icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ποιες δεξιότητες εκτιμούν ιδιαιτέρως οι εργοδότες και πώς μπορείτε να εντυπωσιάσετε σε μία συνέντευξη για δουλειά;

Ο Robert Reiss, παρουσιαστής του podcast The CEO Show, έχει πάρει συνεντεύξεις από περισσότερους από 1.000 CEOs από όλο τον κόσμο. Παρόλο που οι συγκεκριμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι προέρχονται από διαφορετικά backgrounds, όλοι συμφωνούν στη νούμερο ένα ερώτηση που πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος στον εαυτό του πριν περάσει από συνέντευξη για δουλειά:

Ποια χαρακτηριστικά θα με βοηθήσουν να πετύχω μακροπρόθεσμα στην εταιρεία;

Αυτή είναι μία εξαιρετική πρώτη ερώτηση, καθώς οι εργοδότες όχι μόνο συγκινούνται αλλά και εντυπωσιάζονται από τα άτομα που μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα.

Mε βάση τις συζητήσεις του με κορυφαίους CEOs, ο Reiss αποκαλύπτει τα πέντε χαρακτηριστικά που οι εργοδότες εκτιμούν περισσότερο σε έναν υποψήφιο μελλοντικό συνεργάτη τους

Κρατήστε τις υποσχέσεις σας

«Οι άνθρωποι σπάνια κάνουν αυτό που λένε», αναφέρει ένας από τους CEO στο CNBC. «Έτσι, όταν συναντώ κάποιον που πραγματικά το κάνει, ξέρω ότι μπορώ να τον εμπιστευτώ».

Επομένως, αν δεσμευτείτε ότι θα καλέσετε στις 15:00, μην ξεχαστείτε και αν έχετε πει ότι θα στείλετε το βιογραφικό σας την Τρίτη, μην το κάνετε Τετάρτη πρωί.

Γίνετε δια βίου μαθητής

Οι διά βίου εκπαιδευόμενοι είναι πάντα η καλύτερη επένδυση γιατί έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται κάθε νέα γνώση και κατάρτιση που αποκτούν προς όφελος της εταιρείας στην οποία εργάζονται.

Μία καλή ιδέα είναι να παρακολουθήσετε επιπλέον μαθήματα, περισσότερα σεμινάρια, να διαβάσετε πολύ, να αναζητήσετε μέντορες – εντός κι εκτός εταιρείας – αλλά και να αναλάβετε νέα projects.

Κάντε την έρευνά σας

Ποτέ μην πάτε σε συνέντευξη για δουλειά χωρίς να κοιτάξετε τον ιστότοπο της εταιρείας και το βιογραφικό του διευθυντή. Οι CEOs λατρεύουν όταν κάποιος τους κάνει μία ερώτηση για τους ίδιους ή την καριέρα τους.

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους να σας απορρίψουν είναι να μη γνωρίζετε τίποτα γι’ αυτόν που σας παίρνει συνέντευξη ή για την ίδια την επιχείρηση στην οποία θέλετε να εργαστείτε.

Βγες από την comfort zone σου

Αντί να κάνετε απλώς το ελάχιστο ή αυτό που έχετε συνηθίσει, αναλάβετε μία νέα πρόκληση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να γίνετε καλύτεροι και να ανεβείτε τη σκάλα ιεραρχίας.

Θα μπορούσατε να αναλάβετε εθελοντικά εργασίες για τις οποίες κανείς μέχρι τώρα δεν έχει προσφερθεί – αυτό από μόνο του θα σας κάνει να ξεχωρίσετε.

Εκδηλώστε την περιέργειά σας

Η συνέντευξη για δουλειά είναι η ευκαιρία σας να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον και την περιέργειά σας αλλά και να επιδείξετε τις δεξιότητές σας. Ο γενικός κανόνας του Reiss είναι να έχετε πάντα τουλάχιστον τρεις ερωτήσεις εύκαιρες.

Σύμφωνα με τους CEOs με τους οποίους ο ίδιος συνομίλησε, μερικές ερωτήσεις που τους έχουν εντυπωσιάσει κατά καιρούς είναι οι εξής: Θα έχω την ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε πιο απαιτητικά projects; Υπήρξε κάποια στιγμή που λάβατε σχόλια για τη δουλειά σας με τα οποία διαφωνούσατε και πώς το χειριστήκατε; Πώς θα μπορούσα να συνεργαστώ με πιο έμπειρα μέλη της ομάδας;

Όπως και να έχει, η σωστή προετοιμασία, η καλή διάθεση και η πίστη στις ικανότητές σας μπορεί να σας κάνει να ξεχωρίσετε από την πρώτη στιγμή σε μία συνέντευξη.

Από εκεί και πέρα, η όρεξη για δουλειά και η ανάληψη ευθυνών είναι το κλειδί όχι μόνο για να εδραιώσετε τη θέση σας σε μία εταιρεία αλλά και για να διεκδικήσετε κάτι καλύτερο.

Το μυστικό είναι να μη σταματάτε να εξελίσσεστε.

Με πληροφορίες από: CNBC