icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Είναι κρίμα να πετάς φαγητό! Διατήρησέ το σωστά και φά΄ το την επόμενη μέρα με ασφάλεια

Το να τρως φαγητό που σού έχει περισσέψει από προηγούμενες μέρες, είναι ένας καλός και σίγουρος τρόπος όχι μόνο για να εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά και για να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων.

Η κατανάλωση φαγητού προηγούμενων ημερών μπορεί ωστόσο να γίνει επικίνδυνη, καθώς τα τρόφιμα αυτά έχουν ήδη εκτεθεί σε βακτήρια στο περιβάλλον.

Εάν δεν έχεις αποθηκεύσει και ξαναζεστάνει τα περισσεύματα σωστά, μπορεί να θέσεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή σου τροφικής δηλητηρίασης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να αποφεύγεις την κατανάλωση φαγητού που περίσσεψε.

Ακολουθώντας τις σωστές πρακτικές για την ασφάλεια των τροφίμων, μπορείς να διασφαλίσεις ότι θα αποφύγεις ατυχήματα.

Πόσο γρήγορα πρέπει να μπουν στο ψυγείο ή την κατάψυξη τα αποφάγια

Βακτήρια υπάρχουν παντού στον κόσμο μας, συμπεριλαμβανομένων των κουζινών – και των τροφίμων μέσα σε αυτές. Τα βακτήρια που προκαλούν την αλλοίωση των τροφίμων μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, την υγρασία και τις θερμοκρασίες. Ορισμένα διπλασιάζουν τον αριθμό τους μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

Είναι σημαντικό τα περισσεύματα να τοποθετούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη το συντομότερο δυνατό και το πολύ εντός δύο ωρών. Αυτή η χρονική συμβουλή βασίζεται στο πόσο γρήγορα τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν στα τρόφιμα σε θερμοκρασίες που δεν καταψύχονται και σημαίνει ότι τα τρόφιμα που έχουν απομείνει, γίνονται λιγότερο ασφαλή για κατανάλωση όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν σε θερμοκρασία άνω των 5°C.

Θα πρέπει επίσης να βεβαιώνεσαι ότι τα αποφάγια είναι σκεπασμένα. Η μεμβράνη και τα αεροστεγή καπάκια βοηθούν στην αποφυγή εισόδου του αέρα στο φαγητό. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν.

Έως πότε είναι ασφαλή τα αποφάγια που έχουν μπει στο ψυγείο

Το ψυγείο σου πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 0 και 5°C, καθώς αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων τροφικής δηλητηρίασης στα αποφάγια. Τα περισσεύματα πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο ημερών, καθώς οποιαδήποτε παράταση, δίνει στα επιβλαβή βακτήρια περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν.

Πράγματι, παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως η λιστέρια, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα γρίπης, μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και σε θερμοκρασίες ψυγείου και είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν πέραν των δύο ημερών – γι’ αυτό και αυτό είναι το συνιστώμενο χρονικό όριο για τη φύλαξη των περισσευμάτων.

Αν δεν θεωρείς ότι θα καταναλώσεις τα αποφάγια σου μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σκέψου το ενδεχόμενο να τα καταψύξεις. Το φαγητό που περίσσεψε μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις μήνες αν καταψυχθεί στους -18°C.

Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξαναζεστάνεις τα αποφάγια

Τα φαγητά που έχουν περισσέψει πρέπει να ξαναζεσταίνονται σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C. Για σάλτσες, βραστά, σούπες και σάλτσες, είναι καλύτερο να τα φέρνεις σε πλήρη βρασμό, ανακατεύοντας για τουλάχιστον τρία λεπτά. Αυτές οι πρακτικές θα σκοτώσουν τα περισσότερα βακτήρια και θα αδρανοποιήσουν τυχόν υπάρχουσες βακτηριακές τοξίνες ευαίσθητες στη θερμότητα.

Εάν ζεσταίνεις ξανά τα περισσεύματα φαγητού στον φούρνο, ρύθμισε τη θερμοκρασία του φούρνου σε τουλάχιστον 163°C και ψήσε αρκετή ώρα ώστε να ζεσταθεί πλήρως το φαγητό σε θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C.

