icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Επιστήμονες στη Νότια Κορέα ανέπτυξαν στο εργαστήριο ένα υβριδικό τρόφιμο από ρύζι με κρέας για να εξασφαλίσουν την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, που είναι φιλικό προς το περιβάλλον

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο είδος υβριδικού τροφίμου – ένα «κρεατοειδές» ρύζι που, όπως λένε, θα μπορούσε να προσφέρει μια προσιτή και φιλική προς το περιβάλλον πηγή πρωτεΐνης.

Οι πορώδεις κόκκοι είναι γεμάτοι με μοσχαρίσια μυϊκά και λιπώδη κύτταρα, που αναπτύσσονται στο εργαστήριο.

Το ρύζι επικαλύφθηκε πρώτα με ζελατίνη ψαριού για να βοηθήσει τα κύτταρα του βοείου κρέατος να προσκολληθούν και οι κόκκοι αφέθηκαν σε ένα τριβλίο Petri για να καλλιεργηθούν για έως και 11 ημέρες.

Οι ερευνητές λένε ότι η τροφή μπορεί να χρησιμεύσει στο μέλλον ως ανακούφιση από την πείνα, στρατιωτικό συσσίτιο ή ακόμη και διαστημική τροφή.

Μένει να δούμε αν οι καταναλωτές θα το δεχτούν, αν βγει στην αγορά.

Η υφή και η διατροφική του αξία

Το υβριδικό ρύζι είναι προφανώς λίγο πιο σφιχτό και εύθραυστο από το κανονικό ρύζι, αλλά περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, αναφέρει το περιοδικό Matter.

Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου Yonsei στη Νότια Κορέα, έχει 8% περισσότερη πρωτεΐνη και 7% περισσότερα λιπαρά.

Και, σε σύγκριση με το κανονικό μοσχαρίσιο κρέας, έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, καθώς η μέθοδος παραγωγής εξαλείφει την ανάγκη εκτροφής πολλών ζώων.

Για κάθε 100 γραμμάρια παραγόμενης πρωτεΐνης, το υβριδικό ρύζι εκτιμάται ότι απελευθερώνει λιγότερο από 6,27 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η παραγωγή βοδινού κρέατος απελευθερώνει οκτώ φορές περισσότερο, 49,89 κιλά, λένε.

Το ρύζι που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου Yonsei στη Νότια Κορέα, έχει 8% περισσότερη πρωτεΐνη και 7% περισσότερα λιπαρά
Το ρύζι που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου Yonsei στη Νότια Κορέα, έχει 8% περισσότερη πρωτεΐνη και 7% περισσότερα λιπαρά / Πηγή: YONSEI UNIVERSITY

Η ερευνήτρια Sohyeon Park εξήγησε: Συνήθως λαμβάνουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε από τα ζώα, αλλά η κτηνοτροφική παραγωγή καταναλώνει πολλούς πόρους και νερό και απελευθερώνει πολλά αέρια του θερμοκηπίου.

«Φανταστείτε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε από πρωτεϊνούχο ρύζι κυτταρικής καλλιέργειας. Το ρύζι έχει ήδη υψηλό επίπεδο θρεπτικών συστατικών, αλλά η προσθήκη κυττάρων από ζώα μπορεί να το ενισχύσει περαιτέρω», είπε.

Παραδέχτηκε μάλιστα πως «δεν περίμενα ότι τα κύτταρα θα αναπτύσσονταν τόσο καλά στο ρύζι. Τώρα βλέπω έναν κόσμο δυνατοτήτων για αυτή την υβριδική τροφή με βάση τα δημητριακά».

Θα πειστούν οι άνθρωποι να το φάνε;

Το ρύζι φαίνεται να παρέχει ένα ικρίωμα ή μια δομή για να αναπτυχθούν τα κύτταρα του κρέατος και επίσης να τους παρέχει θρεπτικά συστατικά.

Η ομάδα των ερευνητών της Νότιας Κορέας δεν είναι η πρώτη που εξερευνά προϊόντα κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Από τότε που παρουσιάστηκε το πρώτο εργαστηριακά καλλιεργημένο μπιφτέκι στο Λονδίνο το 2013, δεκάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ενταχθεί στον αγώνα για να φέρουν στην αγορά προσιτό καλλιεργημένο κρέας.

Η Σιγκαπούρη άρχισε πρόσφατα να πωλεί στους πελάτες της το πρώτο προϊόν καλλιεργημένου κοτόπουλου στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία υποστήριξε νομοσχέδιο για την απαγόρευση του κρέατος που παράγεται στο εργαστήριο, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι διατροφικές παραδόσεις της χώρας.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα συνθετικό στο κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο – παρασκευάζεται με την ανάπτυξη φυσικών κυττάρων.

Ο καθηγητής Neil Ward, ειδικός στα αγροδιατροφικά προϊόντα και το κλίμα στο Πανεπιστήμιο της East Anglia, δήλωσε ότι αυτού του είδους η έρευνα υπόσχεται την ανάπτυξη πιο υγιεινών και φιλικών προς το κλίμα διατροφών στο μέλλον, αλλά ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να πειστούν.

«Ενώ τα δεδομένα σχετικά με το κόστος και τον αντίκτυπο στο κλίμα φαίνονται πολύ θετικά, ένα κρίσιμο τεστ αφορά την όρεξη του κοινού για αυτού του είδους τα τρόφιμα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο», δήλωσε.

«Με τα εργαστηριακά εναλλακτικά κρέατα εν γένει, οι μεγαλύτερες δυνατότητες είναι πιθανώς στην αντικατάσταση των επεξεργασμένων κρεάτων και όχι των πρώτων κομματιών», πρόσθεσε.

Η Bridget Benelam από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής δήλωσε: «Η ανάπτυξη μιας διατροφής που υποστηρίζει την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η μελέτη αυτή καταδεικνύει μια καινοτόμο νέα προσέγγιση που θα μπορούσε να συμβάλει στη λύση».

Αλλά πρόσθεσε: «Τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια σχετικά μικρή αύξηση στην περιεκτικότητα του ρυζιού σε πρωτεΐνες, το οποίο δεν είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Επομένως, θα χρειαστεί περαιτέρω εργασία εάν η τεχνολογία αυτή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης σε σχέση με τα παραδοσιακά ζωικά προϊόντα».

Με πληροφορίες από BBC