Το αίσθημα συντροφικότητας που δημιουργείται από την συμβίωση με έναν άνθρωπο μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστικός παράγοντας ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις της σύγχρονης καθημερινότητας.

Οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων προσφέρουν οι σχέσεις, σύμφωνα με μία πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε η Huawei. Με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Huawei μελέτησε τον βαθμό ενημέρωσης, τα στερεότυπα και τις συμπεριφορές γύρω από θέματα υγείας, που επικρατούν στον ευρωπαϊκό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συμβίωση με κάποιον μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία για διάφορους λόγους. Η συντροφικότητα και η συναισθηματική υποστήριξη που παρέχει ένας σύντροφος συμβάλλουν στην αίσθηση ασφάλειας και της ολότητας, ενισχύοντας τα θετικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία.

Επιπλέον, οι κοινές ευθύνες και η αμοιβαία φροντίδα μπορούν να οδηγήσουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και σε μειωμένα επίπεδα άγχους που σχετίζονται με σωματικούς παράγοντες. Το 47% του ευρωπαϊκού πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα παραδέχτηκε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη φυσική του κατάσταση, όπως φανερώνουν τα ευρήματα του Huawei Health Survey.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που συγκατοικούν παρουσιάζουν σημαντικά καλύτερα επίπεδα ψυχικής υγείας, αφού η συντροφικότητα φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την άντληση μεγαλύτερης σωματικής και ψυχικής ικανοποίησης στην καθημερινότητα.

Η συναισθηματική υποστήριξη που προκύπτει από τη συμβίωση με κάποιον, είτε πρόκειται για ενήλικες είτε για παιδιά, παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση βοηθά τα άτομα να αντιμετωπίσουν καλύτερα το στρες και το άγχος, καθώς και άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Η παρουσία ενός υποστηρικτικού συντρόφου μπορεί να ανακουφίσει το αίσθημα μοναξιάς και να προσφέρει μία αίσθηση ολότητας, η οποία είναι απαραίτητη για τη ψυχική σταθερότητα. Επιπλέον, όπως αναφέρει η έρευνα, το αίσθημα συντροφικότητας που δημιουργείται από την συμβίωση με έναν άνθρωπο μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστικός παράγοντας ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις της σύγχρονης καθημερινότητας.

Είτε όταν γιορτάζετε τις επιτυχίες, είτε όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, η ύπαρξη ενός συντρόφου ζωής για να μοιραστείτε αυτές τις εμπειρίες σας καθιστά πιο ανθεκτικούς. Οι αστείες στιγμές, οι συζητήσεις και η αμοιβαία κατανόηση συμβάλλουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό συναισθηματικό περιβάλλον το οποίο λειτουργεί αντισταθμιστικά προς τις επιπτώσεις της καθημερινής έντασης.

Επιπλέον, τα οφέλη της συμβίωσης με κάποιον επεκτείνονται πέρα από τη συναισθηματική υποστήριξη και σε πρακτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική υγεία.

Παρατηρείται ότι τα άτομα που έχουν ικανοποιητικές, μακροχρόνιες σχέσεις εμφανίζουν πιο συχνά χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες και βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία. Η συναισθηματική ασφάλεια και η σταθερότητα που παρέχει ένας υποστηρικτικός σύντροφος συμβάλλουν σε αυτά τα θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Τα μειωμένα επίπεδα στρες που συνδέονται με μία ευτυχισμένη σχέση μπορεί να έχουν αλληλένδετες επιπτώσεις σε διάφορους παράγοντες της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Επιπρόσθετα, οι σύντροφοι μπορούν να ενθαρρύνουν και να παρακινήσουν ο ένας τον άλλον να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες, όπως τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή και επαρκή ύπνο. Ένας υποστηρικτικός σύντροφος μπορεί να μας κινητοποιήσει, προκειμένου να θέσουμε σε προτεραιότητα την σωματική μας ευεξία μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