύδια είναι να τοποθετήσετε έναν ανεμιστήρα κοντά σας για να φυσάει τον αέρα μακριά σας, προτείνει η Thiel.

«Με αυτόν τον τρόπο ο αέρας απομακρύνει τα μόρια που συνήθως εισέρχονται στο μάτι σας και οδηγούν στα δάκρυα», είπε.

Βάλτε γυαλιά

Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά τα γυαλιά είναι μια αλάνθαστη μέθοδος, είπε η Thiel. Προστατεύουν τα μάτια σας από τα μόρια του αέρα, είπε.

«Έχω παρατηρήσει ότι το να φοράω φακούς επαφής (αντί για γυαλιά) κάνει μεγάλη διαφορά όταν κόβω ένα κρεμμύδι», είπε η Thiel. «Απλώς χρειάζεται να έχετε κάποιου είδους ασπίδα που να προστατεύει τα μάτια σας».

Παγώστε το κρεμμύδι

Το ψυγείο, ο καταψύκτης ή ένα μπολ με παγωμένο νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει, είπε ο Le.

Η κατάψυξη, μπορεί να αλλάξει την υφή του κρεμμυδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο μόνο όταν φτιάχνετε κάτι όπως μια σούπα, είπε.

Και η αποθήκευση των κρεμμυδιών στο ψυγείο μπορεί να αμβλύνει τη γεύση τους, είπε ο Le. Αντ’ αυτού, διατηρήστε τα κρεμμύδια σας σε δροσερό, ξηρό μέρος και βάλτε τα στο ψυγείο ή σε κρύο νερό περίπου 20 λεπτά πριν από την ώρα να τα ψιλοκόψετε, είπε.

Ανεβάστε τη θερμοκρασία

Η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ατμών, οπότε μπορείτε να βάλετε ένα κρεμμύδι στον φούρνο μικροκυμάτων πριν το κόψετε, είπε ο Le.

Ανάλογα με το μέγεθος του κρεμμυδιού, θα πρέπει να διαρκέσει από 30 δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά, πρόσθεσε.

Αλλά ο Le συνιστά να το κάνετε αυτό μόνο αν φτιάχνετε κάτι όπου η υφή του κρεμμυδιού δεν είναι τόσο σημαντική, επειδή η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να επηρεάσει την τραγανότητα του κρεμμυδιού.

Προσθήκη οξέων

Τα οξέα που προστίθενται στα κρεμμύδια σας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αισθήματος καψίματος στα μάτια σας και να αυξήσουν τη γεύση για τους γευστικούς σας κάλυκες, δήλωσε ο Le.

Το ένζυμο που μετατρέπει τα αμινοξέα στα κρεμμύδια για να προκαλέσει το αίσθημα καψίματος λειτουργεί καλά σε ένα συγκεκριμένο εύρος pH, είπε. Ένα οξύ όπως το λεμόνι ή το ξύδι θα επιβραδύνει το ένζυμο που παράγει τους ατμούς που οδηγούν στα δάκρυα.

Η επιβράδυνση του ενζύμου που προκαλεί δάκρυα στο κρεμμύδι έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα: Διατηρεί άθικτο το αμινοξύ που δίνει στο κρεμμύδι την ικανότητα ενίσχυσης της γεύσης σε μια συνταγή, είπε ο Le.

Ανάψτε κεριά

Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται ότι είναι αποτελεσματικό το να ανάβουν ένα κερί ενώ κόβουν ένα κρεμμύδι. Είναι πιθανό ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, δήλωσε ο Le.

«Θα μπορούσε να λειτουργεί, αλλά πραγματικά εξαρτάται από το είδος του κεριού», δήλωσε ο Le. Θα μπορούσε να μπλοκάρει τους ατμούς, ή ένα αρωματικό κερί θα μπορούσε να έχει μια αντίδραση με τους ατμούς που είναι χρήσιμη.

Αλλά δεν είναι μια εγγυημένη μέθοδος, πρόσθεσε.

«Ίσως σας αποσπάσει την προσοχή με την ωραία μυρωδιά», δήλωσε η Thiel.

Δαγκώστε λίγο ψωμί

Το να κρατάτε ένα κομμάτι ψωμί στο στόμα σας για να αποφύγετε το κλάμα ή να σταματήσετε τα δάκρυα είναι δύσκολο να πούμε, ότι είναι αποτελεσματικό δήλωσε ο Le, ο οποίος είναι επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου 150 Food Science Questions Answered.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτή η μέθοδος μειώνει το αίσθημα καψίματος, το αίσθημα των δακρύων, αλλά δεν είναι μια μέθοδος στην οποία μπορείτε να βασιστείτε ότι θα λειτουργεί κάθε φορά, είπε.

Ο Le δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για τη θεωρία που κρύβεται πίσω από αυτή. Θα μπορούσε να είναι το ψωμί που απορροφά τον ατμό, ή θα μπορούσε να είναι ψυχολογικό, είπε.

Με πληροφορίες από CNN