icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια ιστού φρούτων χωρίς τα μέρη που συνήθως απορρίπτονται, κάτι που θα συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Καλλιεργώντας μήλα και κεράσια από φυτικά κύτταρα, η επιστημονική ομάδα του Plant & Food Research, στη νότια πόλη Christchurch, ελπίζει ότι μία μέρα η παραγωγή τους θα έχει την ίδια γεύση, μυρωδιά και υφή με τα αληθινά φρούτα.

Αυτό που έχει προτεραιότητα για τον Dr. Ben Schon, επικεφαλής του προγράμματος Food by Design, είναι να προετοιμαστούν οι επιστήμονες κατάλληλα για τις αλλαγές που έρχονται. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, η  αστικοποίηση και η  κλιματική κρίση ωθούν τους ερευνητές να υλοποιήσουν ριζοσπαστικές ιδέες και να προβούν σε άμεσες λύσεις.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια ιστού φρούτων χωρίς τα μέρη που συνήθως απορρίπτονται, κάτι που θα συμβάλλει επίσης στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη βιώσιμη γεωργία. Ωστόσο, βρίσκονται ακόμη σε  πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Μία μακροχόνια διαδικασία

Ο Dr. Ali Rashidinejad, ειδικός τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Massey University in Palmerston North , ο οποίος όμως δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, αναφέρει πως η όλη διαδικασία παραγωγής και ελέγχου των φρούτων μπορεί να πάρει χρόνια – αν όχι δεκαετίες.

Δεδομένου ότι τα τρόφιμα που καλλιεργούνται σε εργαστήριο είναι μία νέα ιδέα, μόλις αναπτυχθούν, θα πρέπει στη συνέχεια να αποδειχθούν ασφαλή, πιθανότατα μέσω δαπανηρών και μακροχρόνιων κλινικών δοκιμών.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι καταναλωτές: Ο Rashidinejad θεωρεί ότι οι παλαιότερες γενιές μπορεί να αποδειχθούν διστακτικές στην ιδέα. Ωστόσο, οι πιο νέοι δείχνουν περισσότερο πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα εργαστηριακά  τρόφιμα, εφόσον αυτά αποδειχθούν ασφαλή, παρέχουν οφέλη για την υγεία και περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Μονόδρομος τα εργαστηριακά τρόφιμα

Το πρόγραμμα Plant & Food Research, το οποίο ξεκίνησε το 2021, επικεντρώνεται σε κύτταρα από βατόμουρα, μήλα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια και σταφύλια, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο τελικός στόχος της συγκομιδής είναι να προκύψουν φρούτα που είναι θρεπτικά και ευχάριστα για κατανάλωση, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνια ερευνών ή να μην επιτευχθεί ποτέ.

Στο μέλλον, θα πρέπει να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα για έναν μεγαλύτερο πληθυσμό, με λιγότερες γεωργικές εκτάσεις και υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης

Για τον Dr. Sam Baldwin, επικεφαλής στρατηγικής στην Plant & Food Research, το πρόγραμμα θα ήταν ιδανικό για την καλλιέργεια φρούτων εντός των πόλεων. Κάτι τέτοιο, θα μείωνε το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που δημιουργούνται κατά τη μεταφορά τροφίμων στα αστικά κέντρα.

Επιπλέον, θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα των καταστροφών στη γεωργική παραγωγή, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον Φεβρουάριο του 2023, ο κυκλώνας Gabrielle αποδεκάτισε τμήματα του Hawkes Bay, μίας περιοχής γνωστής ως το «μπολ με τα φρούτα» της Νέας Ζηλανδίας. Ο κυκλώνας εκδηλώθηκε την ώρα που οι παραγωγοί ακτινιδίων ετοιμάζονταν να συγκομίσουν τις σοδειές τους, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Για τον Baldwin, τα εργαστηριακά τρόφιμα είναι μονόδρομος: «Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι [στο μέλλον] θα χρειαστεί να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα για έναν μεγαλύτερο πληθυσμό, αλλά με λιγότερες εκτάσεις για καλλιέργεια και υπό την αυξανόμενη πίεση ενός μη ευνοϊκού κλίματος […] Πλέον, οι συνηθισμένες πρακτικές μπορεί να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες μας».

Με πληροφορίες από The Guardian