icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα έγινε δεκτό το αποτέλεσμα. Τα «ναι», τα «όχι» και οι απουσίες από την ιστορική ψηφοφορία

Με τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και με μεγάλες διαρροές από το κυβερνών κόμμα, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, σε μια ιστορική βραδιά για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία.

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές, εκ των οποίων 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».

Παράλληλα, απουσίασαν 45 βουλευτές, ενώ όλα σχεδόν τα κόμματα που στήριξαν το νομοσχέδιο επισήμως (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) μέτρησαν απώλειες, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας, οι έξι της κοινοβουλευτικής ομάδας της οποίας το υπερψήφισαν.

ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη το καταψήφισαν.

Οι πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες που στήριξαν τις προωθούμενες ρυθμίσεις διαθέτουν συνολικά 243 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι 67 διαφοροποιήθηκαν, επιλέγοντας είτε αποχή, είτε κατά.

51 διαφοροποιήσεις στη ΝΔ

Με βάση τα αποτελέσματα, καταγράφηκαν 51 διαφοροποιήσεις από βουλευτές της ΝΔ, είτε με καταψήφιση, είτε με αποχή από την ψηφοφορία. Ένας υπουργός, ο Μάκης Βορίδης, και τρεις υφυπουργοί (Μπουγά, Κεφαλά και Κελέτση) απείχαν από την ψηφοφορία.

Τα 20 όχι της ΝΔ: Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης,

Και οι 31 αποχές: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

Απείχαν Πολάκης και Ηλιόπουλος

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απείχε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ενημέρωσε νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Facebook, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην τον ψάχνει γιατί έχει δουλειά που σώζει ζωές. Μια ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, είχε προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Εξηγώντας τη στάση του με γραπτή δήλωση και ανάρτησή του στο Facebook, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι υπέρ των ίδιων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, που δεν είναι δυνατό να διαχωρίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Τόνισε, δε, ότι οι ενστάσεις και οι ανησυχίες του σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, «αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης».

Από την ψηφοφορία απείχε και ο βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος, ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «παρών» επί της αρχής, αλλά υπερψήφισε ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Κανένα «όχι» από ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν καταψήφισε, ωστόσο μέτρησε 11 αποχές: Λιακούλη, Χνάρης, Καζάνη, Πούλας, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακά, Κωνσταντινόπουλος, Μπαράν, Πάνας, Νικολαΐδης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ο μουσουλμάνος Αχμέτ Ιλχάν άλλαξε σε «ναι» με επιστολική ψήφο, όπως και οι βουλευτές Βατσινά, Σπυριδάκη, Παρασύρης και Νικητιάδης.

Η Νέα Αριστερά των 11 βουλευτών είχε δύο αποχές (Χουσείν Ζειμπέκ, Φερχάτ Οζγκιουρ), ενώ το άλλο «παρών» εκτός της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη, ήταν του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη. Η μητέρα του, επίσης, ανεξάρτητη βουλευτής, Αρετή Παπαϊωάννου το καταψήφισε.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και από τα θεωρεία της Βουλής, όπου βρέθηκαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Μητσοτάκης: Να αποδώσουμε Δικαιοσύνη

«Περπατάμε σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας» ανέφερε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως το νομοσχέδιο έρχεται για «να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου» και για να «προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μία αναγκαία προσθήκη στο Οικογενειακό Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση σχετικά με την ίση πρόσβαση στον πολιτικό γάμο, κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Εκκλησίας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που κρίνει απαραίτητες. Είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο σημειώνοντας ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, «τις θέσεις της οποίας η Πολιτεία ασφαλώς και σέβεται, με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όπου το καθεστώς μένει το ίδιο, όπως ακριβώς το ίδιο μένει και το καθεστώς της υιοθεσίας, με πολύ αυστηρές προδιαγραφές για το πώς κάποιος θα γίνει τελικά υποψήφιος γονέας.

Σαμαράς: Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα

Τη σφοδρή διαφωνία του με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο εξέφρασε, όπως αναμενόταν, ο Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Αντιθέτως, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου. «Η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Αν μια χώρα θέλει το κάνει. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνει, γιατί δεν συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα. Ψέμα ότι πρόκειται τάχα για κατοχύρωση ανθρώπινου δικαιώματος» είπε, προσθέτοντας ότι ο γάμος προσφέρει παραπάνω από το σύμφωνο συμβίωσης το δικαίωμα της τεκνοθεσίας.

