icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στην Ινδία προσπαθούν εδώ και καιρό να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη με τρόπο που να ωφελεί τους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.

Όταν οι γονείς της 38χρονης Preethi την έδιωξαν από το σπίτι πριν από 10 χρόνια επειδή ήταν τρανς γυναίκα, εκείνη μετακόμισε  στο Bengaluru της νότιας Ινδίας με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά, η Preethi, η οποία χρησιμοποιεί μόνο το μικρό της όνομα, δυσκολευόταν πολύ να βρει σταθερή δουλειά. Έτσι, ο κύριος τρόπος με τον οποίο έβγαζε χρήματα ήταν η επαιτεία στους δρόμους της πόλης, γεγονός που την έκανε ευάλωτη στην κακοποίηση. «Απλώς δεν ήθελα πια αυτού του είδους τη ζωή», παραδέχεται.

Τον Μάρτιο του 2023 όμως, της δόθηκε η ευκαιρία να αλλάξει την καθημερινότητά της. Πήρε τα κλειδιά του δικού της ηλεκτρικού rickshaw (είδος οχήματος με δύο ή τρεις ρόδες) και άρχισε να το χρησιμοποιεί για να βγάζει τα προς το ζην, μεταφέροντας επιβάτες στους μπλοκαρισμένους δρόμους της Bengaluru.

Πλέον, είναι μία από τους εκατομμύρια ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων στην Ινδία, αλλά ανήκει στους ελάχιστους που έλαβαν το ηλεκτρικό όχημα μέσω φιλανθρωπικής δωρεάς.

Δίκαιη πράσινη μετάβαση

Στην Ινδία προσπαθούν εδώ και καιρό να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη με τρόπο που να ωφελεί τους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που είναι γνωστό  ως «δίκαιη μετάβαση» (just transition).

Έτσι, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με το Associated Press, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να επωφεληθούν όλοι από τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

Ενώ οι δωρεές για ηλεκτρικά οχήματα (Electrical Vehicle donations) είναι σπάνιες, οι αναλυτές λένε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες και τα διάφορα κυβερνητικά προγράμματα μπορούν και πρέπει να βοηθούν τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα, προσφέροντάς τους την απαραίτητη κατάρτιση και, εν συνεχεία, θέσεις εργασίας.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Shishu Mandir Children’s Home που δώρισε το ηλεκτροκινούμενο rickshaw στην Preethi, έλαβε δωρεές για να μπορέσει να παραχωρήσει συγκεκριμένο αριθμό μικρών ηλεκτρικών οχημάτων σε γυναίκες και non binary άτομα, έτσι ώστε να τα χρησιμοποιούν προσφέροντας υπηρεσίες διαδρομής.

ινδές γυναίκες μπροστά από ηλεκτρικά rickshaws
Πολλές είναι η γυναίκες στην Ινδία που έχουν επωφεληθεί από τις δωρεές ηλεκτρικών rickshaws / Πηγή: Shishu Mandir

Μάλιστα, η οργάνωση παρείχε στην Preethi και εκπαίδευση, της αγόρασε την άδεια και καταχώρησε το ηλεκτρικό rickshaw στο όνομά της.

«Θέλαμε αυτό το πρόγραμμα να έχει τα διπλά οφέλη της μείωσης της ρύπανσης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των γυναικών και των τρανς ατόμων», δήλωσε ο C. Anand, γραμματέας της οργάνωσης.

Εισπράττοντας τον σεβασμό

Αυτό που θυμάται η Preethi από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε να δουλεύει ήταν ότι οι πελάτες της ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικοί. Αναφέρει μάλιστα ότι πολλοί χάρηκαν που είδαν μία τρανς γυναίκα να οδηγεί το ηλεκτρικό rickshaw.

Παρόλο που δέχτηκε και προσβλητικά σχόλια, οι άσχημες εμπειρίες την έκαναν να μάθει πώς να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ρατσιστικές συμπεριφορές.

Η νέα δουλειά της Preethi της επιτρέπει να στηρίζει οικονομικά το σπίτι της, να αποπληρώσει χρέη και να αποταμιεύει ένα μικρό ποσό κάθε μήνα

Η επιμονή της απέδωσε καρπούς: Η νέα της δουλειά σημαίνει ότι μπορεί να στηρίξει οικονομικά το σπίτι της, να αποπληρώσει χρέη και να αποταμιεύει ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη ζωή της.

Την ίδια στιγμή επωφελούνται και οι γύρω της: Έχει τακτικούς πελάτες – από πωλητές λαχανικών μέχρι μητέρες στη γειτονιά της που νιώθουν πιο ασφαλείς να στέλνουν τις κόρες τους στα σχολεία τους με την  Preethi.

Αυτή τη στιγμή κερδίζει έως και 2.000 ρουπίες (σχεδόν 23 ευρώ) την ημέρα και έχει λίγα έξοδα, καθώς δεν χρειάζεται να πληρώνει για βενζίνη, ενώ το όχημα απαιτεί μικρή συντήρηση. Μάλιστα αναφέρει ότι με μία φόρτιση, το rickshaw της τής επιτρέπει να διανύσει περισσότερα από 90 χιλιόμετρα.

Περισσότερο από τα χρήματα, η Preethi νιώθει πλέον ότι εισπράττει το σεβασμό που της αξίζει από την κοινωνία. Είναι αφεντικό του εαυτού της και παρόλο που η δουλειά είναι σκληρή, της προσφέρει  σταθερές απολαβές.

Ένα άλλο success story αφορά στην 35χρονη Helena Christina, η οποία ζει στο Bengaluru και είναι υπεύθυνη για εννέα άτομα μέσα στην οικογένειά της. Και εκείνη έλαβε ένα ηλεκτροκινούμενο όχημα μέσω δωρεάς από τη ΜΚΟ Shishu Mandir.

Φεύγοντας από ένα βίαιο γάμο, αρχικά βρήκε δουλειά καθαρίζοντας σπίτια ανθρώπων – δεν μπορούσε όμως να κερδίσει αρκετά για να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά της.

Η Christina αναφέρει ότι το ηλεκτρικό rickshaw έσωσε την οικογένειά της από την ακραία φτώχεια. Έτσι, δεν την ενοχλεί που δουλεύει πάνω από 10 ώρες κάθε μέρα, αφού τα παιδιά της, οι γονείς της και η ευρύτερη οικογένειά της εξαρτώνται από εκείνη.

Ηλεκτροκίνηση για όλους

Ο N.C. Thirumalai, τομεάρχης στρατηγικών μελετών στο Center for Study of Science, Technology and Policy με έδρα το Bengaluru, υποστηρίζει ότι όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια προς όφελος όλων των Ινδών.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι, ενώ τα προγράμματα και οι επιδοτήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ινδίας παίζουν ρόλο στο να γίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσιτά, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί  να κάνει περισσότερα, έτσι ώστε το όφελος να είναι μεγαλύτερο.

Η Preethi δηλώνει ότι θέλει να δει περισσότερους ανθρώπους να κινούνται με ηλεκτρικά οχήματα, κυρίως άλλες τρανς γυναίκες. Ταυτόχρονα ονειρεύεται μία μέρα να μπορέσει να αγοράσει ένα μεγαλύτερο ηλεκτρικό όχημα με τα χρήματα που αποταμιεύει οδηγώντας το rickshaw της.

Με πληροφορίες από: Associated Press