icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Οι Swifties είναι αδυσώπητοι και ικανοί να κρίνουν αν ο Λευκός Οίκος θα έχει νέο ένοικο.

Παρόλο που η Τέιλορ Σουίφτ δεν έχει εκφράσει ακόμη δημοσίως την υποστήριξή της στον Τζο Μπάιντεν για την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ την τρέμουν.

Εδώ και εβδομάδες, Ρεπουμπλικάνοι ειδήμονες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οπαδοί ενός υποψήφιου προέδρου έχουν μπει σε έναν ανελέητο χορό συκοφαντιών εναντίον της Αμερικανίδας pop star.

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, η λαοφιλία της Σουίφτ έχει ηλεκτρίσει σε τέτοιο βαθμό πρωτοκλασάτα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ετοιμάζονται να δώσουν το σύνθημα για «ιερό πόλεμο» εναντίον της, καθώς είναι σίγουροι πως θα υποστηρίξει τελικά τον Μπάιντεν, όπως παραδέχεται πηγή κοντά στον Τραμπ.

Αν και ο τελευταίος δεν έχει ανοίξει, μέχρι στιγμής, όλα τα χαρτιά του, το σίγουρο είναι πως αν πέσει ο ίδιος στην παγίδα που έχουν στήσει οι οπαδοί του για τη Σουίφτ διαβάλλοντάς την, ίσως βάλει μόνος του την ταφόπλακα στο όνειρο της επιστροφής στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος φέρεται να έχει πάντως ισχυριστεί, σε κοντινά του πρόσωπα, ότι ο ίδιος είναι «πιο δημοφιλής» και με περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές από τη Σουίφτ, ενώ δεν «ίδρωσε» που αναδείχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2023» από το περιοδικό «Time».

Όταν μια pop star κρίνει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Αντικειμενικά πάντως, οι οπαδοί της Σουίφτ, εκτός του ότι υπερτερούν αριθμητικά σε σύγκριση με τους υποστηρικτές του MAGA (Make America Great Again – Ξανακάντε Ισχυρή την Αμερική, το πολιτικό σύνθημα που διαδόθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ), δείχνουν και εξαιρετικά μεγάλη αφοσίωση στο πρόσωπο της δημοφιλούς καλλιτέχνιδας.

Έρευνα της Morning Consult τον Μάρτιο του 2023 εκτιμά ότι το 53% των ενηλίκων στις ΗΠΑ θεωρούν τους εαυτούς τους οπαδούς της Swift, μία εκπληκτικά μεγάλη βάση υποστήριξης.

Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, η απογραφή του 2020 στις ΗΠΑ έδειξε ότι υπάρχουν περίπου 258,3 εκατομμύρια ενήλικες στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα σχεδόν 137 εκατομμύρια υποστηρικτών της Σουίφτ σε ηλικία ψήφου αποτελούν περίπου το 60% του εκλογικού σώματος.

Παρόλο που επικρατεί η γενική αντίληψη είναι ότι οι οπαδοί της Σουίφτ είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Δημοκρατικοί, υπάρχει και ένα σεβαστό ποσοστό που σκοπεύει να ψηφίσει τον Τραμπ.

Έτσι, εάν έστω και ένα μικρό μέρος των Ρεπουμπλικανών οπαδών της Swift αποστατήσει, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τον Μπάιντεν να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με τους Νew York Times, «το όνομά της είναι ήδη στη λίστα των πιθανών βοηθών του Μπάιντεν».

Όπως και να έχει, η τεράστια δημοφιλία της Σουίφτ εγείρει το ερώτημα «πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ», εφόσον υποστηρίξει έναν εκ των δύο μονομάχων.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών «Redfield & Wilton Strategies» για το περιοδικό «Newsweek», το 18% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι «πιο πιθανό» ή «σημαντικά πιθανότερο» να ψηφίσουν έναν υποψήφιο τον οποίο θα στηρίξει η Σουίφτ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.500 ατόμων, το 45% εκ των οποίων δήλωσαν θαυμαστές της διάσημης ποπ σταρ, η οποία έσβησε τον περασμένο μήνα 34 κεράκια.

«Η Τέιλορ Σουίφτ έχει επηρεάσει την ποπ κουλτούρα, τον αθλητισμό και την οικονομία ολόκληρων περιοχών των ΗΠΑ. Γιατί όχι, λοιπόν, την πολιτική και τις εκλογές;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος επικοινωνίας Τζέιμς Χάγκερτι.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον περασμένο μήνα, η περιοδεία «Eras» της ποπ σταρ έγινε η πρώτη που ξεπέρασε το ποσό του ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων, συντρίβοντας κάθε ρεκόρ.

Εξάλλου, η Σουίφτ είχε συμπεριληφθεί στις πιο επιδραστικές προσωπικότητες και για τις προεδρικές εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, όταν είχε υποστηρίξει τον Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Business Insider, οι Swifties είναι αδυσώπητες: Κυκλοφορούν ήδη ιστορίες με φανατικές Swifties να προβαίνουν σε συκοφαντίες, κατηγορίες – ακόμα και απειλές – εναντίον όσων τολμούν να υποστηρίξουν κάποια άλλη τραγουδίστρια, όπως για παράδειγμα την Beyonce.

Εάν οι ιστορίες αυτές είναι αληθινές και οι υποστηρικτές του Τραμπ εξακολουθήσουν να επιτίθενται στη Σουίφτ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τα χειρότερα και να χωνέψει επιτέλους το πρώην.

Με πληροφορίες από Business Insider, Rolling Stone και Newsweek