icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Μήπως ήρθε η ώρα να φροντίσεις τον εαυτό σου; Εύκολοι τρόποι για να μετριάσεις το άγχος σου

Αν φέτος έχεις βάλει στόχο να μειώσεις το άγχος σου, ίσως να υπάρχουν πολλά περισσότερα να δοκιμάσεις – από το να κάνεις περισσότερη γυμναστική ή να κοιμηθείς περισσότερο.

Μην ξεχνάμε ότι το άγχος αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε απρόβλεπτες καταστάσεις ή όταν διακυβεύονται σημαντικά πράγματα για εμάς. Αλλά τα υψηλά επίπεδα του χρόνιου στρες πολλές φορές επηρεάζουν υγεία μας, όπως την αρτηριακή μας πίεση, ή μας προκαλεί κατάθλιψη ή ανησυχία, αναφέρει η Leana Wen, γιατρός και καθηγήτρια Πολιτικής Υγείας στο George Washington University Milken Institute School of Public Health.

Το άγχος μπορεί επίσης να «εμφανιστεί ως απογοήτευση ή θυμός που μπορούν να επηρεάσει τις σχέσεις μας» αναφέρει ο κλινικός ψυχολόγος Karmel Choi, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Πηγή: Freepik

Η ευτυχία ή το διαχειριζόμενο άγχος, από την άλλη πλευρά, «προέρχεται από το αίσθημα ότι είμαστε ισορροπημένοι και ικανοί να διαχειριστούμε τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά μας και τα οποία μερικές φορές μας φτάνουν στα όρια μας» σημειώνει η κλινική ψυχολόγος από το Τορόντο και συγγραφέας, Monica Vermani.

«Μεγιστοποιώντας τα επίπεδα της ενέργειά μας, μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε παρόντες και ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε τι που θα συναντήσουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.

Μήπως ο επόμενος στόχος σου θα πρέπει να είναι η δέσμευση να ξεκινήσεις να φροντίζεις τον εαυτό σου; Ακολουθούν πέντε προτάσεις που μπορείς να εντάξεις στο οπλοστάσιό σου προκειμένου να αντιμετωπίσεις και να διαχειριστείς το άγχος σου.

1. Παίξε άφοβα

Η ζωή αποκτά άλλες διαστάσεις όταν γίνεσαι ενήλικας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσεις πίσω τη χαρά του παιχνιδιού. Στην πραγματικότητα, στην ενήλικη ζωή η ενασχόληση με το παιχνίδι παραμένει σημαντική για την αντιμετώπιση του άγχους και συμβάλλει στο αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2013 και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 900 φοιτητών του πανεπιστημίου, διαπίστωσε ότι όσοι ήταν πιο παιχνιδιάρικοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους από τους εκείνους που ήταν λιγότερο λάτρεις του παιχνιδιού. Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης -εστιασμένες στους στρεσογόνους παράγοντες- αντί να προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα αποφεύγοντας τα προβλήματά τους.

Το πώς θα ενσωματώσεις το παιχνίδι στη ζωή σου εξαρτάται από εσένα. Υπάρχουν παιδικές δραστηριότητες που σου λείπουν; Υπάρχει κάποιο νέο χόμπι αλλά δεν έχεις βρει τον χρόνο να το απολαύσεις; Μόλις το βρεις, φρόντισε να δημιουργήσεις το χώρο και το χρόνο να το κάνεις.

2. Κάνε κάτι ανόητο

Η ιδέα του να κάθεσαι μπροστά από την τηλεόραση για να μειώσεις το άγχος σου μπορεί να ακούγεται παράξενη, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

Άνδρας απολαμβάνει τη μοναξιά του δίπλα στη θάλασσα την ώρα ου ηλιοβασιλέματος

Οι χαλαρές δραστηριότητες -όπως το να βρίσκεσαι ξαπλωμένος στον καναπέ- μπορεί να είναι χρήσιμες για άτομα που δεν μπορούν εύκολα να «απενεργοποιήσουν» τον εγκέφαλό τους και δυσκολεύονται να κάνουν διαλογισμό ή άλλες ασκήσεις ενσυνειδητότητας, επισήμανε μιλώντας στο CNN η ερευνήτρια στο Medical Research Council Unit for Lifelong Health and Aging στο University College του Λονδίνου, Victoria Garfield.

Απλώς φρόντισε ότι δεν βρίσκεσαι μπροστά σε οθόνες για τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσεις για ύπνο ώστε να μην χαλάσεις τον ύπνο σου. Μην ξεχνάς ότι κι ο ύπνος συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση του άγχους.

3. Αναστεναγμός

Ο αναστεναγμός μπορεί να θεωρείται μια αρνητική αντίδραση απέναντι στο άγχος, αλλά μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο έδειξε το ακριβώς αντίθετο.

Ένας συγκεκριμένος τύπος αναπνοής, που ονομάζεται κυκλικός αναστεναγμός, βρέθηκε να είναι ο πιο αποδοτικός σε σχέση με τις άλλες τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού που εξετάστηκαν. Μπορείς να εξασκηθείς στον κυκλικό αναστεναγμό εισπνέοντας από τη μύτη έως ότου να αισθανθείς τους πνεύμονές σου γεμάτους. Κάνε μια σύντομη παύση, εισπνέοντας ξανά για να τους γεμίσεις πλήρως και μετά εκπνέεις αργά από το στόμα.

«Ο κυκλικός αναστεναγμός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ηρεμήσετε τον εαυτό σας», δήλωσε ο David Spiegel, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου για το άγχος και την υγεία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Πολλοί άνθρωποι μπορούν να το κάνουν τρεις φορές συνεχόμενα και θα δουν άμεση ανακούφιση από τα αγχώδη συναισθήματα και το στρες».

4. Δοκιμάστε την μυϊκή χαλάρωση

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική χαλάρωσης μυαλού και σώματος που μπορεί να γίνει οπουδήποτε μπορείτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε για μόλις πέντε λεπτά. Με το ενεργό συστηματικό τέντωμα και στη συνέχεια χαλάρωση των μυών, το PMR είναι μια άλλη τεχνική που είναι καλή για άτομα που χρειάζονται λίγη βοήθεια εστιάζοντας σε διαλογιστικές ασκήσεις αναπνοής.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες για το πώς να το κάνετε εδώ.

5. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας

Ακόμη κι αν αντιμετωπίζεις πιεστικές και στρεσογόνες καταστάσεις, το να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου μπορεί να μειώσει το άγχος σου και να βελτιώσει τη διάθεσή σου, σύμφωνα με μελέτες.

Και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους: κράτα ένα ημερολόγιο για να σημειώνεις όλα αυτά που σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη στο τέλος της ημέρας ή δημιούργησε ένα άλμπουμ φωτογραφιών στο κινητό σου. Οι φωτογραφίες, για παράδειγμα, μπορεί να είναι τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή ενός όμορφου ηλιοβασιλέματος. Προσπάθησε να ρίχνεις μια ματιά κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων αντί να συγκρίνεις τη ζωή σου με αυτή των άλλων.

Το άγχος μας αποσπά την προσοχή με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εντοπίσουμε τα καλά πράγματα που έχουμε στη ζωή μας. Όταν όμως νιώθουμε λιγότερο άγχος, μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία να τα εντοπίσουμε και ανακαλύψουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη ζωή μας.

Με πληροφορίες από CNN