icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Σχεδόν οι μισές γυναίκες gamers δηλώνουν πως έχουν αντιμετωπίσει κακοποίηση ή παρενόχληση ενώ παίζουν ή κάνουν streaming στο διαδίκτυο.

Το Μάιο του 2023 ήρθε στο φως έρευνα για λογαριασμό της βρετανικής εταιρείας Sky Broadband, στην οποία συμμετείχαν 4.000 γυναίκες gamers από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχεδόν οι μισές (49%) δήλωσαν πως έχουν αντιμετωπίσει κακοποίηση ή παρενόχληση ενώ έπαιζαν ή έκαναν streaming στο διαδίκτυο. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αγγίζει το 75% στις ηλικίες 18 – 24 ετών.

Τα επίπεδα παρενόχλησης είναι τόσο έντονα που από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα:

  • Το 25% παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται κατάθλιψη
  • Το 40% ένιωσαν προσωπική απειλή
  • Το 27% ανησυχούν ότι θα δεχθούν επίθεση στην πραγματική ζωή μετά από απειλές που δέχτηκαν σε πλατφόρμες παιχνιδιών

Αδυσώπητη η τοξική κουλτούρα

Η Renata Miranda Antelo παίζει καθημερινά παιχνίδια. Αναφέρει μάλιστα ότι η τοξική κουλτούρα είναι αδυσώπητη.

«Νομίζω ότι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα είναι όταν σε ρωτούν πού ζεις, από πού είσαι, ποιο είναι το Instagram σου, πόσο χρονών είσαι, αν θέλεις να τους επισκεφτείς στις χώρες τους…».

Όταν εκείνη αποφασίζει να μην απαντήσει «αυτό συνεχίζεται και συνεχίζεται μέχρι το σημείο όπου αρχίζουν να σε βρίζουν».

Η Steffy Evans είναι streamer που χρησιμοποιεί το TikTok για να αναδείξει το μισογυνισμό που αντιμετωπίζει στο διαδίκτυο: Συχνά δημοσιεύει βίντεο στα οποία άνδρες τη βρίζουν και την απειλούν. Ελπίζει να βοηθήσει και άλλες gamers εκθέτοντας την πραγματικότητα όσων αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του gaming.

«Ανεβάζω [τα βίντεο] για να ρίξω φως σε αυτό που συμβαίνει στο παιχνίδι και να ενισχύσω την αυτοπεποίθηση των γυναικών να συνεχίσουν να παίζουν, να κρατούν τα μικρόφωνά τους ανοιχτά, ακόμη και να αντιμιλούν σε αυτούς τους τύπους», δηλώνει η Evans στο Sky News.

Το βίντεο και η θλιβερή πραγματικότητα

Δράση αναλαμβάνει και η Guild, μία ομάδα esports που υποστηρίζεται από τον David Beckham. Mαζί με τη Sky Broadband ξεκίνησαν μία καθηλωτική καμπάνια για να αναδείξουν την κακοποίηση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες gamers.

Στο βίντεο, διάφοροι άνδρες καλούνται να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Και ενώ απολαμβάνουν την εμπειρία, ξαφνικά εμφανίζονται σκιές να εκτοξεύουν απειλές και προσβλητικά σχόλια εναντίον τους.

Καθώς παρακολουθούμε τις αντιδράσεις τους σε πραγματικό χρόνο, τα μηνύματα γίνονται όλο και πιο χυδαία και επιθετικά, σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί το τρομακτικό επίπεδο παρενόχλησης που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες gamers.

Φράσεις όπως «Σταμάτα να παίζεις το παιχνίδι ενός άνδρα, κοριτσάκι», «Είσαι σέξι. Θες να μου δώσεις ένα φιλί;», «Μπορώ να μάθω πού μένεις;» και «Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί αν πεθάνεις αύριο» ακούγονται σε όλο το δωμάτιο.

Η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για να κάνουμε τον κόσμο του διαδικτυακού παιχνιδιού ασφαλέστερο για τις γυναίκες

Οι άνδρες παίκτες δυσκολεύονται να συνεχίσουν το παιχνίδι. Στο τέλος, δείχνουν σοκαρισμένοι και σταματούν.


Κάποιος έχει χάσει τα λόγια του. Κάποιος άλλος ακούγεται να σχολιάζει την εμπειρία ως αηδιαστική και αποκρουστική. «Αυτό απλά δεν είναι εντάξει», λέει ένας τρίτος.

Το βίντεο ωστόσο μας πληροφορεί ότι τα μηνύματα αυτά προέρχονται από αληθινές μαρτυρίες γυναικών gamers.

Η αλήθεια είναι ότι, αν αυτό συνέβαινε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, θα υπήρχε ένας διαιτητής που θα σφύριζε κυριολεκτικά και θα απέβαλε κάποιον», εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος της Guild Esports, Jasmine Skee. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε γυναίκες να βιώνουν αυτή την εμπειρία».

Για τη Skee, πρέπει να διασφαλισθεί η ψυχική υγεία των γυναικών gamers έτσι ώστε να νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπούν, δηλαδή να παίζουν παιχνίδια online χωρίς να νιώθουν ότι απειλούνται.

#NoRoomForAbuse

Σε συνεργασία με γυναίκες gamers, δημιουργούς περιεχομένου και YouTubers, η Sky Broadband ξεκίνησε την εκστρατεία #NoRoomForAbuse, με την ελπίδα ότι θα ευαισθητοποιήσει τις εταιρείες online παιχνιδιών να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά της κακοποίησης που υφίστανται καθημερινά οι παίκτριες video games.

Η Stephanie Ijoma, επιχειρηματίας στον τομέα των παιχνιδιών και ιδρύτρια της NNESAGA, αναφέρει: «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε για να κάνουμε τον κόσμο του διαδικτυακού παιχνιδιού ασφαλέστερο για τις γυναίκες, καθώς δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο για κακοποίηση».

Stephanie Ijoma, επιχειρηματίας στον τομέα των παιχνιδιών και ιδρύτρια της NNESAGA
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο για κακοποίηση», αναφέρει η Stephanie Ijoma / Πηγή: Instagram

Το gaming είναι μία τεράστια επιχείρηση, η αξία της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 279 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2026. Αλλά ενώ ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται, φαίνεται ότι η πρόοδος είναι πολύ πιο αργή, ενώ χρειάζεται πραγματική αλλαγή για να μην θεωρείται αποκλειστικά και μόνο ανδρικό «σπορ».

Μιλώντας για την εκστρατεία, η Youtuber και παρουσιάστρια Elz the Witch, δηλώνει: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να ευαισθητοποιούμε αλλά και να ενθαρρύνουμε την πραγματική δράση – πρέπει να υπάρχει συμμαχία για να υπάρξει αλλαγή».

NO ROOM FOR ABUSE
Για την Elz the Witch, είναι σημαντικό να υπάρξει πραγματική δράση / Πηγή: Instagram

Η Amber Pine, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Broadband and Connectivity, στη Sky Broadband, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της έρευνας σοκαριστικά: «Είναι εντελώς απαράδεκτο αυτό το είδος σεξιστικής κακοποίησης να είναι τόσο διαδεδομένο. Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε την εμπειρία των γυναικών στο gaming».

Παράλληλα, καλεί όλους τους παίκτες να γίνουν σύμμαχοι με τις γυναίκες gamers, έτσι ώστε να ακουστεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χώρος για κακοποίηση στο gaming.

Πηγή: Skynews