icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα γυρίσματα της τρίτης σεζόν της σειράς έχουν ολοκληρωθεί, ενώ η προβολή της αναμένεται στα τέλη του 2024.

Από την πρώτη στιγμή που έκανε πρεμιέρα η πρώτη σεζόν του Heartstopper στο Netflix το 2022 γνώρισε τεράστια επιτυχία. Πρόκειται για τη βρετανική ρομαντική δραμεντί που ξεκίνησε ως webcomic το 2016, από την Alice Oseman και αργότερα έγινε graphic novel.

Η σειρά αναπτύσσεται γύρω από την ομόφυλη σχέση μεταξύ δύο φίλων από το σχολείο, του ανοιχτά ομοφυλόφιλου Charlie Spring (Joe Locke) και του δημοφιλούς παίκτη ράγκμπι Nick Nelson (Kit Connor). Η πρώτη σεζόν παρακολουθεί το ταξίδι του Nick προς τη συνειδητοποίηση ότι είναι αμφιφυλόφιλος και τελικά το coming out του.

Μία σειρά για όλες τις ηλικίες

Για την LGBTQ+ κοινότητα, το Heartstopper αφορά στην εκπροσώπηση, την ταυτότητα και την πρώτη αγάπη. Επιπλέον, καταπιάνεται και με άλλα εφηβικά θέματα, όπως ο εκφοβισμός στο σχολικό περιβάλλον και τα προβλήματα φιλίας.

Παρόλο που η σειρά δίνει την εντύπωση ότι στοχεύει στο νεανικό κοινό, εντούτοις έχει πολύ ευρύτερη απήχηση. Ένας σημαντικός αριθμός μεγαλύτερων ηλικιακά τηλεθεατών γοητεύθηκαν από το Heartstopper λόγω της νοσταλγίας για τα σχολικά χρόνια. Για κάποιους άλλους όμως είχε βαθύτερη επίδραση.

Η περίπτωση της Fiona

Η 40χρονη Fiona, η οποία χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, αναφέρει στο BBC ότι η σειρά τη βοήθησε να ανοιχτεί για πρώτη φορά σχετικά με τη σεξουαλικότητά της.

Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να κάνει coming out όταν δεν είναι έτοιμος

«Το να πω ότι το Heartstopper με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι είμαι αμφιφυλόφιλη είναι κάπως απλουστευμένο. Πιθανώς υπήρχε ένα κομμάτι μου που πάντα το γνώριζε αλλά δεν ήξερε πώς να το χαρακτηρίσει, επειδή δεν υπήρχαν άνθρωποι που να μιλούν για την αμφιφυλοφιλία όταν μεγάλωνα», εξηγεί.

Η Fiona, η οποία είναι παντρεμένη και έχει ένα μικρό παιδί, αναφέρει ότι ο σύζυγός της υπήρξε εξαιρετικά υποστηρικτικός από την πρώτη στιγμή που άρχισε να μιλάει για τη σεξουαλική της ταυτότητα. Παρ’ όλα αυτά, δεν νιώθει έτοιμη να ανοιχτεί ακόμα στην ευρύτερη οικογένειά της.

«Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να κάνει coming out όταν δεν είναι έτοιμος», υποστηρίζει η 40χρονη μητέρα.

Το Heartstopper είναι μία όμορφη ρομαντική ιστορία

Το σειρά αναφέρεται στους ενδοιασμούς αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σχετικά με το coming out. Για παράδειγμα, ο Nick αμφιταλαντεύεται πολύ μέσα του σχετικά με το ποιος είναι, ενώ ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει τα ομοφοβικά σχόλια των συμπαιχτών του στην ομάδα ράγκμπι.

Ταυτόχρονα όμως, είναι και μία ιστορία αγάπης, η οποία εξελίσσεται σχετικά ομαλά. Κάτι τέτοιο έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις ιστορίες ομοφυλόφιλων χαρακτήρων σε ταινίες και σειρές των ‘90s και των 2000s, όπου τις περισσότερες φορές γίνονταν αναφορές στον HIV και σε διάφορα ρατσιστικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν την εποχή εκείνη.

