icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το μπλε καβούρι, που απειλεί να «φάει» μεγάλο μέρος από τα ετήσια κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από την αλιεία στην Ιταλία, μεταμορφώνεται σε γαστρονομική λιχουδιά.

Ήταν αρχές της Άνοιξης όταν οι ψαράδες κατά μήκος της βόρειας ακτής της Αδριατικής, αλλά και οι εργάτες στις ιχθυοκαλλιέργειες της Τοσκάνης στην Ιταλία, άρχισαν να προβληματίζονται από τα δίχτυα τους που ανασύρονταν μασημένα, από τα ακέφαλα χέλια, αλλά κι από τα όστρακα που αλίευαν, διαπιστώνοντας με έκπληξη και απορία, πως ήταν ήδη φαγωμένα.

Δεν χρειάστηκε παρά λίγη έρευνα για να διαπιστώσουν ότι ο ένοχος ήταν το μπλε καβούρι του Ατλαντικού.

Πώς βρέθηκε όμως το συγκεκριμένο είδος στα νερά της Αδριατικής και στις ακτές στη δυτική Ιταλία;

Ο «εισβολέας» ταξίδεψε στα νερά της Μεσογείου μέσω των υφάλων των εμπορικών πλοίων και των κρουαζιερόπλοιων και-παρότι δεν είναι ενδημικό είδος-προσαρμόστηκε κι έμεινε, αυξάνοντας μάλιστα και τον πληθυσμό του μέσα σε λίγα χρόνια, αφενός γιατί μπορεί να παράγει έως και δύο εκατομμύρια αυγά ετησίως κι αφετέρου γιατί στη νέα του περιοχή δεν κινδυνεύει από φυσικούς θηρευτές.

Έτσι πλέον απειλεί να «φάει» και μεγάλο μέρος από τα ετήσια κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από την αλιεία στην Ιταλία, κυρίως των οστρακοειδών (με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο και σε θέσεις εργασίας), με τους ειδικούς να εκτιμούν πώς πάνω από τα μισά όστρακα της χώρας-μύδια, κυδώνια, αχιβάδες κ.ά. φαγώθηκαν από το μπλε καβούρι το φετινό καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση στην Ιταλία συνέστησε στους ψαράδες να προχωρήσουν στην αλίευση κι εξόντωση του μπλε καβουριού, το οποίο παρεμπιπτόντως αποτελεί εκλεκτή λιχουδιά σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη.

Κι έτσι έκαναν, γεμίζοντας τα δίχτυα τους με τον πεντανόστιμο «εισβολέα».

Τότε ήταν που μία ομάδα Ιταλών αγροτών έριξε στο τραπέζι την ιδέα, η συγκομιδή του μπλε καβουριού να μην πάει χαμένη, αλλά να «μεταμορφωθούν» τα «φονικά καρκινοειδή» σε γαστρονομική λιχουδιά.

Μάλιστα στην προσπάθεια διάδοσης του μηνύματος για την κατανάλωση του μπλε καβουριού, συμμετείχε ενεργά και ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα.

Πλέον αξιοποιούνται σε ριζότι, πιάτα ζυμαρικών, ακόμη και σε σαλάτες.

Οι πιο διαδεδομένες προτάσεις σερβιρίσματος είναι με δεντρολίβανο σε σαλάτα ή με σοταρισμένο σκόρδο πάνω από σπαγγέτι.

spaghetti alle vongole
Ένα από τα πλέον εμβληματικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, spaghetti alle vongole. / Πηγή: Envato

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση αυτή είναι, ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί αφενός να περιοριστεί ο πληθυσμός του μπλε καβουριού, που καταστρέφει τις ιταλικές ακτές προκαλώντας και ζημιές εκατομμυρίων ευρώ και αφετέρου, να υπάρξει κάποιο οικονομικό όφελος για τις περιοχές όπου ευδοκιμεί το συγκεκριμένο είδος, όπως είναι το Δέλτα του Πάδου, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, διάσημο για την ποικιλία vongole veraci, τις αχιβάδες που χρησιμοποιούνται για ένα από τα εμβληματικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας το spaghetti alle vongole.

Με πληροφορίες από: CNN