icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα κτίρια που έκλεψαν τις εντυπώσεις στην απονομή των Grail Awards εντυπωσιάζουν.

Η αρτιότητα της απλότητας επιβραβεύθηκε στην απονομή των πρώτων Grail Awards, των ελληνικών Όσκαρ της αρχιτεκτονικής, του interior design και του φωτισμού, σε μία τελετή που έγινε στο γεμάτο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών.

Η διεθνής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους ταλαντούχους και πολύπειρους Δημήτρη Αντωνακάκη, Florencia Vetcher, Πάνο Δραγώνα, Ελευθερία Ντεκώ, Λυδία Καλλιπολίτη, Ivan Blasi, Άρη Καφαντάρη, Tom Lindblom και Μαριάνθη Τατάρη, βράβευσε το έργο αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών κάθε ηλικίας, φύλου και εμπειριών, σε έναν νέο θεσμό πραγματικά συμπεριληπτικό.

Το βραβείο αρχιτεκτονικού γραφείου της χρονιάς 2024 απέσπασε το γραφείο Etsi Architects, τo γραφείο K-Studio πήρε το Χρυσό Βραβείο Αρχιτεκτονικής και στo γραφείο Oblique απονεμήθηκε το Χρυσό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων.

Grail Awards: Τα έργα που απέσπασαν βραβεία αρχιτεκτονικής, interior design και φωτισμού

15 Images

διατηρητέο ιστορικό συγκρότημα στο λιμάνι της Καρδαμύλης Οι μαξιμαλιστικές γραμμές των '80s διατηρήθηκαν στην αρχιτεκτονική μελέτη ενός διαμερίσματος στην Αγία Παρασκευή, στην Αθήνα. Το έργο αφορά στην κατασκευή πέντε εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται στην Κάρπαθο. Βασική πρόθεση υπήρξε η διαίρεση του κτιρίου σε πέντε διακριτούς όγκους που προσπαθούν να εμπλακούν με το περιβάλλον τους Φιλοδοξώντας να συνδέσει την εταιρεία METAXA με τις ρίζες της, το ΛΙΚΝΟΝ βρίσκεται μέσα σε έναν εκατονταετή αμπελώνα στη Σάμο, εκεί όπου καλλιεργείται το πιο χαρακτηριστικό συστατικό του ποτού, το γλυκό σταφύλι μοσχάτο Ένα αρτοποιείο 200 τ.μ. στο Κολωνάκι, που μετατρέπει την παραγωγή και την κατανάλωση ψωμιού και γλυκισμάτων σε παράσταση Στον 6ο όροφο ενός κτιρίου στην πλατεία Ομονοίας, στον οποίο προηγουμένως στεγάζονταν περισσότερα από 20 ανεξάρτητα γραφεία, δημιουργήθηκε ένας νέος ενιαίος εργασιακός χώρος για να φιλοξενήσει τα γραφεία της εταιρείας Moro Tech Ανακαίνιση διαμερίσματος 36 τ.μ, σε πολυκατοικία του 70’ στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Ο εξαιρετικά περιορισμένος χώρος αποτέλεσε αφορμή για ριζική αναδιοργάνωση της κάτοψης, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χρήστη αλλά παράλληλα να αποφευχθεί η δημιουργία ενός τυπικού διαμερίσματος σε σμίκρυνση Το συγκρότημα γραφείων της Λεωφόρου Συγγρού, μια εξαιρετική προσθήκη στον αθηναϊκό ορίζοντα, επαναπροσδιορίζει την έννοια των χώρων γραφείων, συνδυάζοντας άψογα τον σύγχρονο σχεδιασμό με την πλούσια κληρονομιά της Αθήνας Σε ένα ξηρό οικόπεδο στην Δυτική Μάνη, με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, αυτό το σπίτι των 120 τμ, σχεδιάστηκε με συμμετρία ως προς τους άξονες με ανοίγματα σε όλες τις πλευρές και με σκοπό την οπτική ενοποίηση του μέσα με το έξω Ο εννοιολογικός και χωροταξικός σχεδιασμός της έκθεσης για τον Iannis Xenakis εμπνέεται από το εργαστηριακό περιβάλλον των αρχιτεκτονικών γραφείων, των στούντιο ηχογράφησης και των χώρων μουσικών προβών της εποχής του Μελέτη και εφαρμογή φωτισμού ημιυπόγειου διαμερίσματος στην Αθήνα. Απόδειξη ότι η τέχνη και η αρχιτεκτονική μπορούν να κάνουν ακόμη και έναν μικρό υποφωτισμένο χώρο μοναδικό και ότι οι σκιές και οι εναλλαγές του φωτός μπορούν να κάνουν έναν χώρο να φαίνεται δελεαστικός στην μαγεία της στιγμής Η Herbs Suite βρίσκεται στο περιβάλλον του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ekies All Senses Resort στη Χαλκιδική και αποτελεί ένα ξεχωριστό χώρο κατοίκισης μέσα σε έναν ιδιωτικό κήπο με βότανα και μεγάλες αυλές Αναδιαμόρφωση των ημιυπαίθριων και εσωτερικών χώρων αναψυχής καθώς και ανασχεδιασμός των υπαίθριων χώρων της πισίνας του Ekies All Senses Resort Το Pelosof βρίσκεται σε μια εμπορική στοά του 1924 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ζητούμενο ήταν να στεγάσει ένα κλασικό bar / café στο αίθριο του ισογείου και ένα εστιατόριο στο υπόγειο Στόχος του έργου ήταν να αναγεννηθεί και να αναβαθμιστεί ο άξονας των μνημείων της ρωμαϊκής εποχής της Θεσσαλονίκης, να αποδοθεί φόρος τιμής στην κληρονομιά αυτή και να αποκτήσουν προβολή οι εξέχοντες αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής

