icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν επιχειρούν πλέον να εμφανιστούν αμερόληπτα στα ρεπορτάζ τους για τη Ρωσία

Η πρώτη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δυτικό μέσο μετά την εισβολή στην Ουκρανία θα αναμεταδοθεί σήμερα, από τον ιστότοπο του αμφιλεγόμενου Αμερικανού τηλεπαρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον, στον οποίο και παραχωρήθηκε η συνέντευξη την Τρίτη 06 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μάλιστα πως επιλέχθηκε ο 54χρονος τηλεπαρουσιαστής καθώς η προσέγγισή του διαφέρει από τα «μονόπλευρα ρεπορτάζ πολλών παραδοσιακών δυτικών μέσων ενημέρωσης».

Η προβολή της συνέντευξης στον Κάρλσον, ο οποίος θεωρείται πως πρόσκειται στον Ντόναλντ Τραμπ, έχει προγραμματισθεί για τις 18:00 το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον – 01:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανάρτηση του τηλεπαρουσιαστή στο Instagram, στην οποία διακρίνονται τα πρόσωπα των δυο ανδρών.

Ο Κάρλσον, ο οποίος έχει υπάρξει επί χρόνια αστέρας του Fox News, μετέβη προ ημερών στη Μόσχα για να πάρει την πρώτη συνέντευξη που συμφώνησε να παραχωρήσει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δυτικό δημοσιογράφο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ο 54χρονος συντηρητικός σχολιαστής, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες την αμερικανική υποστήριξη στο Κίεβο, είναι σήμερα παρουσιαστής εκπομπής που προβάλλεται μέσω του X (πρώην Twitter).

Εχθρική η Ρωσία στα δυτικά μέσα ενημέρωσης

Η επίσκεψη του Κάρλσον, ο οποίος διαδίδει συχνά θεωρίες συνωμοσίας, έτυχε ευρείας κάλυψης στα ρωσικά ΜΜΕ.

Το Κρεμλίνο πάντως αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Κάρλσον που διατείνεται ότι ήταν ο μοναδικός που επιδίωξε να πάρει συνέντευξη από τον Ρώσο πρόεδρο, διαβεβαιώνοντας πως έχουν ληφθεί αρκετά αιτήματα για την παραχώρηση συνεντεύξεων από δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ο τηλεπαρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον πήρε συνέντευξη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Πούτιν απάντησε θετικά στο αίτημα του Κάρλσον για συνέντευξη, καθώς, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η προσέγγισή του διαφέρει από τα μονόπλευρα ρεπορτάζ των παραδοσιακών δυτικών μέσων ενημέρωσης / Πηγή: REUTERS/Caitlin O’Hara/File Photo

Ωστόσο, ο Κάρλσον έχει πάρει «θέση που έρχεται σε αντίθεση με αυτή των παραδοσιακών αγγλοσαξονικών ΜΜΕ», εξήγησε στην τακτική ενημέρωση την Τετάρτη 07/02 ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παίρνουν μία εξαιρετικά μονόπλευρη θέση και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία επιθυμία να επικοινωνήσει το Κρεμλίνο με αυτά. «Δεν έχει σχεδόν κανένα νόημα και είναι απίθανο να είναι χρήσιμο».

Η απρόσκοπτη πρόσβαση που προσφέρθηκε στον Κάρλσον έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τη μεταχείριση που έχουν άλλοι ξένοι δημοσιογράφοι στη Ρωσία.

Πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης και οργανισμοί εγκατέλειψαν τη Μόσχα ή έπαψαν τις δραστηριότητές τους λόγω των επαχθών νόμων για τα μέσα ενημέρωσης που ψηφίστηκαν αμέσως μετά τον πόλεμο.

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, Αμερικανός πολίτης, συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας τον Μάρτιο του 2023.

Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο του 2023, η ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος, Αλσού Κουρμάσεβα, η οποία εργάζεται για το Radio Free Europe/Radio Liberty, συνελήφθη στη ρωσική πόλη Καζάν επειδή δεν δήλωσε στις αρχές πως είναι «πράκτορας του εξωτερικού».

«Δεν είμαστε εδώ επειδή αγαπάμε τον Πούτιν»

Ο Κάρλσον ανέφερε με ανάρτησή του στο X την Τρίτη 06/02 ότι η συνέντευξη θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να κατανοήσουν την άποψη της Ρωσίας για τον πόλεμο.

«Δεν είμαστε εδώ επειδή αγαπάμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν σας ενθαρρύνουμε να συμφωνήσετε με όσα μπορεί να πει σε αυτή τη συνέντευξη, αλλά σας παροτρύνουμε να την παρακολουθήσετε. Πρέπει να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε», ανέφερε.

Ο Κάρλσον, ο οποίος έχει πει ότι μεγάλο μέρος της κάλυψης του πολέμου από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι προκατειλημμένο υπέρ του Κιέβου, δήλωσε ότι ζήτησε επίσης συνέντευξη από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters