icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Αν ήσουν μόνη στο δάσος θα προτιμούσες να συναντήσεις έναν άνδρα ή μια αρκούδα;» Αυτή η ερώτηση κυκλοφορεί στο TikTok και μαντέψτε την απάντηση των γυναικών

Η μητέρα σου, η αδερφή σου, η θεία σου, η συνάδελφος, η συμμαθήτρια, η συμφοιτήτρια, η σερβιτόρα, η καθηγήτρια, η καθαρίστρια, η ταμίας στο σούπερ μάρκετ, η γειτόνισσα, η περαστική που βλέπεις στον δρόμο και εσύ, μάλλον έχετε πολλά κοινά. Μπορεί να μοιράζεστε το ίδιο DNA, ίσως παρακολουθείτε την ίδια σειρά ή σας αρέσει ο ίδιος ηθοποιός. Μπορεί να φοράτε ίδιο χρώμα μπλούζας και να αρέσουν και στις δυο σας οι γάτες περισσότερο από τους σκύλους. Διάφορα «μπορεί», μπορεί να σας συνδέουν τυχαία.

Σας συνδέει, όμως, σχεδόν σίγουρα, κάτι που δεν είναι τυχαίο: Ότι, ούσες γυναίκες, έχετε υπάρξει θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή παρενόχλησης κάποια στιγμή στη ζωή σας. Και στατιστικά αυτό είναι τρομακτικό.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο βίωμα, που αγγίζει τόσο μια 10χρονη από την Ινδονησία, όσο και μια 75χρονη από τον Καναδά. Η έμφυλη βία, παιδί της πατριαρχίας που ταξινομεί τα φύλα σε «ισχυρά» και «ανίσχυρα», «δυνατά» και «αδύναμα», είναι παρούσα στην καθημερινότητα των θηλυκοτήτων χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Ένα συλλογικό τραύμα για τις «αδύναμες» αυτού του κόσμου: Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πυροδότησε ένα ολόκληρο debate στο TikTok, σχετικά με την ασφάλεια των γυναικών.

Η ερώτηση πάει κάπως έτσι: «Εάν ήσουν μόνη στο δάσος, θα προτιμούσες να συναντήσεις έναν άνδρα, ή μια αρκούδα;» και η απάντηση είναι σχεδόν πάντα η ίδια: «μια αρκούδα».

Εδώ και εβδομάδες, η ερώτηση «άνδρας ή αρκούδα» έχει κατακλύσει τη δημοφιλή πλατφόρμα και οι γυναίκες περιγράφουν τη δική τους οπτική.

Το Screenshot HQ, ένας λογαριασμός στο TikTok, ξεκίνησε τη συζήτηση, ρωτώντας γυναίκες αν θα προτιμούσαν να πέσουν πάνω σε έναν άγνωστο άνδρα ή σε μια αρκούδα, όσο βρίσκονταν στο δάσος. Επτά γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση και μόνο μία διάλεξε τον άνδρα.

«Έχω ακούσει πως οι αρκούδες δεν επιτίθενται πάντα», λέει μια εξ αυτών για να αιτιολογήσει πως θα προτιμούσε να μην συναντήσει έναν άγνωστο άνδρα. «Εξαρτάται τον άνδρα, αλλά πιθανότατα μια αρκούδα», δηλώνει άλλη γυναίκα.

«100% αρκούδα, πράγμα που είναι τρομακτικό να λέω», παρατηρεί μια άλλη ερωτώμενη.

@screenshothq The question of being stuck in a forest with a man or a bear is circulating on TikTok right now and sparking some interesting conversation…. we know what our answer would be 🐻🌳 #manvsbear #tiktok #tiktoktrend #trending #challenge #streetinterview #voxpop ♬ Terror Music (Scary Song) – IMPERIUM RECORDS
@lexussierraaa #stitch with @JuanDeMontreal #fyp #foryou #manvsbear ♬ original sound – lex 🪴🍄

Προτιμούν την αρκούδα. Γιατί;

Το debate δεν έμεινε στα όρια του συγκεκριμένου βίντεο. Αντίθετα, έγινε viral και πολλές γυναίκες θέλησαν να απαντήσουν πως θα διάλεγαν μια αρκούδα αντί για έναν άνδρα.

Παρακάτω κάποιοι λόγοι που η αρκούδα θεωρείται ασφαλέστερη επιλογή από έναν άνδρα, τους οποίους συγκεντρώσαμε βλέποντας τα βίντεο στο TikTok:

 • Οι προθέσεις της αρκούδας είναι γνωστές, ενώ ενός άνδρα άγνωστες, όσο όμορφος και αν είναι
 • Η αρκούδα θα άφηνε σημάδια και οι γύρω μου θα με πίστευαν
 • Αν επιζήσω της επίθεσης από μια αρκούδα, δεν θα είμαι αναγκασμένη να τη βλέπω κάθε φορά στο οικογενειακό τραπέζι
 • Το χειρότερο που μπορεί να κάνει μια αρκούδα είναι να με σκοτώσει
 • Η αρκούδα με θεωρεί άνθρωπο
 • Η αρκούδα δεν το απολαμβάνει
 • Η αρκούδα δεν προσποιούταν πως ήταν φίλος μου για μήνες
 • Κανένας δεν θα πει πως απόλαυσα την επίθεση από την αρκούδα
 • Αν ένας άνδρας και μια αρκούδα θέλουν να με πληγώσουν και εγώ φωνάξω αρκετά δυνατά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αρκούδα να φύγει
 • Η αρκούδα δεν θα το έβγαζε βίντεο για να το στείλει στους φίλους του
 • Ρωτήσε την Junko Furuta εάν θα διάλεγε άνδρα ή αρκούδα
@dontceceme I can’t get over these #comments #relatable #feminist #bears #fyp #foryou ♬ original sound – cece
@betweeneternities #stitch with @Luis ♬ original sound – Luis

Πολλές γυναίκες, μάλιστα, κάνουν την ερώτηση στους άνδρες συντρόφους τους. «Εάν ήμουν μόνη στο δάσος θα προτιμούσες να συναντήσω έναν άνδρα ή μια αρκούδα;» ή «εάν η κόρη μας ήταν μόνη στο δάσος θα προτιμούσες να συναντήσει έναν άνδρα ή μια αρκούδα;».

Η απάντηση είναι «μια αρκούδα»…

@liliannawilde the lightbulb that goes off in his brain when he realizes that the safer choice is bear… @Sean Kolar asking my husband the man or bear in the woods question #manorbear #manvsbear #greenflag #husband #husbandwife ♬ original sound – Lilianna Wilde
@ariel_hendrixx

♬ original sound – ariel hendrix
@gabriellamcj Just a little man or bear dinner debate with the most logical man there ever was #manorbear ♬ original sound – Gabriella l The Luxury Mum