Ένα από τα έργα που ξεχώρισαν ήταν η αποκατάσταση του Τελωνείου στην Καρδαμύλη, ένα υβριδικό έργο, σύγχρονο σπίτι σε διατηρητέο μνημείο.

Το εγχείρημα μετατροπής του τελωνείου, ενός διατηρητέου ιστορικού συγκροτήματος στο λιμάνι της Καρδαμύλης, σε σύγχρονη οικογενειακή κατοικία, αποτελούσε μια σημαντική πρόκληση για το γραφείο Etsi Architects που το ανέλαβε.

διατηρητέο ιστορικό συγκρότημα στο λιμάνι της Καρδαμύλης
Ο εξωτερικός χώρος δεν περιτοιχίστηκε, ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος για την κοινότητα / Πηγή: Grail Awards

Η ιστορία του κτιρίου ως οχυρωμένου τελωνείου του 18ου αιώνα απαιτούσε μια προσεκτική αποκατάσταση, ιστορικά τεκμηριωμένης και εγκεκριμένης από την αρχαιολογία και ταυτόχρονα την ένταξη σύγχρονων εγκαταστάσεων για την λειτουργία μιας κατοικίας και την προστασία του κτιρίου από το αλάτι και τις καταιγίδες δίπλα στην θάλασσα.

διατηρητέο ιστορικό συγκρότημα στο λιμάνι της Καρδαμύλης
Ο σχεδιασμός και η αποκατάσταση του κτιρίου έγινε με γνώμονα την προστασία του κτίσματος από το αλάτι και τις καταιγίδες δίπλα στην θάλασσα / Πηγή: Grail Awards

Στόχος ήταν η ενοποίηση και σύνδεση των αρχικά απομονωμένων χώρων των κτιρίων, συνδέοντας τα δύο κτίρια του συγκροτήματος, εισάγοντας μια εσωτερική σκάλα και τρυπώντας τους διαχωριστικούς πέτρινους τοίχους του ενός μέτρου.

διατηρητέο ιστορικό συγκρότημα στο λιμάνι της Καρδαμύλης
Ένα ιστορικό μνημείο έγινε τοπόσημο και προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία / Πηγή: Grail Awards

Ο εξωτερικός χώρος δεν περιτοιχίστηκε, ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος για την κοινότητα.

διατηρητέο ιστορικό συγκρότημα στο λιμάνι της Καρδαμύλης-εσωτερικός χώρος
Τα δύο κτίρια του συγκροτήματος ενώθηκαν με μια εσωτερική σκάλα / Πηγή: Grail Awards

Οι Etsi Architects χρησιμοποίησαν παραδοσιακές τεχνικές αποκατάστασης χωρίς τσιμέντο και τοπικά υλικά όπως μάρμαρο από τα λατομεία της Οιτύλου, ξύλο από ελιά και καστανιά για την στέγη, και τοπικά βότσαλα για το μωσαϊκό στην είσοδο.

διατηρητέο ιστορικό συγκρότημα στο λιμάνι της Καρδαμύλης-εσωτερικός χώρος
Το κτίριο του 18ου αιώνα μετατράπηκε σε μια σύγχρονη οικογενειακή κατοικία / Πηγή: Grail Awards

Το αποτέλεσμα είναι μια σύγχρονη αναγέννηση ενός ιστορικού μνημείου, που έγινε τοπόσημο και προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες μια ξεχωριστή εμπειρία, έχει αρμονική ροή μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, και περιλαμβάνει τέσσερα υπνοδωμάτια, γραφείο και τρία μπάνια.

διατηρητέο ιστορικό συγκρότημα στο λιμάνι της Καρδαμύλης-εσωτερικός χώρος
Οι πέτρινοι τοίχοι και ένα ιδιαίτερο ψηφιδωτό συμβάλουν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κατοικίας / Πηγή: Grail Awards

Το έργο αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινότητα, διαψεύδοντας τις αρχικές επιφυλάξεις καθώς έγινε αξιοθέατο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες.