icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Μόλις στο 2% των ραντεβού πλήρωναν οι γυναίκες, ενώ στο 8% των περιπτώσεων μοιραζόταν ο λογαριασμός

Ένα διαχρονικό ερώτημα πλανάται πάνω από τα πρώτα ραντεβού: Ποιος πληρώνει; Η παραδοσιακή ιδέα ότι οι άνδρες πρέπει να είναι αυτοί που βάζουν το χέρι στην τσέπη τουλάχιστον στις πρώτες ερωτικές εξόδους, εξακολουθεί να επικρατεί.

Οι άνδρες τείνουν να πληρώνουν τον λογαριασμό περισσότερες φορές, απ’ ό,τι οι γυναίκες στα πρώτα ραντεβού και αυτή η προσδοκία μάλλον παραμένει. Όμως η Gen Z έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τέτοιες αντιλήψεις σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τους κανόνες των σχέσεων.

«Όχι, εγώ θα πληρώσω»

Ορισμένοι προοδευτικοί υπερασπιστές του κανόνα πως ο άνδρας πρέπει να πληρώνει στα ραντεβού, επικαλούνται το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Επίσης αρκετοί επισημαίνουν πως οι γυναίκες πληρώνουν πιο πολλά για προϊόντα και ρούχα, ενώ ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία των ραντεβού ώστε να συμμορφωθούν με τα κοινωνικά πρότυπα.

Η Kala Lundahl είναι 24 ετών, ζει στη Νέα Υόρκη και εργάζεται σε εταιρεία προσλήψεων. Συνήθως βγαίνει για ραντεβού με ανθρώπους που γνωρίζει μέσω εφαρμογών όπως το Hinge. Το συνολικό μέσο κόστος του ραντεβού, συνήθως με ποτό, ανέρχεται σε περίπου 80 δολάρια.

Στο πρώτο ραντεβού, η Lundahl προσφέρεται πάντα να μοιραστεί τον λογαριασμό, αλλά περιμένει από τον άνδρα να πληρώσει. Η ίδια έχει συναντήσει αντίσταση όταν προσφέρεται να πληρώσει.

Η Lundahl δήλωσε ότι αν το ραντεβού πήγαινε καλά, μπορεί να συνέχιζαν συνήθως σε ένα φθηνότερο μέρος, όπου ήταν πιο πιθανό να πληρώσει. Σε ένα δεύτερο ραντεβού, θα ήταν πιο επίμονη στο να πληρώσει ολόκληρο τον λογαριασμό ή να τον μοιραστεί.

Στα ραντεβού των ΛΟΑΤΚΙ, το ποιος πληρώνει έχει να κάνει λιγότερο με τα κοινωνικά πρότυπα των φύλων και περισσότερο με τη δυναμική των προσωπικοτήτων

Το σκεπτικό της Lundahl πηγάζει από την πεποίθησή της, ότι το άτομο που έκανε την πρόταση για ραντεβού και που βγάζει τα περισσότερα χρήματα, πρέπει να είναι αυτό που θα πληρώσει στα ραντεβού. Συνήθως και οι δύο αυτοί κανόνες φωτογραφίζουν τους άνδρες.

«Μερικοί άνδρες γίνονται λίγο δύσκαμπτοι όταν προσφερθώ να πληρώσω» είπε η Lundahl. «Μπορείς να καταλάβεις ότι δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την ιδέα».

Ο Scott Bowen, ένας 24χρονος λογιστής στο Charlotte της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι πάντα πληρώνει για ποτά, γεύματα και καφέδες στα ραντεβού. Συνήθως, αυτό καταλήγει σε 70 έως 100 δολάρια ανά έξοδο.

Η συζήτηση για το ποιος πληρώνει κρατάει μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για τον Bowen. Από τη στιγμή που ο σερβιτόρος θα αφήσει τον λογαριασμό μέχρι τη στιγμή που θα απλώσει το χέρι του και θα πει «θα το πάρω εγώ αυτό».

Όταν ο Bowen μεγάλωνε, οι γονείς του τού ξεκαθάρισαν ότι θα πρέπει να πληρώνει για τα ραντεβού όταν βγάζει μία γυναίκα έξω. Παραδέχτηκε ότι θα ήθελε να δει την κατάσταση να αλλάζει και να μοιράζεται πιο ισομερώς ο λογαριασμός. Ωστόσο, όπως είπε, δεν νιώθει καθόλου άνετα να θίξει το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια των ραντεβού.

Στα ραντεβού ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, το ποιος πληρώνει έχει να κάνει λιγότερο με τα κοινωνικά πρότυπα των φύλων και περισσότερο με τη δυναμική των προσωπικοτήτων.