Υποστήριξε επίσης ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει παρένθετη μητρότητα εδώ, αλλά την επιτρέπει στο εξωτερικό. «Θα έχουμε παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια όπου θα χρησιμοποιούν παρένθετη γυναίκα ως αναπαραγωγική μηχανή. Μετατρέπουμε τη μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο. Κερκόπορτα και αυτό κι ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις», σημείωσε. «Θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φάμελλος: Ανεπάρκεια της ΝΔ να περάσει μόνη το νομοσχέδιο

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στήριξη του νομοσχεδίου, αν και «ατελές», επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την παρέμβαση στη Βουλή, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», ενώ διερωτήθηκε αν είναι το ίδιο έτοιμοι και οι βουλευτές της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «ανεπάρκεια» της ΝΔ να το ψηφίσει μόνη της.

Ο πρόεδρος της ΚΟ σχολίασε ότι το νομοσχέδιο είναι «ατελές», ωστόσο τόνισε ότι «πάει την κοινωνία μπροστά» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν».

«Όσοι βουλευτές και υπουργοί δεν το ψηφίσουν αμφισβητούν τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας ως μέλος της ευρωπαΐκής οικογένειας; Συμφωνείτε ή όχι, κ. πρωθυπουργέ;». «Το ερώτημα είναι πώς οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ δεν θέλουν την προστασία των παιδιών και θέλουν να υπάρχουν αόρατα παιδιά και αόρατοι γονείς», πρόσθεσε. Είπε ακόμη πως «υπάρχει ένα ερώτημα στην κοινωνία: πώς ανέχεστε ακροδεξιές και σκοταδιστικές φωνές να εκπέμπονται από βουλευτές της ΝΔ κατά αυτού του νομοσχεδίου και στη δημόσια σφαίρα και στο κοινοβούλιο και κάτι τέτοιο να ακούμε ότι θα έρθει από το στόμα του πρώην πρωθυπουργού.

Καταληκτικά ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η Ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση» και χρειάστηκε η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων.

Ανδρουλάκης: Ένα βήμα δικαιοσύνης

«Για το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι ταυτοτικά, είναι αξιακά. ‘Αλλωστε ήταν η παράταξή μας που εκσυγχρόνισε το Οικογενειακό Δίκαιο, καθιερώνοντας τον πολιτικό γάμο, επιτρέποντας το διαζύγιο, αποποινικοποιώντας την μοιχεία και κάνοντας πράξη την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Ανδρουλάκης.

«Στηρίζουμε επί της αρχής κάνοντας ένα βήμα δικαιοσύνης», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον πολιτικό γάμο κι είναι αυτό είναι και προς το συμφέρον των παιδιών» είπε και συνέχισε: «Η Νέα Δημοκρατία, αντί να προχωρήσει σε έναν πραγματικό διάλογο με την κοινωνία, εξάντλησε την προσπάθειά της σε υποδείξεις. Ο Πρωθυπουργός ήθελε να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης όμως που δεν στηρίζει το ίδιο του κόμμα και το οποίο διαχρονικά δεν τα πάει καλά με τα δικαιώματα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, ανέβασε τους τόνους της κριτικής του πρός τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για την παραδοξότητα υπογραμμίζοντας : «… ο Υπουργός Επικρατείας όχι μόνο να μη στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, της οποίας είναι μέλος, αλλά φτάσαμε στο σημείο να το θεωρεί αντισυνταγματικό. Και παρόλα αυτά παραμένει μέλος της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που σύμφωνα με τον ίδιο, νομοθετεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αφήστε λοιπόν τα μαθήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Καταργείται η μητρότητα και η πατρότητα

Την άποψη ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται για να ρυθμίσει νομικά τη συμβίωση δύο ενήλικων ανθρώπων που έχουν ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κόσμος συμμετέχει στο 11o Thessaloniki Pride 2023, που ολοκληρώνεται με την παρέλαση Υπερηφάνειας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Θεσσαλονίκης, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε ουδέτερο, ούτε ασήμαντο και δεν έρχεται απλώς να επιλύσει ζητήματα που αφορούν τη σχέση των παιδιών που ήδη υπάρχουν με τον σύντροφο ή την σύντροφο του βιολογικού ή θετού γονέα, προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να λυθούν με το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Αντίθετα φέρνει ουσιαστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην τεκνοποίηση, στην τεκνοθεσία, στην κατεύθυνση ακόμα πιο γενικευμένης εμπορευματοποίησης, αλλά και στη νομική κατοχύρωση της γονικής μέριμνας» ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως το κόμμα «τοποθετείται με κύριο κριτήριο το συμφέρον των παιδιών» το οποίο αποτελεί και την πεμπτουσία της θέσης του».

Παράλληλα κατέστησε απολύτως σαφές ότι «η καθαρή θέση του ΚΚΕ κατά του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει να κάνει με το ότι ο πολιτικός γάμος παράγει αυτόματα την από κοινού γονική μέριμνα και καταργεί τη μητρότητα και πατρότητα. Τέλος, απέρριψε τα περί «ομοφοβίας» του ΚΚΕ και έκανε λόγο για «συστηματική διαστρέβλωση» των θέσεων του κόμματος.