Εάν ζεστάνεις τα αποφάγια στον φούρνο μικροκυμάτων, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείς ότι έχουν φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C πριν τα φας.

Η αναθέρμανση των τροφίμων με slow cooker δεν είναι καλή ιδέα, διότι εάν τα τρόφιμα παραμείνουν σε θερμοκρασία μικρότερη από 74 βαθμούς για αρκετές ώρες, αυτό μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων – αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Πόσες φορές μπορείς να ξαναζεστάνεις τα περισσεύματα φαγητού

Πραγματικά δεν πρέπει να ξαναζεστάνεις τα περισσεύματα περισσότερο από μία φορά. Κάθε φορά που ένα φαγητό ζεσταίνεται και κρυώνει, παρέχει τη σωστή θερμοκρασία και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αρχίσουν να αναπτύσσονται εκ νέου τυχόν επιβλαβή βακτήρια.

Αυτό καθιστά στη συνέχεια δυσκολότερο για τη θερμότητα να σκοτώσει όλα τα παθογόνα που υπάρχουν την επόμενη φορά που θα ζεστάνεις τα αποφάγια. Αν δεν πιστεύεις ότι θα φας όλα τα περισσεύματα μέσα σε δύο ημέρες, καλύτερα να τα καταψύξεις.

Έτοιμο φαγητό σε πακέτο μπορεί να ξαναζεσταθεί;

Το αν μπορείς να ξαναζεστάνεις με ασφάλεια το φαγητό που έχεις πάρει απ’ έξω εξαρτάται από τον τρόπο που το έχεις φυλάξει. Αν το είχες αφήσει ενώ ήταν ζεστό μέσα στο αυτοκίνητό σου ή αν το άφησες σε θερμοκρασία δωματίου στο σπίτι σου για πάνω από δύο ώρες, τότε το γεύμα μπορεί να αποτελεί κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης – ειδικά εάν έχεις ήδη φάει ένα μέρος του, καθώς αυτό επιτρέπει να αναπτυχθούν βακτήρια.

Αν όμως δεν το μεταχειρίστηκες και πολύ και το έβαλες στο ψυγείο εντός δύο ωρών από την αγορά του, τότε το φαγητό είναι ασφαλές για να το ξαναζεστάνεις – με την προϋπόθεση ότι την επόμενη φορά που θα το φας θα το έχεις πρώτα ζεστάνει σε θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C. Επίσης, δεν πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο για περισσότερο από δύο ημέρες.

Γιατί το ρύζι είναι επικίνδυνο

Υπάρχουν ορισμένα φαγητά που θα πρέπει να προσέχεις όταν τα αποθηκεύεις για να τα φας αργότερα. Τα μαγειρεμένα πιάτα ρυζιού είναι ίσως τα πιο επικίνδυνα.

Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ενός βακτηρίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Ενώ το γονικό βακτήριο σκοτώνεται όταν το ρύζι μαγειρεύεται, τα σπόρια του μπορούν να επιβιώσουν στη θερμοκρασία του βραστού νερού. Εάν το ρύζι δεν ψυχθεί εντός δύο έως τριών ωρών από το μαγείρεμα, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια τα οποία με τη σειρά τους απελευθερώνουν τις τοξίνες του ρυζιού που προκαλούν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και εμετό.

Όσο περισσότερο χρόνο αφήνετε το μολυσμένο μαγειρεμένο ρύζι να παραμείνει σε μη ψυχόμενη θερμοκρασία, τόσο περισσότερο Bacillus cereus θα υπάρχει και τόσο πιο ανασφαλές γίνεται το πιάτο.

Εάν θέλεις να κρατήσεις το μαγειρεμένο ρύζι για να το φας αργότερα, θα πρέπει να σκεπαστεί μόλις μαγειρευτεί και να κρυώσει γρήγορα (ιδανικά εντός 2 ωρών), στη συνέχεια να αποθηκευτεί και να διατηρηθεί στο ψυγείο για όχι περισσότερο από 24 ώρες.

Τα περισσεύματα μαγειρεμένου ρυζιού πρέπει ξαναζεσταίνονται μέχρι να είναι καυτά και δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται πάνω από μία φορά.

Με πληροφορίες από The Conversation