icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η νέα σειρά έξι επεισοδίων κατακτάει τα παγκόσμια charts στο Netflix και η Griselda της Sofía Vergara εντυπωσιάζει το Rotten Tomatoes.

Το Netflix επιστρέφει στο true crime που τόσο συχνά αποθεώνει με μια σειρά που έχει διχάσει κριτικούς, όχι όμως και το κοινό που βρήκε στην επιστροφή της Sofia Vergara στη μικρή οθόνη ένα ιδανικό προϊόν για binge watching.

Το Griselda καταγράφει την άνοδο της Κολομβιανής βαρόνης των ναρκωτικών Griselda Blanco και σηματοδοτεί τον πρώτο σημαντικό ρόλο της Vergara μετά το τέλος του Modern Family το 2020.

Φέροντας την υπογραφή της δημιουργικής ομάδας του Narcos, η νέα παραγωγή του Netflix ήταν ένα καλά μετρημένο στοίχημα από την αρχή με τη τηλεοπτική βιογραφία της Griselda να συγκεντρώνει ήδη 86% θετικές κριτικές στο Rotten Tomatoes -κάτι που δεν συμβαίνει συχνά για άλλα προϊόντα της πλατφόρμας.

Το Χ έχει γεμίσει από χρήστες που σχολιάζουν ότι η ερμηνεία της Βεργκάρα αξίζει ακόμα και Emmy ενώ υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκουν τη σειρά γεμάτη κλισέ στα όρια του cringe. Κλασικά εικονογραφημένα.

«Αυτό που προσφέρει ο δημιουργός Έρικ Νιούμαν είναι ένα παράθυρο στο μυαλό μιας εξαιρετικά σχολαστικής και έξυπνης γυναίκας, που θέλει να πάρει πίσω ό,τι της έκλεψαν ποτέ, ακόμα κι αν καταστρέψει τον εαυτό της στην προσπάθεια αυτή. Οι διάλογοι είναι γρήγοροι, οι προθέσεις καλές, η σειρά είναι σκληρή, συναρπαστική και γεμάτη με δράμα» σχολίασε το έγκριτο Variety.

«Η κληρονομιά του Narcos εξασφαλίζει μια συναρπαστική βόλτα στο true crime. Έντονη και βίαιη, η σειρά έχει την τύχη να έχει τη Βεργκάρα που δικαιώνει» γράφει η Evening Standard.

Στον αντίποδα το The Hollywood Reporter γράφει: «Αν είστε εντάξει με μια αγιογραφία της Griselda Blanco, είστε στο σωστό σημείο […] Μια βιογραφική ταινία για τη Blanco περιμένει να συμβεί κάπου εκεί έξω, αλλά αυτή η σειρά είναι καλύτερη από πολλές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.»

Υπέρ ή κατά, ο νέος τίτλος φέρνει τη Sofia Vergara στο θρόνο του εγκλήματος έχοντας κατακτήσει το #1 της αγγλόφωνης λίστας με 20,6 εκατομμύρια προβολές σε 89 χώρες μέχρι τώρα.

Αληθινό έγκλημα

Η σειρά βασίζεται (περίπου) στην αληθινή ιστορία της Blanco, της νονάς της κοκαΐνης, που μετέφερε λαθραία τόνους ναρκωτικών στην Αμερική και δημιούργησε ένα από τα πιο κερδοφόρα καρτέλ στην ιστορία.

Ευφυής και με πολλές δεξιότητες, η Blanco έγραψε ιστορία και ως αδίστακτη δολοφόνος με το όνομα της να έχει συνδεθεί με αμέτρητες δολοφονίες. Άλλωστε για κάποιο λόγο το παρατσούκλι της ήταν Μαύρη Χήρα.

Σύμφωνα με ένα αστικό μύθος ακόμη και ο ναρκοβαρώνος Pablo Escobar έχει πει για τη Griselda Blanco ότι αυτή η γυναίκα ήταν ο μόνος άνθρωπος που φοβήθηκε ποτέ -ή αυτό θέλει το Netflix να πιστέψουμε. Όμως η οικογένεια της Blanco δεν συμφωνεί σε πολλά.

Οικογενειακές ιστορίες

Η Blanco είχε τέσσερις γιους: τους Osvaldo, Uber, Dixon Trujillo (από τον πρώτο της γάμο με τον Carlos Trujillo) και Michael Corleone Blanco με τον πρώην σύζυγό της, Dario Sepulveda.

Ο τελευταίος έχει κινηθεί νομικά εναντίον του Netflix και τη Sofia Vergara ισχυριζόμενος ότι το Netflix δεν τον συμβουλεύτηκε κατά τη δημιουργία της σειράς και κατηγορεί τους σεναριογράφους ότι βασίστηκαν σε μυθεύματα και φήμες και όχι σε διασταυρωμένα γεγονότα για τη ζωή της μητέρας του.

Μιλώντας στη Daily Mail ο γιος της Blanco είπε ότι οι ενέργειες του Netflix ήταν ένα “χαστούκι στο πρόσωπο” ενώ πρόσθεσε ότι αν η μητέρα του ήταν ζωντανή “δεν θα την είχαν βγάλει καθαρή”.

“Μας κάλεσαν να συνεργαστούμε ως οικογένεια της για τους τύπους. Το στρατόπεδο της Sofia και οι δημιουργοί του Netflix ήταν ασεβείς και τελικά παρήγαγαν το project μόνοι τους για εμπορικό όφελος, χωρίς να δείξουν σεβασμό στην οικογένεια Blanco”.

“Κάποιος από την οικογένεια πρέπει να πει σωστά την ιστορία. Αισθάνομαι ότι η ιστορία της οικογένειάς μου πρέπει να εξανθρωπιστεί, όχι να κακοποιηθεί” έγραψε στο βιβλίο για τη ζωή της μητέρας του Griselda Blanco, το My Mother, The Godmother.

Η κόντρα για το ποιος θα βγάλει χρήμα επάνω από τον τάφο της Blanco συνεχίζεται.