icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα χάσει περισσότερες από 30 ημέρες ωραίου καιρού, κατάλληλου για υπαίθριες δραστηριότητες, μέχρι το 2100

Έναν νέο τρόπο ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης που που αντικατοπτρίζει τις άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, βρήκαν ερευνητές του ΜΙΤ, αποκαλύπτοντας παράλληλα σημαντικές παγκόσμιες ανισότητες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, στο άκουσμα μιας αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 C έναντι 2 C, δεν έχουν μια σαφή εικόνα για το πώς θα επηρεαστεί πραγματικά η καθημερινότητά τους.

Έτσι, οι ερευνητές του ΜΙΤ βρήκαν έναν διαφορετικό τρόπο μέτρησης και περιγραφής του τι θα σημαίνουν τα πρότυπα της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, για τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων και την ποιότητα ζωής τους.

Το νέο μέτρο, που ονομάζεται «ημέρες σε εξωτερικούς χώρους», περιγράφει τον αριθμό των ημερών ανά έτος που οι εξωτερικές θερμοκρασίες δεν είναι ούτε πολύ ζεστές, ούτε πολύ κρύες για να μπορούν οι άνθρωποι να ασκούν τις συνήθεις υπαίθριες δραστηριότητες με λογική άνεση, είτε πρόκειται για εργασία είτε για αναψυχή.

Η περιγραφή των επιπτώσεων της αύξησης των θερμοκρασιών με αυτούς τους όρους αποκαλύπτει και ορισμένες σημαντικές παγκόσμιες ανισότητες, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα περιγράφονται σε μια ερευνητική εργασία που συνέταξαν ο καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΜΙΤ Elfatih Eltahir και οι μεταδιδακτορικοί Yeon-Woo Choi, Muhammad Khalifa, ενώ δημοσιεύθηκε στο Journal of Climate.

Ο Eltahir λέει ότι του ήρθε η ιδέα γι΄ αυτό το νέο σύστημα κατά τη διάρκεια των πολύωρων καθημερινών περιπάτων του στην περιοχή της Βοστώνης.

Διαπίστωσε ότι πρόσφατα υπήρξαν περισσότερες χειμωνιάτικες ημέρες, κατά τις οποίες μπορούσε να περπατήσει άνετα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Με καταγωγή από το Σουδάν, λέει ότι όταν επέστρεψε εκεί για επισκέψεις, συνέβαινε το αντίθετο: Τον χειμώνα, ο καιρός τείνει να είναι σχετικά άνετος, αλλά ο αριθμός αυτών των «καθαρών» χειμερινών ημερών έχει μειωθεί. Υπάρχουν λιγότερες ημέρες που είναι πραγματικά κατάλληλες για υπαίθριες δραστηριότητες, λέει ο Eltahir.

Αντί να προκαθορίσουν τι συνιστά μια αποδεκτή ημέρα για υπαίθριες δραστηριότητες, ο Eltahir και οι συν-συγγραφείς του δημιούργησαν έναν ιστότοπο όπου οι χρήστες μπορούν να θέσουν τον δικό τους ορισμό σχετικά με τις υψηλότερες και χαμηλότερες θερμοκρασίες που θεωρούν άνετες για τις δραστηριότητές τους σε εξωτερικό χώρο, στη συνέχεια να κάνουν κλικ σε μια χώρα μέσα σε έναν παγκόσμιο χάρτη ή σε μια πολιτεία μέσα στις ΗΠΑ και να λάβουν μια πρόβλεψη για το πώς θα αλλάξει ο αριθμός των ημερών που πληρούν αυτά τα κριτήρια από τώρα μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο δικτυακός τόπος είναι ελεύθερα διαθέσιμος για χρήση από οποιονδήποτε.

«Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα νέο χαρακτηριστικό που είναι αρκετά καινοτόμο», σημειώνει. «Δεν λέμε στους ανθρώπους πώς θα πρέπει να είναι μια μέρα σε εξωτερικούς χώρους- αφήνουμε τον χρήστη να ορίσει μια μέρα σε εξωτερικούς χώρους. Ως εκ τούτου, τους καλούμε να συμμετάσχουν στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο η μελλοντική κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής τους, και ελπίζουμε ότι αυτό θα διευκολύνει τη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει άμεσα τα άτομα».

Αφού αποφασίσαμε ότι αυτός ήταν ένας τρόπος εξέτασης του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής που θα μπορούσε να είναι χρήσιμος, ο Eltahir λέει ότι «αρχίσαμε να εξετάζουμε τα σχετικά δεδομένα και κάναμε αρκετές ανακαλύψεις που νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικές».

Πρώτα απ’ όλα, θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι, και οι χαμένοι τείνουν να συγκεντρώνονται στον παγκόσμιο Νότο. «Στον Βορρά, σε ένα μέρος όπως η Ρωσία ή ο Καναδάς, κερδίζετε έναν σημαντικό αριθμό ημερών για εξωτερικές δραστηριότητες. Όταν όμως πηγαίνετε νότια σε μέρη όπως το Μπαγκλαντές ή το Σουδάν, είναι άσχημα νέα. Παίρνετε σημαντικά λιγότερες ημέρες για υπαίθριες δραστηριότητες».

Για την εξαγωγή των δεδομένων, το λογισμικό που ανέπτυξε η ομάδα, χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα, περίπου 50, ενώ παρέχει αποτελέσματα που δείχνουν όλες αυτές τις προβλέψεις σε ένα ενιαίο γράφημα, ώστε να γίνεται σαφές το εύρος των δυνατοτήτων, καθώς και η μέση πρόβλεψη.

Όταν σκεφτόμαστε την κλιματική αλλαγή, λέει ο Eltahir, τείνουμε να κοιτάμε χάρτες που δείχνουν ότι σχεδόν παντού οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν. «Αλλά αν σκεφτείτε από την άποψη των ημερών για εξωτερικές δραστηριότητες, βλέπετε ότι ο κόσμος δεν είναι επίπεδος. Ο Βορράς κερδίζει, ο Νότος χάνει».

Ενώ η ανισότητα μεταξύ Βορρά και Νότου στην έκθεση και την ευπάθεια έχει αναγνωριστεί ευρέως στο παρελθόν, λέει, αυτός ο τρόπος ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στον κίνδυνο (αλλαγή στα καιρικά πρότυπα) βοηθά να γίνει κατανοητό πόσο ισχυροί θα είναι οι άνισοι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή στην ποιότητα ζωής.

«Όταν εξετάζετε μέρη όπως το Μπαγκλαντές, η Κολομβία, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Σουδάν, η Ινδονησία – όλα χάνουν ημέρες υπαίθριας δραστηριότητας».

Το ίδιο είδος ανισότητας εμφανίζεται και στην Ευρώπη, λέει. Οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές και εμφανίζονται στις συνήθειες των ταξιδιών: «Υπάρχει μια στροφή προς τους ανθρώπους που περνούν χρόνο στα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη. Πηγαίνουν στη Σουηδία και σε τέτοια μέρη αντί για τη Μεσόγειο, η οποία παρουσιάζει σημαντική μείωση», λέει.

Η διάθεση αυτού του είδους των λεπτομερών και εντοπισμένων πληροφοριών στα χέρια των ανθρώπων, λέει, «νομίζω ότι φέρνει το ζήτημα της επικοινωνίας της κλιματικής αλλαγής σε διαφορετικό επίπεδο».

Με αυτό το εργαλείο, αντί να εξετάζουμε τους παγκόσμιους μέσους όρους, «λέμε σύμφωνα με τον δικό σας ορισμό για το τι είναι μια ευχάριστη μέρα, το πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει εσάς, τις δραστηριότητές σας».

Και, προσθέτει, «ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει την κοινωνία να λάβει αποφάσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνει με αυτή την παγκόσμια πρόκληση».

Οι αλλαγές που θα επιφέρει η κλιματική κρίση δεν περιορίζονται στην καθημερινότητα των ανθρώπων, επεκτείνονται και στον τουρισμό, ανατρέποντας τα δεδομένα για τα μέρη που προτιμούν οι ταξιδιώτες.

Το Bloomberg αξιοποίησε τα στοιχεία του MIT για να αποτυπώσει το πώς θα επηρεαστούν οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου.

Τις σημαντικότερες συνέπειες προβλέπεται να αντιμετωπίσουν οι τροπικοί προορισμοί του πλανήτη. Μέχρι το 2100, στη Δομινικανή Δημοκρατία για παράδειγμα, οι μέρες που είναι κατάλληλες για εξωτερικές δραστηριότητες θα μειωθούν κατά 124 ή κατά 50%.

Παρόμοια μείωση θα αντιμετωπίσουν το Μεξικό, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος, που θα χάσουν από 55 έως 86 ημέρες, η κάθε μία.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Αυστρία θα κερδίσουν από 18 έως 60 ημέρες υπαίθρου μέχρι το 2100. Αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους θερμότερους χειμώνες, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία που βασίζεται στο χιόνι.

Στη Μεσόγειο, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα χάσει περισσότερες από 30 ημέρες υπαίθριων δραστηριοτήτων μέχρι το 2100 λόγω των θερμών θερμοκρασιών του καλοκαιριού από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από MIT News, Bloomberg