icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Παρόλο που τα pugs και τα γαλλικά bulldogs παραμένουν εξαιρετικά επιρρεπή σε προβλήματα υγείας, η δημοτικότητα των λεγόμενων βραχυκέφαλων σκύλων με τα ρυτιδιασμένα πρόσωπα και τις επίπεδες μουσούδες διαρκώς αυξάνεται.

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd (ELTE) στην Ουγγαρία, επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί τα σκυλιά με πλακουτσωτό πρόσωπο είναι τόσο δημοφιλείς παρά τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν για την υγεία τους.

Τα βραχυκέφαλα σκυλιά, όπως αποκαλούνται, περιλαμβάνουν ράτσες σκύλων που έχουν πλατιά πρόσωπα και κοντές μουσούδες, αποτέλεσμα επιλεκτικής αναπαραγωγής και όχι φυσικής εξέλιξης.

Παρά όμως τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν – κυρίως αναπνευστικά και δερματικά – οι συγκεκριμένες ράτσες έχουν γνωρίσει μία άνευ προηγουμένου αύξηση ανάμεσα στους κηδεμόνες σκύλων τα τελευταία χρόνια.

Το Royal Kennel Club μάλιστα, επίσημο κυνοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα earth.com, αύξηση σχεδόν 2.75% των καταχωρημένων γαλλικών bulldogs από το 2004 μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βραχυκεφαλικό παράδοξο

Οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Nature είχαν ως στόχο να κατανοήσουν το λεγόμενο «βραχυκεφαλικό παράδοξο». Επιχείρησαν δηλαδή να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι ράτσες που διατηρούν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συνεχίζουν να αυξάνουν τη δημοφιλία τους παρά τα τεκμηριωμένα προβλήματα υγείας και ευημερίας τους, το υψηλό κτηνιατρικό κόστος και τη μικρότερη διάρκεια ζωής.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, στην περίπτωση των pugs και των bulldogs, παρατηρείται το φαινόμενο “kindchenschema”. Σύμφωνα με αυτό, όταν οι άνθρωποι αναγνωρίζουν σε κάποιο ζώο βρεφικά χαρακτηριστικά, αυτόματα βιώνουν θετικά και στοργικά συναισθήματα προς αυτό καθώς και την ανάγκη να το προστατεύσουν και να το φροντίσουν.

Το πείραμα

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε ένα μοναδικό πείραμα για να συγκρίνει 30 σκύλους με επίπεδο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων 15 αγγλικών bulldogs και 15 γαλλικών, καθώς και 13 ουγγρικών mudis, μία φυλή με μουσούδες μεσαίου μήκους.

Στα σκυλιά παρουσιάστηκαν τρία κουτιά με διαφορετικούς μηχανισμούς ανοίγματος. Τα ζώα συντροφιάς είχαν στη διάθεσή τους δύο λεπτά για να ανοίξουν τα κουτιά, τα οποία περιείχαν από ένα λουκάνικο.

Τα mudis, χάρη στη μακρύτερη μουσούδα τους, αποδείχθηκαν τελικά πολύ πιο επιδέξια στην επίλυση της δοκιμασίας. Ωστόσο, τα σκυλιά που ανήκαν στις βραχυκέφαλες ράτσες είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναζητήσουν το βλέμμα των παρατηρητών – ερευνητικής ομάδας και κηδεμόνων – έτσι ώστε να τα βοηθήσουν.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα σκυλιά με πλακουτσωτό πρόσωπο έχουν την τάση να αναζητούν την ανθρώπινη βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, τα συγκεκριμένα σκυλιά πιθανόν να γίνονται αντιληπτά ως αβοήθητα, σφυρηλατώντας έτσι έναν ισχυρότερο δεσμό με τους κηδεμόνες τους.

Βασικά ανθρώπινα ένστικτα

Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, η μελέτη υποδηλώνει ότι η έμφυτη ανθρώπινη τάση να φροντίζει πλάσματα που φαίνονται αβοήθητα μπορεί να υπερισχύει της γνωστικής λογικής.

Οι συμπεριφορές των σκύλων με πλακουτσωτό πρόσωπο που οι άνθρωποι ερμηνεύουν ως αδυναμία, σε συνδυασμό με τα βρεφικά χαρακτηριστικά, φαίνεται να ενεργοποιούν το βασικό μας ένστικτο για φροντίδα.

Παράδοξη έλξη

Πολλοί είναι οι κηδεμόνες σκύλων που ενώ κατανοούν ότι η βραχυκεφαλία μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία των κατοικίδιων τους, επιλέγουν τέτοιες ράτσες ούτως ή άλλως.

Η συγκεκριμένη μελέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υπεύθυνη ή όχι στάση των κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων και τις ηθικές πρακτικές αναπαραγωγής.

Συνεπώς, η αυξημένη ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για τους μελλοντικούς κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων, ώστε να παίρνονται τεκμηριωμένες αποφάσεις που λαμβάνουν υπόψη την ευημερία αυτών των αξιολάτρευτων πλασμάτων.

Με πληροφορίες από: Earth.com