Πριν από το Heartstopper, σπάνια μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε μία απλή ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο ομόφυλα άτομα, όπως σε μία ρομαντική κομεντί με straight χαρακτήρες.

Η σημασία των παρακοινωνικών σχέσεων

Η Dr. Julia Shaw, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Bi: The Hidden Culture, History and Science of Bisexuality (Bi: Η κρυφή κουλτούρα, ιστορία και επιστήμη της αμφιφυλοφιλίας) αναγνωρίζει τη σημασία των παρακοινωνικών σχέσεων, δηλαδή των φανταστικών σχέσεων που κατά καιρούς αναπτύσσουν οι τηλεθεατές με χαρακτήρες από σειρές ή ταινίες της μικρής οθόνης.

«Γνωρίζουμε ότι οι παρακοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικές για να αλλάξουν οι καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων όταν πρόκειται για queer ζητήματα. [..] Αν νιώθεις ότι γνωρίζεις κάποιον [που είναι ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος] στην πραγματική σου ζωή ή μέσω των μέσων ενημέρωσης, είναι πολύ πιο πιθανό να αποδεχτείς ότι αυτή είναι μία σεξουαλικότητα που υπάρχει πραγματικά», αναφέρει η ψυχολόγος.

Η Alice Oseman

H Alice Oseman, βραβευμένη συγγραφέας και σεναριογράφος της σειράς, αυτοπροσδιορίζεται ως asexual και aromantic.

Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου παρουσία ace και aro ατόμων στα media και κυρίως στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο

«Θέλουμε να βλέπουμε τους αγώνες μας να αντιπροσωπεύονται με ακρίβεια στα μέσα ενημέρωσης, αλλά συχνά θέλουμε επίσης μέσα ενημέρωσης που μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι και ευτυχισμένοι, και θέλω να πιστεύω ότι το Heartstopper κάνει και τα δύο αυτά πράγματα», αναφέρει η Oseman.

Η σειρά έχει αλλάξει φυσικά και τη δική της ζωή. Σύμφωνα με το περιοδικό Time, τα εφηβικά χρόνια της Oseman δεν ξεχείλιζαν ακριβώς από queer χαρά.

Έτσι, κάθε φορά που δουλεύει πάνω στο σενάριο, σκέφτεται όλα όσα δεν έζησε ως έφηβη και αυτό την κάνει να πιστεύει ότι έχει ακόμα πολλές ανοιχτές πληγές που πρέπει να φροντίσει.

Στη 2η σεζόν μάλιστα ενσωματώνει ένα ιδιαίτερα προσωπικό στοιχείο: Ο συνεσταλμένος Isaac (Tobie Donovan), μέλος της παρέας του Charlie, συνειδητοποιεί σταδιακά ότι, ακριβώς όπως η Oseman, είναι asexual και aromantic.

Για τη συγγραφέα, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου παρουσία ace (asexual) και aro (aromantic) ατόμων στα media και κυρίως στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έτσι, νιώθει μεγάλη ικανοποίηση που μπορεί να δώσει την ευκαιρία αυτής της εκπροσώπησης στους σημερινούς εφήβους.

η Alice Oseman κρατά σκίτσο
Η Alice Oseman ανακοίνωσε σε ανάρτησή της ότι ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της 3ης σεζόν / Πηγή: Instagram @aliceoseman

Επιπλέον, η Oseman επιθυμεί τη θέση του ρομαντικού έρωτα στη ζωή της, να πάρει το είδος της πλατωνικής αγάπης που ενώνει τον Charlie, τον Tao, την Elle και τον Isaac.

Αυτή είναι εξάλλου η ιδιαίτερη σχέση που τους στηρίζει έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό, τις ανησυχίες σχετικά με τη μετάβαση φύλου και τις υπόλοιπες εφηβικές αγωνίες.

