icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Κάποιοι δεν κάνουν swipe δεξιά με σκοπό να γνωρίσουν άτομα και να βγουν ραντεβού

Με περίπου 75 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον μήνα, το Tinder θεωρείται η πιο δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών στον κόσμο. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.000 χρήστες ωστόσο, οι μισοί δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να συναντηθούν με κάποιο άτομο εκτός εφαρμογής, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα ανέφεραν πως είναι ήδη παντρεμένοι ή σε σχέση.

Για πολλούς ανθρώπους, οι διαδικτυακές γνωριμίες έχουν παρόμοια χρήση με τα social media: Αποτελούν πηγή ψυχαγωγίας αλλά και ενέσεις αυτοεκτίμησης, αναφέρει ο Elias Aboujaoude, κλινικός καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Στην πραγματικότητα, τα ψυχολογικά κίνητρα πίσω από τη χρήση του Tinder διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό και, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, και Social Networking, επηρεάζουν σημαντικά την ικανοποίηση των χρηστών από την εφαρμογή και τα ραντεβού στα οποία οδηγεί.

Τα ελλιπή στοιχεία και η έρευνα

Παρά τη δημοτικότητα των διαδικτυακών γνωριμιών, η έρευνα σχετικά με την εμπειρία των ανθρώπων με τις εφαρμογές όπως το Tinder είναι ελλιπής. «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο λίγα δεδομένα υπήρχαν όσον αφορά στο βαθμό ικανοποίησης των ανθρώπων από το online dating και τα offline ραντεβού που μπορεί να προκύψουν», αναφέρει ο Aboujaoude.

Έτσι, για να διερευνήσει την εμπειρία της εφαρμογής γνωριμιών, ο ίδιος και συνάδελφοί του από τη Γαλλία και την Ελβετία διεξήγαγαν μελέτη σε 1.387 αγγλόφωνους χρήστες του Tinder, ηλικίας 17 έως 84 ετών.

Οι επιστήμονες ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τα κίνητρά τους όταν κάνουν χρήση της εφαρμογής, τον αριθμό των matches και των offline ραντεβού που βγαίνουν, την κατάσταση της σχέσης τους, αλλά και τον τρόπο που επιλέγουν συντρόφους.

Παράλληλα, έκαναν και ψυχολογικές μετρήσεις εστιάζοντας στην παρορμητικότητα, την κατάθλιψη, τη μοναξιά και την αυτοεκτίμηση. Όλα τα δεδομένα δηλώθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες μέσω ενός διαδικτυακού ερωτηματολογίου. Οι χρήστες του Tinder αξιολόγησαν επίσης τη συνολική ικανοποίησή τους από την εφαρμογή καθώς και από τα offline ραντεβού.

Μειωμένο το ενδιαφέρον για offline ραντεβού

«Το εκπληκτικό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό – σχεδόν οι μισοί – δεν έψαχναν στο διαδίκτυο για να βγουν ραντεβού», λέει ο Aboujaoude.

Τις αποκαλούμε εφαρμογές γνωριμιών, αλλά εξυπηρετούν και άλλες λειτουργίες

Γεννιέται λοιπόν ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Γιατί κάποιος ξοδεύει τόσο χρόνο σε μία εφαρμογή γνωριμιών, αν δεν ενδιαφέρεται να βγει έξω με κάποιον, έτσι ώστε να γνωριστούν καλύτερα;

Εκτός από την αναζήτηση δεσμευμένων ή αδέσμευτων ερωτικών συντρόφων, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν την εφαρμογή απλά για να συνδεθούν κοινωνικά με κάποιον, για λόγους ψυχαγωγίας και για να έχουν κάτι να τους αποσπά την προσοχή.

Άλλοι ανέφεραν ότι τους κάνει να αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα ή απλώς να αντιμετωπίζουν τα αρνητικά.

Ικανοποίηση από την εφαρμογή

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη βαθμολόγησαν τη συνολική ικανοποίησή τους από το Tinder με 2,39 σε κλίμακα 4 σημείων, με τα offline ραντεβού να αγγίζουν το 3,05 σε κλίμακα 5 σημείων.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για να καθορίσουν ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν την ικανοποίηση των χρηστών από την εφαρμογή.

Οι μεταβλητές με την ισχυρότερη θετική επιρροή – δηλαδή αυτή που οδηγούσε σε μεγαλύτερη ικανοποίηση – περιελάμβαναν την εύρεση ρομαντικών συντρόφων ή ανθρώπων για συναναστροφή και μεγαλύτερο αριθμό επιτυχημένων matches.

Αντίθετα, εκείνες με τη μεγαλύτερη αρνητική επιρροή περιελάμβαναν τη χρήση του Tinder για την αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων, ένα αποφευκτικό στιλ προσκόλλησης που αναπτύσσουν όσοι είναι πιο επιφυλακτικοί στις σχέσεις, και ψυχολογικές ιδιότητες, όπως είναι η παρορμητικότητα και η καταθλιπτική διάθεση.

Το Tinder δεν είναι η λύση στα προβλήματα ψυχικής υγείας

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν σύμφωνα με τον Aboujaoude ότι οι διαδικτυακές γνωριμίες είναι ένας αναποτελεσματικός μηχανισμός διαχείρισης για όσους αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Έχοντας μελετήσει την προβληματική χρήση του διαδικτύου εδώ και 15 χρόνια, ο καθηγητής Ψυχιατρικής έκανε παραλληλισμούς με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

«Πρέπει να δουλέψετε πάνω στον ανθυγιεινό μηχανισμό αντιμετώπισης, αλλά πρέπει επίσης να ασχοληθείτε με αυτό που προσπαθείτε να καταπολεμήσετε», συμβουλεύει.

«Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει μία πραγματική κατάσταση ψυχικής υγείας, είτε πρόκειται για κατάθλιψη, ΔΕΠΥ, άγχος ή κάτι άλλο, δεν θέλουμε να μείνει χωρίς διάγνωση. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές», συμπληρώνει ο Aboujaoude.

Οι μεγαλύτεροι πιο ικανοποιημένοι με τα offline datings

Η μεταβλητή που είχε να κάνει με την υψηλότερη ικανοποίηση σχετικά με τα offline ραντεβού μέσω Tinder ήταν η ηλικία. Για τον Aboujaoude αυτό ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που δεν μεγάλωσαν με εφαρμογές γνωριμιών, τις προσεγγίζουν με ένα υγιές επίπεδο επιφυλακτικότητας, ενώ παράλληλα τείνουν να είναι πιο επιλεκτικοί στα ταιριάσματά τους.

«Νομίζω ότι ο μέσος χρήστης θα μπορούσε πιθανώς να μάθει κάτι από αυτά τα ευρήματα και να είναι πιο ευτυχισμένος με την εμπειρία του online dating», καταλήγει.

Με πληροφορίες από: Futurity, Stanford University