icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Νόμος του κράτους είναι από σήμερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία, μετά από πολύμηνες συζητήσεις, διαβουλεύσεις, αλλά και εντάσεις

Μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, η Ελλάδα γίνεται η 21η χώρα στην Ευρώπη, η 16η στην ΕΕ και η 37η παγκοσμίως που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Πλέον, η 15η Φεβρουαρίου θα αποτελεί μία ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις  11:30 την Πέμπτη (15/02) με 176 ψήφους υπέρ του νομοσχεδίου, 76 ψήφους κατά και 46 αποχές, ενώ «παρών» ψήφισαν δύο βουλευτές.

Από τα θεωρεία της Βουλής, αρκετοί ήταν οι πολίτες που παρακολουθούσαν τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων ο παρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος και ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης.

χειροκροτήματα από το θεωρείο της Βουλής μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου
Γεμάτα ήταν τα θεωρεία της Βουλής καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο ομοφύλων ξέσπασαν σε αγκαλιές
Συγκίνηση και δάκρυα χαράς μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Στο άκουσμα της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα, ενώ τα χαμόγελα και οι θερμοί εναγκαλισμοί εντός και εκτός Βουλής ήταν ενδεικτικά της συγκίνησης που έφερε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

selfie του πρωθυπουργού με βουλευτές
Ο πρωθυπουργός φωτογραφίζεται με βουλευτές στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Μεγάλη συγκίνηση επικράτησε και εκτός Βουλής, με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς να ξεσπά σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.

Πανηγυρισμοί εκτός Βουλής για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου

6 Images

Υπερψήφιση νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Έξω από τη Βουλή Υπερψήφιση νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Έξω από τη Βουλή Υπερψήφιση νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Έξω από τη Βουλή Υπερψήφιση νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Έξω από τη Βουλή Υπερψήφιση νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Έξω από τη Βουλή Υπερψήφιση νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Έξω από τη Βουλή

Οι αντιδράσεις στα social media

Για ιστορική μέρα έκαναν λόγο οι χρήστες του διαδικτύου με πολλές σελίδες να μιλούν για τη δύναμη της ισότητας που νίκησε τον σκοταδισμό.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με χρώματα και όμορφα λόγια.

Πολλές ήταν και οι ξένες σελίδες που, μετά την αναφορά στη χθεσινή ψηφοφορία, κατέληγαν γράφοντας: «Συγχαρητήρια Ελλάδα»

Η συγκινητική ομιλία του Σπύρου Μπιμπίλα

Ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, έφτανε στο τέλος της στην αίθουσα της ολομέλειας, ο βουλευτής και ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας, απέσπασε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα, όχι μόνο από τα βουλευτικά έδρανα, αλλά και από τα έδρανα της κυβέρνησης μετά τη συγκινητική ομιλία του.

«Θα κλείσω με μια προσωπική μου αναφορά, με μια δημόσια εξομολόγηση. Εγώ, γεννήθηκα στη δεκαετία του 50, σε μια συνηθισμένη μεσοαστική οικογένεια στο κέντρο της πόλης. Ανδρώθηκα στη δεκαετία του 60. Από πολύ μικρός κατάλαβα ότι σε κάτι διέφερα από τους άλλους ανθρώπους. Πως το κατάλαβα; Όταν στα μουσεία, που εγώ λατρεύω την αρχαία Ελλάδα από μικρό παιδί, προσκολλιόμουν στα αγάλματα τα ανδρικά και όχι τα γυναικεία. ‘Αρα κάτι με τραβούσε από τη φύση μου. Διάβαζα Καβάφη και Λαπαθιώτη και ταυτιζόμουν με αυτούς τους σπουδαίους δημιουργούς. Έκλαιγα κρυφά, γιατί έπρεπε να κρύψω κάτι, που ντρεπόμουν γι΄αυτό και δεν μπορούσα να το πω ούτε στους γονείς μου. Έγινα ένα εσωστρεφές, ένα μελαγχολικό παιδί που έγραφε ποιήματα. Μεγάλωσα όμως έφτιαξα ισχυρές σχέσεις, δεσμούς, σπουδαίους συντρόφους, οι οποίοι σήμερα είναι η ακριβή μου οικογένεια, μαζί με τα αδέλφια μου. Αυτά τα κρυφά δάκρυα με οδηγούν σήμερα στα 68 μου χρόνια να αγωνίζομαι για να μην κλάψουν άλλα παιδιά στο μέλλον, για να είναι ευτυχισμένα, για να μην φοβηθούν να πουν τι είναι, τι τους ελκύει, με ποιους θέλουν να ζήσουν. Επιτέλους είμαστε όλοι άνθρωποι», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η ανάρτηση του BBC

 «Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με χριστιανική ορθόδοξη πλειοψηφία σε πληθυσμό που νομιμοποίησε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης».

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρθηκε και στο σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο νέος νόμος «θα καταργήσει με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα». Ωστόσο, έκανε λόγο και για την αντίσταση από την «πανίσχυρη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία» που με τις δηλώσεις και τη στάση της δίχασε τη χώρα.