icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η βιομηχανία σκωτσέζικου ουίσκι υποστηρίζει 66.000 θέσεις εργασίας και συνεισφέρει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια λίρες στη βρετανική οικονομία

Οι εξαγωγές ουίσκι αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης ζήτησης για το δημοφιλές απόσταγμα της Σκωτίας, σε αγορές-κλειδιά, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν, η Κίνα και η Ινδία.

Η βιομηχανία παραγωγής ουίσκι συνέβαλε με 5,3 δισεκατομμύρια στερλίνες στην οικονομία της Σκωτίας και 1,8 δισεκατομμύρια στερλίνες στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ένωσης Σκωτσέζικου Ουίσκι (SWA).

Το σκωτσέζικο ουίσκι αντιστοιχεί σε 3 λίρες για κάθε 100 λίρες ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) της Σκωτίας, γεγονός που το καθιστά δεύτερο σε οικονομική σημασία μετά την παραγωγή ενέργειας.

Ο Mark Kent, Διευθύνων Σύμβουλος της SWA, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης τόνισε πως «η βιομηχανία σκωτσέζικου ουίσκι απέδειξε για άλλη μια φορά την οικονομική της σημασία για το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της υποστήριξης ενός τομέα-κλειδί για την παραγωγικότητα, τις εξαγωγές και την απασχόληση».

Βιομηχανία που ακμάζει παρά τις δυσκολίες

Σημείωσε ακόμη ότι ο κλάδος πέρασε μια «ταραχώδη» πενταετία, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19, του Brexit και του εμπορικού «πολέμου» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, ωστόσο, παρέμεινε ανθεκτικός.

Άνδρας κρατά ένα ποτήρι με ουίσκι, σε ένα κελάρι με βαρέλια σε αποστακτήριο στη Σκωτία
Το ουίσκι ωριμάζει μέσα σε δρύινα βαρέλια από λίγα χρόνια έως και δεκαετίες / Πηγή: EPA/ROBERT PERRY

Μάλιστα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 31% σε 6,2 δισεκατομμύρια στερλίνες την πενταετία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Το σκωτσέζικο ουίσκι προσθέτει πλέον 273.000 λίρες ανά εργαζόμενο στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της Σκωτίας, η οποία είναι μια παράμετρος παραγωγικότητας που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της οικονομικής συμβολής ενός συγκεκριμένου κλάδου.

Ωστόσο, οι ηγέτες του εμπορίου προειδοποιούν ότι ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με αντίξοες συνθήκες στην προσπάθειά του να διατηρήσει αυτή την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Το στοίχημα της φορολογίας

Στις αντιξιότητες περιλαμβάνονται οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών, η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές στη Σκωτία και οι εμπορικές συμφωνίες που πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθούν.

Τομέας-κλειδί για παραγωγικότητα, εξαγωγές, απασχόληση

«Ενόψει του εαρινού προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και των φετινών γενικών εκλογών, είναι ζωτικής σημασίας να υποστηριχθεί ο κλάδος από την κυβέρνηση, ώστε οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο Kent, στέλνοντας μήνυμα με νόημα στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός υπεύθυνος για τη Σκωτία Alister Jack δεσμεύτηκε να διατηρήσει τη στήριξη της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας ουίσκι στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι μόνο η πιο πολύτιμη εξαγωγή τροφίμων και ποτών της Σκωτίας, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Γι’ αυτό, εξήγησε, έγιναν δέκα μειώσεις ή «πάγωμα» δασμών στους τελευταίους 11 προϋπολογισμούς, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην άρση των τιμωρητικών δασμών που επιβλήθηκαν στην αγορά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο προωθούνται «νέες και ισχυρές παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες που θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν τα συμφέροντα του σκωτσέζικου ουίσκι, εξασφαλίζοντας την προστασία των μοναδικών χαρακτηριστικών και της φήμης του».

Ο υπουργός Οικονομίας Neil Gray πρόσθεσε από την πλευρά του πως «η συνεχής ανάπτυξη στις παγκόσμιες αγορές σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις σε ολόκληρη τη Σκωτία. Οι κοινότητές μας επωφελούνται και προσελκύει επισκέπτες και κατοίκους να γνωρίσουν την απίστευτη σκωτσέζικη εμπειρία. Η κυβέρνηση της Σκωτίας θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον τομέα του ουίσκι για να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη και επιτυχία».

Με πληροφορίες από Decanter