icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Οι λόγοι δεν είναι μόνο πρακτικοί, αλλά και υγιεινής

Οι Γερμανοί έχουν μία ξεχωριστή λέξη, τους αποκαλούν “Sitzpinklers”. Είναι αυτοί που κάθονται στη λεκάνη όταν επιθυμούν να ουρήσουν και, απ’ ό,τι φαίνεται, όλο και περισσότεροι άνδρες ακολουθούν την τάση για πολλούς και διάφορους λόγους. Άλλοι για να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση την ουροδόχο κύστη τους και άλλοι για να προστατέψουν τις παρακείμενες χτένες και οδοντόβουρτσες.

Στη Γερμανία, ένας μεγάλος αριθμός μαμάδων και μπαμπάδων παροτρύνει τα αγόρια της οικογένειας να ουρούν καθιστά. Ορισμένες μάλιστα γερμανικές τουαλέτες έχουν αστείες πινακίδες που υπενθυμίζουν στους άνδρες να κάθονται στη λεκάνη.

Υπάρχει ακόμα και μια συσκευή που ονομάζεται WC-Geist (σ.σ. φάντασμα της τουαλέτας) που «ζει» κάτω από το κάθισμα της λεκάνης και, όταν αυτό σηκώνεται, σου φωνάζει να το κατεβάσεις και να ουρήσεις καθιστός. 

Πρακτικοί οι λόγοι

Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το πόσοι άνδρες παγκοσμίως κάθονται όταν θέλουν να ουρήσουν, μπορείς πάντα να κάνεις τη δική σου έρευνα, ρωτώντας τους άνδρες από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Το πιο πιθανό είναι ότι η πλειονότητα θα σου απαντήσει ότι ουρούν όρθιοι. Κοντολογίς, οι άνδρες στέκονται και οι γυναίκες κάθονται. 

Οι λόγοι είναι κυρίως πρακτικοί: Ναι όντως, για τους άνδρες, και από ανατομικής άποψης, είναι πολύ πιο πρακτικό να κρύβονται πίσω από ένα δέντρο ή να ουρούν «ποτίζοντας» έναν θάμνο, χωρίς να νιώθουν τα μαμούνια να πλησιάζουν επικίνδυνα το μόριό τους.

Για να το ξεκαθαρίσουμε όμως, μιλάμε πάντα για τη δική μας λεκάνη – του σπιτιού – και όχι για μία αυθόρμητα ανακουφιστική ούρηση μέσα στη φύση ή για μία έκτακτη ανάγκη σε μία δημόσια – και συνήθως αρκετά βρόμικη – τουαλέτα.

@pinkynel ♬ Oom Pah Doom Pah No Lead-JP – Rochelle Rochelle

Όσον αφορά στους Ιάπωνες, σε μία δημοσκόπηση που έγινε από την Panasonic το 2020 αναφέρεται ότι το 70% των ανδρών στην Ιαπωνία κάθεται όταν επιθυμεί να ουρήσει. Πέντε χρόνια νωρίτερα το ποσοστό αυτό ελάχιστα ξεπερνούσε το 50%. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κόσμος αλλάζει. 

Ταυτόχρονα, αρκετοί μεσήλικες στρέφονται στην καθιστή στάση κατά την ούρηση, καθώς πλέον πολλοί ουρολόγοι το συστήνουν.  Επιπλέον, όσο μεγαλώνει ο άνδρας, οι ρυθμοί της ροής μειώνονται και, αφού η κύστη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αδειάσει, το κάθισμα στη λεκάνη φαντάζει πολύ πιο άνετο. 

Ευνοϊκότερο ουροδυναμικό προφίλ

Γενικά, αυτό που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι το να ουρείς καθιστός είναι καλύτερο για την υγεία. Το 2014, ερευνητές από το Τμήμα Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Leiden διερεύνησαν πώς η θέση του σώματος κατά την ούρηση επηρεάζει τον χρόνο κένωσης, τον μέγιστο ρυθμό ροής και τον υπολειπόμενο όγκο μετά την ούρηση. 

