icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Αν είσαι από εκείνους που πλένουν το κοτόπουλο πριν το βάλουν στον φούρνο με πατάτες, πρέπει να αναθεωρήσεις άμεσα και να σταματήσεις αυτή την κακιά συνήθεια

Παρά τα όσα μπορεί να έχεις ακούσει από τη μαμά ή τη γιαγιά σου, δεν πρέπει να πλένεις το ωμό κοτόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο πουλερικό ή κρέας πριν το ετοιμάσεις για μαγείρεμα.

Οι ειδικοί εξηγούν πως όταν πλένεις το κοτόπουλο, επικίνδυνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, μπορεί να μεταφερθούν μέσω του νερού στις επιφάνειες της κουζίνας σου, οδηγώντας σε πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση άλλων συστατικών.

Όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ το 2019, βρέθηκαν βακτήρια στους νεροχύτες του 60% των μαγείρων που έπλεναν ωμό κοτόπουλο.

«Δεν συνειδητοποιείτε πόσα πράγματα διασπείρετε παντού», δήλωσε στο CNN ο Shawn Matijevich, εκπαιδευτής σεφ στο Institute of Culinary Education στη Νέα Υόρκη.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, επειδή τα βακτήρια δεν διαδίδονται μέσω του αέρα, αλλά μόνο μέσω της επιφανειακής επαφής, είναι πιο έξυπνο να ελαχιστοποιείς τις φορές που αγγίζεις ωμά πουλερικά ή τα φέρνεις σε επαφή με πιάτα, σκεύη ή πάγκους εργασίας.

Κατάρριψη ενός ακόμα μύθου

Ένας ακόμα μύθος που διαδόθηκε ευρέως μέσω διαδικτύου για το πλύσιμο του κοτόπουλου με ξύδι, χυμό λεμονιού ή αλατόνερο καταρρίφθηκε από επιστημονικές μελέτες, που διαπίστωσαν πως αυτή η μέθοδος εφαρμόζει μια γρήγορη άλμη στο κοτόπουλο, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στα βακτήρια.

Το μαγείρεμα των πουλερικών στη συνιστώμενη θερμοκρασία είναι ο αλάνθαστος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι τηρείς τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων.

Τι μπορείς να κάνεις

Στέγνωσε το κοτόπουλο με χαρτί, συνιστά ο Matijevich. Είναι ένας ασφαλής τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα εξάπλωσης βακτηρίων μέσω πρόσθετης επαφής με την επιφάνεια της κουζίνας σου.

Αμέσως μετά πρέπει να πετάξεις στα σκουπίδια το χαρτί που χρησιμοποίησες, γιατί μετά τη χρήση θα είναι γεμάτο με παθογόνους μικροοργανισμούς, σημειώνει ο Donald Schaffner, διακεκριμένος καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ.

Το στέγνωμα του κοτόπουλου – είτε με είτε χωρίς πέτσα – πριν από το μαγείρεμα βοηθά επίσης τα κομμάτια του κρέατος να ροδίσουν στο τηγάνι ή στο φούρνο.

«Ειδικά αν ψήνετε ένα κοτόπουλο, θέλετε την τραγανή πέτσα», δήλωσε ο Matijevich και η υγρασία είναι ο εχθρός της τραγανότητας.

Η μέθοδος της χαρτοπετσέτας λειτουργεί επίσης για κοτόπουλο που έχει μαριναριστεί ή αλατιστεί πριν από το μαγείρεμα.

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες βέλτιστες πρακτικές για την προετοιμασία τροφίμων ώστε να ελαχιστοποιήσεις τη διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα σου.

  • Να χρησιμοποιείς μία ειδική επιφάνεια κοπής για πουλερικά και κρέας και μια άλλη για να κόβεις άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα λαχανικά. Εάν χρησιμοποιείς μια επιφάνεια κοπής για την προετοιμασία πουλερικών και στη συνέχεια φρέσκων λαχανικών που δεν θα μαγειρευτούν, το κοτόπουλο μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στην επιφάνεια, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν στα φρέσκα λαχανικά. Η χρήση ξεχωριστών επιφανειών κοπής εξαλείφει αυτόν τον κίνδυνο.
  • Η προετοιμασία των ωμών πουλερικών θα πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία προετοιμασίας του γεύματός σου. Έτσι θα μειώσεις τον κίνδυνο να εξαπλωθούν βακτήρια μέσω των χεριών σου.
  • Πλύνε τα χέρια σου με ζεστό νερό και σαπούνι αμέσως μετά την προετοιμασία των πουλερικών. Φρόντισε να το κάνεις αυτό ενώ ο νεροχύτης σου είναι άδειος, ώστε να μην μεταφερθούν μέσω του νερού τα βακτήρια σε άλλα σκεύη ή εργαλεία στην κουζίνα σου.
  • Πλύνε σχολαστικά όλα τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με ωμά πουλερικά ή τους χυμούς τους στο πλυντήριο πιάτων ή με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Μην χρησιμοποιείς σφουγγάρι ή πανί πιάτων που έχει χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο πιάτων και σκευών που έχουν έρθει σε επαφή με ωμά πουλερικά. Τα σφουγγάρια της κουζίνας μπορεί να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης. Να θυμάσαι ότι τα σφουγγάρια πρέπει να διατηρούνται καθαρά και στεγνά όταν δεν χρησιμοποιούνται. Εάν τα υπολείμματα τροφών αφήνονται να συσσωρευτούν μέσα ή πάνω στα σφουγγάρια και τα σφουγγάρια παραμένουν υγρά, τα σφουγγάρια μπορούν να γίνουν έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.

Πώς να απολυμάνεις τον νεροχύτη σου

Ενώ το ζεστό νερό με σαπούνι θα καθαρίσει τα πιάτα και τις επιφάνειες της κουζίνας, δεν θα τα απολυμάνει.

Για να βεβαιωθείς ότι δεν αφήνεις βακτήρια στην κουζίνα, απολύμανε τον νεροχύτη, τη βρύση και τους πάγκους εργασίας.

Μπορείς να φτιάξεις και δικό σου απολυμαντικό διάλυμα, συνδυάζοντας ½ κουταλάκι του γλυκού υγρή χλωρίνη με 2 ⅔ φλιτζάνια νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Χρησιμοποίησέ το στις επιφάνειες της κουζίνας και στη συνέχεια σκούπισέ το με χαρτοπετσέτες ή με μια καθαρή πετσέτα που μπορεί να πλυθεί σε ζεστό νερό.

Με τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών να αυξάνεται μετά την πανδημία, η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στην κουζίνα σας είναι ένας από τους ευκολότερους και εξυπνότερους τρόπους για να προστατευτείτε και παράλληλα να τρώτε καλά.

Με πληροφορίες από CNN