Χαρίτσης: Νίκη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Το νομοσχέδιο συνεχίζει να αποκλείει τους ομόφυλους συζύγους από τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οικογένεια, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Αναφερόμενους στους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για ισότητα, τόνισε πως «το νομοσχέδιο είναι μια νίκη αυτού του κινήματος κι έτσι πρέπει να καταγραφεί, γιατί του ανήκει».

Όσον αφορά την κυβέρνηση, σχολίασε ότι αναγκάστηκε να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή για να «προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική και την στρατηγική για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, φοβούμενη για νέες καταδίκες από το Δικαστήριο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» καθώς και ότι γνώριζε εξ αρχής ότι θα περάσει «όχι με τις δικές της, αλλά με τις ψήφους των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Στηλίτευσε μάλιστα την προτροπή του πρωθυπουργού σε «αποχή» όσων βουλευτών διαφωνούν, σχολιάζοντας ταυτόχρονα την αναφορά του στο κράτος δικαίου και κατηγορώντας τον για «εργαλειοποίηση» του ζητήματος για να «αποτινάξει» το «άγος» της «καταδίκης» από το Ευρωκοινοβούλιο. Τέλος, έκανε λόγο για «αδιανόητα πράγματα» που ακούστηκαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου που «θυμίζουν άλλες εποχές» και υπηρετούν τον «σκοταδισμό», τη «μισαλλοδοξία» και τον «ρατσισμό».

Κωνσταντοπούλου: Η ισότητα δεν είναι συνειδησιακό θέμα

Δεν είναι συνειδησιακό θέμα η αμφισβήτηση της ισότητας ανέφερε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει στους βουλευτές του ότι «δεν είναι συνειδησιακό θέμα το να αμφισβητούν κάποιοι την ισότητα».

«Η ηγεσία είναι να πεις ξεκάθαρα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, να μην αφήνεις ούτε να νομικοποιούνται με τρόπο απαράδεκτο οι διακρίσεις. Η ηγεσία είναι να πεις ξεκάθαρα καλώ τους βουλευτές μου όλους να υπερψηφίσουν, όχι με κομματική πειθαρχία αλλά γιατί αυτό είναι το σωστό. Να πεις πως δεν αναγνωρίζω ότι είναι θέμα συνείδησης, και να υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι, και ότι εκείνοι έχουν το δικαίωμα να υπαγορεύουν σε κάποιους άλλους τι προσωπική ζωή θα αναπτύξουν, τι οικογενειακή ζωή θα δημιουργήσουν, τι σχέσεις γονιδιακές θα συνάψουν με τα παιδιά τους», επισήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ομοφοβικές κορώνες

Από την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν έλειψαν ωστόσο οι ομοφοβικές κορώνες και οι εκφράσεις που παραπέμπουν στην μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό.

Την άποψη ότι «η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και εμείς ασχολούμαστε με τον γάμο των ομοφυλοφίλων», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ισότητα στον πολιτικό γάμο». Σημείωσε ότι «εάν ψηφιστεί ο νόμος για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ανοίγει ο ασκός του Αιόλου» καθώς «θα πρέπει να αναγνωριστούν δικαιώματα σε: διαφορετικές τουαλέτες, παρένθετες μητέρες, τρίτο φύλο στα σχολεία» είπε.

Ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες Βασίλης Στίγκας μιλάει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

«Μην μολύνετε την ιερή λέξη της οικογένειας. Θεωρώ ότι η Βουλή βιώνει μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του κοινοβουλευτικού βίου τού νέου ελληνισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ εισήγαγε για ψήφιση στην Ολομέλεια ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο, την θέσπιση του ψευτογάμου των ομοφυλόφιλων» ανέφερε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός. Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «νομιμοποίηση της διαστροφής της ανθρώπινης φυσιολογίας και οντολογίας», για «βεβήλωση του ιερού θεσμού του γάμου» και την «παράδοση, άνευ όρων, παιδιών για υιοθεσία σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια».

Λάβρος κατά του νομοσχεδίου για ομόφυλα ζευγάρια εμφανίστηκε και ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, ο οποίος κατά την ομιλία του στη Βουλή επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου ομοφοβικό παραλήρημα που κατέληξε με άλμα οποιασδήποτε λογικής στην παιδική παιδεραστία. Αφού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ύβρη κατά του υπέρτατου νομοθέτη», δηλαδή του σύμπαντος, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών έφτασε στο σημείο να αναφέρει πως η ελληνική Βουλή θα μπορούσε ακόμα και να νομοθετήσει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ανθρώπου και ζώου!