Αν η κύστη δεν αδειάζει σωστά, οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν πέτρες και λοιμώξεις των νεφρών

Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι η καθιστή θέση έχει «ευνοϊκότερο ουροδυναμικό προφίλ», επιτρέποντας στην ουροδόχο κύστη να αδειάζει ταχύτερα και πληρέστερα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι μύες της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης είναι εντελώς χαλαροί όταν καθόμαστε, γεγονός που διευκολύνει την ούρηση.

Αντίθετα, όταν είμαστε όρθιοι, οι μύες αυτοί ενεργοποιούνται και η ένταση μπορεί να οδηγήσει στο να μην φεύγει το σύνολο των ούρων από την ουροδόχο κύστη. 

Για τους άνδρες μάλιστα με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (LUTS – Lower Urinary Tract Symptoms),  που προκαλούνται από διευρυμένο προστάτη, η καθιστή θέση κένωσης είναι προτιμότερη από την όρθια.

Επιπλέον, αν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει σωστά, οι άνδρες με ΒΡΗ (Benign prostatic hyperplasia – καλοήθης υπερπλασία του προστάτη) μπορεί να αναπτύξουν πέτρες, ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις των νεφρών. 

Πάνω απ’ όλα η σωστή υγιεινή

Πέρα όμως από το κομμάτι της υγείας, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που είναι καλό να κάθεστε την ώρα που ουρείτε. Για παράδειγμα, η σωστή υγιεινή. Ο Αμερικανός καθηγητής Μηχανολογίας, Tadd Truscott, χρησιμοποιώντας έναν προσομοιωτή ούρησης και κάμερες υψηλής ταχύτητας, έκανε μία έρευνα σχετικά με το “splashback” – τα γνωστά πιτσιλίσματα – σε μία προσπάθειά του να εξηγήσει πού πηγαίνουν τα σταγονίδια από τα ούρα.

«Αρχικά η ροή είναι συνεχής αλλά, μετά από 3 έως 6 εκατοστά, αρχίζει να διασπάται σε σταγονίδια […] τα οποία προσκρούουν το ένα πάνω στο άλλο και εκτοξεύονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Αυτό προκαλεί το πιτσίλισμα στην οδοντόβουρτσα σας …». 

Υπάρχει όμως και το πιτσίλισμα από τα ούρα που χτυπούν στην επιφάνεια του νερού. «Το νερό τείνει να έχει μεγάλο παφλασμό όταν τα σταγονίδια το χτυπούν από αυτό το ύψος. […] Αυτός ο παφλασμός από την τουαλέτα είναι ακόμα πιο αηδιαστικός και άκρως επικίνδυνος», παραδέχεται ο Truscott.

Διάσημοι Sitzpinklers

Την τάση της καθιστής ούρησης φαίνεται να ακολουθούν πολλοί διάσημοι, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός κωμικός και συγγραφέας Larry David. Ο ίδιος δηλώνει ευθαρσώς σε επεισόδιο της τέταρτης σεζόν του Curb Your Enthusiasm ότι «είναι πιο άνετο όταν σηκώνεσαι στη μέση της νύχτας, καθώς δεν χρειάζεται να ανάψεις το φως και να ξυπνήσεις, ενώ μπορείς παράλληλα και να διαβάσεις».

Επίσης, ο Λιονέλ Μέσι έχει παραδεχτεί σε τηλεοπτική εκπομπή της Ουρουγουάης με τίτλο Por La Camiseta (Για το μπλουζάκι) ότι κάθεται για να ουρήσει. Από κοντά ή καλύτερα καθιστά και ο Ουρουγουανός φίλος του και συμπαίκτης πλέον, «κανίβαλος» επιθετικός Luis Suárez! Εσύ, ακόμα το σκέφτεσαι;

Με πληροφορίες από The Guardian