icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Όταν το άγχος είναι μεγάλο και το ηθικό χαμηλό, η ευγένεια δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαιότητα.

Με τις μαζικές απολύσεις, την οικονομική αβεβαιότητα και τις γεωπολιτικές εντάσεις, η ευγένεια στην εργασία είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ, ειδικά στον χώρο εργασίας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ευγένεια αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις. Αν είσαι ένας ανερχόμενος επικεφαλής τμήματος ή εταιρείας, το να είσαι ευγενικός με τους υπαλλήλους σου μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις κορυφαία ταλέντα, να δημιουργήσεις μία ακμάζουσα κουλτούρα, να αυξήσεις τη δέσμευση των εργαζομένων και να ενισχύσεις την παραγωγικότητα.

Πιο ευτυχισμένοι σημαίνει πιο αφοσιωμένοι εργαζόμενοι

Όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν ένα κομπλιμέντο ή λόγια αναγνώρισης, αυτό τους βοηθά να αισθάνονται πιο γεμάτοι, ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους, βελτιώνει την αυτοαξιολόγησή τους και πυροδοτεί θετικά συναισθήματα. Το αποτέλεσμα: πιο ευτυχισμένοι, πιο αφοσιωμένοι εργαζόμενοι.

Σε ατομικό επίπεδο, όταν συμμετέχεις σε πράξεις καλοσύνης, αυτό ενισχύει τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, τους-νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που προάγουν τα συναισθήματα ικανοποίησης και ευημερίας. Απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες, τα φυσικά παυσίπονα του σώματός σας.

Πώς να είσαι πιο ευγενικός στη δουλειά

Είτε μόλις μπαίνεις στην αγορά εργασίας, είτε ξεκινάς σε μία νέα θέση, είτε ο προσανατολισμός σου έχει να κάνει με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η ευγένεια μπορεί να είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό που μιλάει για τον χαρακτήρα, τη δέσμευση και τη μακροπρόθεσμη αξία σου. Επιπλέον, όταν δείχνεις ευγένεια, η καλή σου διάθεση θα παροτρύνει και τους συναδέλφους σου να κάνουν το ίδιο.

Ακολουθούν μερικές απλές συνήθειες που μπορείς να ενσωματώσεις στην καθημερινή εργασιακή ζωή και θα βοηθήσουν στη δημιουργία μίας κουλτούρας ευγένειας στην εταιρεία.

Φρόντισε πρώτα τον εαυτό σου

Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι για να είσαι ευγενικός με τους άλλους, πρέπει πρώτα να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Μπορεί να πιστεύεις ότι η φροντίδα του εαυτού σου είναι δευτερεύουσας σημασίας, αλλά δεν είναι. Όταν δεν είσαι καλά, δεν μπορείς να είσαι αποδοτικός στη δουλειά. Αν εξαντλήσεις τον εαυτό σου και νιώθεις πως δεν έχεις τίποτα πια να προσφέρεις, αυτό έχει αντίκτυπο και στους γύρω σου. Ο καλύτερος τρόπος για να είσαι ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας, είναι να είσαι πειθαρχημένος για τη δική σου σωματική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία.

Για να το πετύχεις αυτό, στόχος σου πρέπει να είναι η κατανόηση και η διαχείριση του φόρτου εργασίας σου, ώστε τόσο εσύ, όσο και ο προϊστάμενός σου να έχετε σαφή αίσθηση των προτεραιοτήτων σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να θέσεις όρια όταν χρειάζεται. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μην απαντάς σε μη επείγοντα e-mails εκτός των παραδοσιακών ωρών εργασίας ή ότι μπορεί να ζητήσεις από τον διευθυντή σου να σε βοηθήσει να οργανώσεις τη λίστα με τα όσα έχεις να κάνεις, έτσι ώστε να επικεντρωθείς στα πιο σημαντικά και να μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μπορεί ακόμη να σημαίνει ότι θα πάρεις μία μέρα αναρρωτική άδεια για να ξεκουραστείς και να φορτίσεις ξανά τις μπαταρίες σου. Το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου είναι ο νούμερο 1 κανόνας για την αυτοφροντίδα και για την ικανότητά σου να δείχνεις καλοσύνη στους άλλους.

Κάνε τη δουλειά σου

Τι συμβαίνει όταν συστηματικά φτάνεις αργοπορημένος στη δουλειά σου ή όταν δεν ολοκληρώνεις αυτά που έχεις αναλάβει να κάνεις; Συνήθως, κάποιοι άλλοι συνάδελφοι θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν αυτό που άφησες στη μέση, κάτι που οδηγεί σε άγχος, στρες ή απογοήτευση. Ξεκίνα λοιπόν με τα βασικά: Να είσαι συνεπής με τις υποχρεώσεις σου.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείς την υπευθυνότητά σου. Δοκίμασε να βάζεις καθημερινά μικρούς στόχους για τον εαυτό σου. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να κάνεις πρόοδο και στους μεγαλύτερους στόχους σου. Φτιάξε λίστες με τις αρμοδιότητές σου για να είναι πιο εύκολο να παρακολουθείς την εξέλιξή σου. Επίσης, μη διστάσεις να ζητήσεις feedback από τον διευθυντή σου ή τους συναδέλφους σου για την απόδοσή σου στη δουλειά.