Οι περιπτώσεις των Adam και Serena

Ο 17χρονος Adam από την Ουγγαρία γνώρισε μερικούς από τους καλύτερους φίλους του και το σημερινό ερωτικό του σύντροφο παρακολουθώντας τη σειρά. Στην Ουγγαρία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+.

Πριν από το Heartstopper, σκεφτόμουν να καταπιέσω εντελώς τα συναισθήματά μου και να ζήσω μία ψεύτικη ζωή

Για τον Adam, που έχει ήδη αρχίσει να αισθάνεται ότι του αφαιρούνται όλο και περισσότερα δικαιώματα, η σειρά αποτελεί μία πραγματική διέξοδο.

«Πριν από το Heartstopper, προσπαθούσα πραγματικά πολύ να κρύψω την ταυτότητά μου», αναφέρει. «Σκεφτόμουν επίσης να καταπιέσω εντελώς τα συναισθήματά μου και να ζήσω μία ψεύτικη ζωή».

Λίγες εβδομάδες αφότου παρακολούθησε τη σειρά όμως, εμπνευσμένος από τη σκηνή comingout του Nick, ο Adam μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική του ταυτότητα τόσο στη μητέρα του όσο και στη γιαγιά του.

«Πήγε καλά! Αισθάνομαι πραγματικά ελεύθερος», λέει. «Μιλάω πολύ γι’ αυτό το θέμα. Έκανα coming out σε περισσότερους ανθρώπους. Έχω μία σημαία του ουράνιου τόξου πάνω από το κρεβάτι μου. Είναι πραγματικά όλα ανοιχτά».

Ταυτόχρονα, η 16χρονη Σερένα από τη Γαλλία, ένιωθε σαν φοβισμένο κοριτσάκι χωρίς αυτοπεποίθηση πριν παρακολουθήσει το Heartstopper. Όπως και ο Charlie, είχε πέσει θύμα εκφοβισμού, και όπως ο Nick, ανησυχούσε για το τι θα σκεφτόταν ο κόσμος γι’ αυτήν αν μιλούσε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της.

«Το Heartstopper με βοήθησε πραγματικά να εξερευνήσω πράγματα για τον εαυτό μου, να αποκτήσω αυτοπεποίθηση και να είμαι περήφανη για αυτό που είμαι», παραδέχεται.

Heartstopper – Season 3

Η τρίτη σεζόν του Heartstopper έχει ήδη επιβεβαιωθεί – πράγμα που είναι εξαιρετικό, καθώς η δεύτερη σεζόν έκλεψε και πάλι τις καρδιές των θεατών.

Ο επίσημος λογαριασμός του Netflix στο X (πρώην Twitter) δημοσίευσε μία φωτογραφία με τον τίτλο Love (Αγάπη) του πρώτου επεισοδίου της τρίτης σεζόν. Το ποια ακριβώς θα είναι η ημερομηνία προβολής της, ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Oseman δημοσίευσε στο Instagram ότι τα γυρίσματα της 3ης σεζόν ολοκληρώνονται.

«Έχουμε λίγες ακόμα ώρες της τελευταίας μας ημέρας να περάσουμε, αλλά ήθελα να εκφράσω πόσο βαθιά ευγνώμων είμαι στο καστ και το συνεργείο για τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση, την ικανότητα και την αντοχή τους τις τελευταίες 11 εβδομάδες και για το ότι για άλλη μια φορά έφεραν στη ζωή μια σεζόν Heartstopper», έγραψε.

Για την Oseman, η 3η σεζόν φέρνει το Heartstopper σε αχαρτογράφητα εδάφη, παρουσιάζοντας μία σειρά από νέες προκλήσεις για το καστ και το συνεργείο. Ωστόσο, όπως παραδέχεται η σεναριογράφος, «όλοι έκαναν την πιο απίστευτη δουλειά και είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα μοιραστώ αυτό πάνω στο οποίο δουλέψαμε όλοι μαζ».

Έτσι λοιπόν, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι θα δούμε ξανά τον Nick και τον Charlie, ίσως κάπου στα τέλη του 2024.

Με πληροφορίες από: Time, BBC, digitalspy