icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα παιδιά και οι έφηβοι που εργάζονται εθελοντικά κατορθώνουν να ωφελούν όχι μόνο την κοινότητά τους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό: Είναι πιο υγιή, ευδιάθετα και κοινωνικά, ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος.

Τα παιδιά και οι έφηβοι εθελοντές κατορθώνουν να ωφελούν όχι μόνο την κοινότητά τους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό: είναι πιο υγιείς, ευδιάθετοι και κοινωνικοί, ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2023 στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι ο εθελοντισμός μέσω του σχολείου, μίας θρησκευτικής ή κοινοτικής ομάδας συνδέεται με την καλύτερη συνολική υγεία και ευεξία των παιδιών και των εφήβων.

Σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν συμμετείχαν σε κάποια κοινωφελή εργασία τον τελευταίο χρόνο, εκείνα που εργάσθηκαν ως εθελοντές είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άριστη ή πολύ καλή υγεία, 66% περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενική ευημερία και 35% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που συμμετείχαν σε εθελοντικά προγράμματα είχαν επίσης περίπου 25% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άγχος σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους.

Περαιτέρω διερεύνηση

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από στοιχεία έρευνας που παρείχαν οι γονείς περισσότερων από 50.000 παιδιών στις ΗΠΑ ηλικίας 6 έως 17 ετών.

Οι γονείς απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των παιδιών τους, την υγεία και την κοινωνική τους προσφορά.

εθελοντισμός
Ο εθελοντισμός ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και των εφήβων / Πηγή: envato

Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Time, αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην παρέχει εντελώς αξιόπιστα δεδομένα, καθώς ένας γονέας συχνά δεν δύναται να γνωρίζει επακριβώς εάν και σε τι ποσοστό το παιδί του ευημερεί ή βιώνει άγχος.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία επίσης δεν μπορούν να συνδέσουν απόλυτα την αιτία με το αποτέλεσμα, αλλά μόνο να αποκαλύψουν συσχετισμούς. Επομένως θα μπορούσε για παράδειγμα να σημαίνει ότι τα άτομα με καλή υγεία έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν την ενέργεια να προσφέρουν κοινωφελή εργασία ή τη διάθεση να γίνουν εθελοντές.


Ταυτόχρονα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν τα αποτελέσματα, όπως το εισόδημα του νοικοκυριού από όπου προέρχεται το παιδί καθώς και τη θρησκευτική του πίστη.

Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 80% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα προέρχονταν από οικογένειες που ζούσαν πάνω από το όριο της φτώχειας και διέμεναν σε μητροπολιτικές περιοχές, με περίπου τα 2/3 αυτών να είναι λευκά.

Επιπλέον, ένας στους τέσσερις γονείς ανέφεραν ότι τα παιδιά τους πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη ή/και συμμετέχουν σε κάποια θρησκευτική ομάδα.

Ανησυχητική αύξηση στα ποσοστά κατάθλιψης

Παρά τους περιορισμούς της νέας μελέτης, τα δεδομένα έρχονται σε μία σημαντική στιγμή για την ψυχική υγεία των νέων. Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και αυτοκτονικής συμπεριφοράς έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ των νέων, σύμφωνα με το περιοδικό Time.

εφηβοι με κατάθλιψη
Τα ποσοστά κατάθλιψης στους νέους έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια / Πηγή: envato

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 40% των μαθητών λυκείου βίωσαν έντονη θλίψη ή απελπισία το 2021 ενώ περίπου το 30% των μαθητριών και το 14% των μαθητών λυκείου σκέφτηκαν κάποια στιγμή να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας την ίδια χρονιά.

Η κοινωνική προσφορά βοηθά τους ανθρώπους να συνδέονται καλύτερα με τους γύρω τους

Δεδομένων αυτών των στατιστικών στοιχείων, υπάρχει σαφής ανάγκη για εύκολα προσβάσιμες και αποτελεσματικές πηγές ψυχικής ευεξίας. Η προσφορά στην κοινότητα, όπως φαίνεται, μπορεί να είναι ένα τέτοιο εργαλείο – και η μελέτη αυτή δεν είναι η μόνη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει συνδέσεις μεταξύ του εθελοντισμού και της ευημερίας στους ενήλικες, ίσως επειδή η κοινωνική προσφορά βοηθά τους ανθρώπους να έχουν την αίσθηση του σκοπού και να συνδέονται καλύτερα με τους γύρω τους.

Η γενναιοδωρία έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την ευτυχία και ενδεχομένως βελτιώνει ακόμη και τη σωματική υγεία και τη μακροζωία, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι μία πρακτική που αξίζει να καλλιεργηθεί.

Με πληροφορίες από: Time