Όταν ολοκληρώνεις μία σημαντική εργασία, είναι καλό να κάνεις μία αυτοαξιολόγηση. Δες πώς πήγε το project, αν υπάρχουν τομείς που μπορούν να βελτιωθούν και σκέψου πώς μπορείς να τους προσεγγίσεις διαφορετικά στο μέλλον. Έτσι θα μπορείς να οργανώσεις τον φόρτο εργασίας σου σε πιο διαχειρίσιμα κομμάτια, κάτι που θα σου δώσει ευχέρεια χρόνου για να δείξεις καλοσύνη, βοηθώντας ενδεχομένως κάποιον συνάδελφο που το χρειάζεται. Αυτό είναι μία κίνηση που θα ενισχύσει την αίσθηση της υποστήριξης μέσα στην ομάδα.

Πλησίασε τους άλλους με καλή πρόθεση

Η τηλεργασία που σχεδόν καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι πως δεν βοήθησε ιδιαίτερα στη διατήρηση των κοινωνικών επαφών με τους συναδέλφους. Τώρα που σιγά-σιγά επιστρέφουμε στα προ covid δεδομένα, καλό είναι να προσπαθήσεις να ενισχύσεις τις διαπροσωπικές σχέσεις στον χώρο εργασίας. Το να δείξεις πραγματικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα που απασχολούν τους άλλους, δείχνει φροντίδα. Όταν κάποιος νιώθει αυτή τη φροντίδα, είναι πιο πιθανό να τη δώσει και σε άλλους, καλλιεργώντας περαιτέρω μία κουλτούρα καλοσύνης.

Αναγνώρισε και εκτίμησε τους ανθρώπους

Όταν οι συνάδελφοι σε βλέπουν να δείχνεις γνήσιο ενδιαφέρον για τη ζωή τους και να ενισχύεις τις δυνατότητές τους, καλλιεργείται μία αίσθηση φροντίδας και ενσυναίσθησης που οδηγεί τελικά στην ανάπτυξη μίας κουλτούρας ευγένειας. Οι αυθεντικές, προσεγμένες αλληλεπιδράσεις δείχνουν ότι νοιάζεσαι για το συγκεκριμένο άτομο και αναγνωρίζεις τα μοναδικά χαρακτηριστικά και την αξία του, γεγονός που εδραιώνει τις κοινωνικές σχέσεις.

Ξεκίνα επαινώντας τους συναδέλφους σου. Αυτός είναι ένας ισχυρός τρόπος για να δώσεις στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι εκτιμάς και τους ίδιους και τη δουλειά τους. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να επικεντρωθείς στα πρόσφατα επιτεύγματα κάποιου. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις λεκτικές επιβεβαιώσεις παρόμοια με τις οικονομικές ανταμοιβές και ο έπαινος και η ευγνωμοσύνη κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι εκτιμώνται και αυξάνουν το ηθικό τους.

Να είσαι προσεκτικός με τα σχόλιά σου

Όταν γνωρίζεις βαθύτερα τους συναδέλφους σου, μπορείς να καταλάβεις καλύτερα πώς να προσφέρεις ειλικρινή κι εποικοδομητικά σχόλια. Ενώ πολλοί μπορεί να συγχέουν την ευγένεια με την καλοσύνη, οι δύο αυτές έννοιες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Η ευγένεια τείνει να αγγίζει τα όρια της ικανοποίησης των ανθρώπων και μπορεί να είναι ανειλικρινής, ενώ η καλοσύνη είναι ειλικρινής, αλλά ευαίσθητη στις εμπειρίες των άλλων ανθρώπων. Το να είσαι ευγενικός σημαίνει να κάνεις σχόλια που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του ατόμου που τα δέχεται.

Την επόμενη φορά που θα ζητηθεί η γνώμη σου για τη δουλειά κάποιου, να είσαι ειλικρινής, αλλά να εστιάζεις τόσο στις θετικές πτυχές όσο και σε αυτά που πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Ξεκίνα με αυτά που σου αρέσουν στη δουλειά του και με αυτά που λειτουργούν καλά, και στη συνέχεια θίξε τομείς που πιστεύεις ότι χρειάζονται περισσότερη δουλειά.

Κάθε feedback που δίνεις, ακόμη κι αν είναι επικριτικό, μπορεί με τον σωστό χειρισμό να ενισχύσει την πίστη στις ικανότητες κάποιου. Το να δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για τη βελτίωση του συναδέλφου σου είναι ευγενικό.

Η ευγένεια έχει τεράστια σημασία στη διαμόρφωση της δυναμικής της ομάδας και της εταιρείας. Η δημιουργία μίας κουλτούρας που προάγει την ευγένεια επιτρέπει στα άτομα όχι μόνο να παράγουν καινοτόμες ιδέες, αλλά και να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς, ώστε να τις εκφράζουν και να τις μοιράζονται.

Με πληροφορίες από Harvard Business Review