Ο Brendan Foley, κυβερνητικός υπάλληλος στην Ουάσιγκτον, δήλωσε, βάσει της εμπειρίας του να βγαίνει με άνδρες, πως ο λογαριασμός συνήθως μοιραζόταν. Όταν ένα άτομο πλήρωνε ήταν συχνά ο μεγαλύτερος άνδρας ή το άτομο που έβγαζε περισσότερα χρήματα. Επίσης, η συζήτηση για τα χρήματα κατά τη διάρκεια των ραντεβού δεν τον ενοχλεί καθόλου.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πιο ειλικρινείς και ξεκάθαρες συζητήσεις από τις straight σχέσεις» δήλωσε ο Foley.

Η παράδοση του άνδρα που πληρώνει

Ο Shanhong Luo, καθηγητής στο Fayetteville State University, μελετά τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από την έλξη μεταξύ ερωτικών συντρόφων, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις.

Σε μία εργασία που δημοσιεύθηκε το 2023 στο Psychological Reports, ο Δρ Luo και μία ομάδα ερευνητών ρώτησαν 552 ετερόφυλους φοιτητές αν περίμεναν από τους άνδρες ή τις γυναίκες να πληρώσουν στα ραντεβού και αν αυτοί, ως άνδρες ή γυναίκες, πλήρωναν περισσότερο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο 90% των περιπτώσεων, οι νεαροί άνδρες ήταν αυτοί που πλήρωναν στα ραντεβού. Μόλις στο 2% των ραντεβού πλήρωναν οι γυναίκες, ενώ στο 8% των περιπτώσεων μοιραζόταν ο λογαριασμός.

Στα επόμενα ραντεβού, η μοιρασιά του λογαριασμού ήταν πιο συχνή, αν και οι άνδρες εξακολουθούσαν να πληρώνουν στην πλειονότητα των εξόδων, ενώ οι γυναίκες σπάνια. Σχεδόν, το 80% των ανδρών περίμενε ότι θα πληρώσει στο πρώτο ραντεβού, όπως και το 55% των γυναικών.

Παραδόξως, οι απόψεις σχετικά με τους κανόνες του φύλου δεν είχαν μεγάλη διαφορά. Κατά μέσο όρο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες περίμεναν ότι ο άνδρας θα πλήρωνε, είτε είχαν πιο παραδοσιακές απόψεις για τους ρόλους των φύλων, είτε πιο προοδευτικές.

«Τα ευρήματα έδειξαν έντονα ότι το παραδοσιακό πρότυπο εξακολουθεί να υπάρχει», δήλωσε ο Δρ Luo.

Οι ψυχολόγοι κάνουν αναφορά για δύο μορφές σεξισμού που υπάρχουν στις σχέσεις των straight ατόμων. Ο «εχθρικός σεξισμός», ορίζεται από την πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες. Ο «καλοπροαίρετος σεξισμός» ορίζεται από την πεποίθηση ότι οι άνδρες έχουν καθήκον να προστατεύουν τις γυναίκες. Ωστόσο, πολύ εύκολα, η δεύτερη μορφή σεξισμού, μπορεί να δώσει τη θέση της στην πρώτη.

«Η έννοια του ιπποτισμού διατυπώνεται με πολύ θετικούς όρους» δήλωσε ο Campbell Leaper, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Αλλά με την πάροδο του χρόνου, αν οι άνθρωποι κολλήσουν σε αυτούς τους ρόλους, αυτό έχει κόστος».

Πιο εύκολο όταν οι σχέσεις βαθαίνουν

Μόλις δύο άνθρωποι ξεπεράσουν το αρχικό αμήχανο φλερτ, το ζήτημα σχετικά με το ποιος πληρώνει τείνει να γίνεται ευκολότερο. Στα επόμενα ραντεβού, η πληρωμή αρχίζει να μεταφράζεται σαν δώρο και έτσι προσφέρει χαρά και στα δύο άτομα, ανεξαρτήτως αν βάζει το χέρι στην τσέπη ο άνδρας ή η γυναίκα.

Ο Andrew Tuchler και η Miranda Zhang είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι στο Λος Άντζελες που γνωρίστηκε στο κολέγιο. Το να βγαίνουν έξω για ακριβά ραντεβού δεν ήταν οικονομικά εφικτό γι’ αυτούς, οπότε επέλεξαν αυτό που κάνουν συχνά τα νέα ζευγάρια. Περνούσαν τον χρόνο τους σε καφετέριες και σε εκδηλώσεις των συλλόγων του κολεγίου.

Ο κ. Tuchler και η κ. Zhang, και οι δύο 26 ετών, δήλωσαν ότι η πρώιμη εμπειρία μίας σχέσης που δεν καθορίζεται από τα χρήματα, τους βοήθησε στις προκλήσεις της συζήτησης σχετικά με τη δαπάνη χρημάτων. Το ζευγάρι μοιράζεται τα οικονομικά του, αλλά όταν πρόκειται για ραντεβού, πληρώνουν εναλλάξ.

Με πληροφορίες από The New York Times