Τι εξυπηρετεί το φιλόδοξο εγχείρημα του προέδρου Μπουκέλε

Ήταν Σεπτέμβριος του 2021 όταν το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμά της (μαζί με το αμερικάνικο δολάριο).

Η μικρή κεντροαμερικανική χώρα των 6,3 εκατομμυρίων κατοίκων, ευρέως γνωστή για τις παραλίες και τον καφέ της, συγκέντρωσε πάνω της την προσοχή ολόκληρου του κόσμου, με δημοσιογράφους από διάφορες γωνιές του πλανήτη να ταξιδεύουν εκεί, για να καταγράψουν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφωνόταν με αυτήν την αλλαγή στη νομισματική πολιτική.

Δύο χρόνια μετά, είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά αν το πείραμα με το κρυπτονόμισμα πέτυχε ή όχι κι αυτό γιατί στο Ελ Σαλβαδόρ του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε τίποτα δεν είναι τόσο απλό.

Πώς ξεκίνησε το εγχείρημα

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε. / Πηγή: REUTERS/Jose Cabezas

Η απόφαση του Μπουκέλε να καταστήσει νόμιμο χρήμα το Bitcoin, εξυπηρετούσε πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, από την οικονομική συμπερίληψη και την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέχρι και την ενίσχυση της φήμης του ίδιου του προέδρου.

Το πείραμα ξεκίνησε με την κυβέρνηση να κάνει αρκετές αγορές Bitcoin, χωρίς ωστόσο έως και σήμερα να είναι γνωστό το ακριβές ποσό του κρυπτονομίσματος που διαθέτει το Ελ Σαλβαδόρ στα αποθεματικά του, αφού δεν γίνονται επίσημες ανακοινώσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η el Pais και οι μόνες πληροφορίες γι’ αυτό προκύπτουν από τις αναρτήσεις του Μπουκέλε στα social media.

Η ιστοσελίδα nayibtracker.com εκτιμά πως το Ελ Σαλβαδόρ διαθέτει σήμερα Bitcoin αξίας 76,5 εκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας χάσει το 37% της αξίας των επενδύσεών του, καθώς το κρυπτονόμισμα άρχισε να πέφτει το 2021.

Πρακτικά, η χώρα έχασε 45 εκατομμύρια δολάρια.

Bitcoin στην καθημερινότητα

Σκοπός της κυβέρνησης ήταν το Bitcoin να χρησιμοποιείται σε όλους τους τύπους των συναλλαγών στην καθημερινότητα, από την αγορά ψωμιού ως την αγορά ενός ακινήτου.

Γι’ αυτό και δημιούργησε το Chivo, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, δίνοντας σε κάθε πολίτη Bitcoin αξίας 30 δολαρίων.

Πηγή: Envato

Ωστόσο, εκατοντάδες λογαριασμοί παραβιάστηκαν από χάκερς, με αποτέλεσμα να κλαπούν και τα χρήματα, αλλά και τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων τους, κάτι που δημιούργησε φόβο και ανασφάλεια.

Με δισταγμό υποδέχθηκαν το Bitcoin πάντως και τα μέλη της διασποράς του Ελ Σαλβαδόρ, που χρησιμοποίησαν το ψηφιακό πορτοφόλι για να στείλουν μόλις το 1,3% των εμβασμάτων τους πίσω στην πατρίδα, παρόλο που η ταχύτητα στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι ένα από τα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων.

Συγκριτικά, το 4% των εμβασμάτων που αποστέλλονται στο Μεξικό γίνεται μέσω κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία Chainalysis.

Με πληροφορίες από: El Pais