icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το βάρος των ρούχων που πετιούνται κάθε χρόνο αγγίζει τους 700.000 τόνους. Μπορεί η ανακύκλωση των sneakers να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Σπασμένο τακούνι, σκισμένο παντελόνι και κουμπιά που λείπουν από το πουκάμισο; Οι κάτοικοι στη Γαλλία πλέον θα σκέφτονται διπλά πριν αποφασίσουν να ξεφορτωθούν τα παλιά και ταλαιπωρημένα ρούχα και sneakers τους, καθώς η κυβέρνηση τούς δίνει μπόνους επισκευής.

Υπολογίζεται ότι 700.000 τόνοι ρούχων πετιούνται στη Γαλλία κάθε χρόνο, με τα δύο τρίτα να καταλήγουν σε χωματερές. Από τον Οκτώβριο του 2023 όμως, οι πολίτες κερδίζουν επιστροφή από 6 έως 25 ευρώ εφόσον πάνε τα ρούχα και τα παπούτσια τους για επιδιόρθωση σε εργαστήρια ή τσαγκάρηδες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Bérangère Couillard, υπουργός Οικολογίας Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας της Γαλλίας ανέφερε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει τα επόμενα πέντε χρόνια 154 εκατομμύρια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο διαχειρίζεται η οικολογική οργάνωση Refashion.

Μείωσε, Επαναχρησιμοποίησε, Δώρισε

Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, δηλαδή ρούχα, παπούτσια και οικιακά σκεπάσματα, πωλούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Στη Γαλλία, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 10,5 κιλά ετησίως για κάθε άτομο.

Το Refashion στοχεύει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους όχι μόνο να επισκευάζουν και να επαναχρησιμοποιούν τα ρούχα και παπούτσια τους, αλλά ταυτόχρονα να μειώσουν και την ποσότητα των υφασμάτων που αγοράζουν και να δωρίζουν εκείνα που δεν θέλουν.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι περίπου το 56% των δωρεών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, ενώ το 32% μπορεί να ανακυκλωθεί σε κάτι νέο.

Το πρόγραμμα μπόνους επισκευής αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας της γαλλικής κυβέρνησης, που ξεκίνησε στα τέλη του 2022, για τη μεταρρύθμιση της κλωστοϋφαντουργίας, μίας από τις πιο ρυπογόνες στον πλανήτη και για την καταπολέμηση του fast fashion φαινομένου, δηλαδή της λεγόμενης γρήγορης μόδας.

Τα μέτρα για την ενθάρρυνση των καταναλωτών να επισκευάζουν, να επαναχρησιμοποιούν και να ανακυκλώνουν τα ρούχα τους ήρθαν μετά την εφαρμογή παρόμοιου προγράμματος που προσφέρει μπόνους σε όσους επισκευάζουν οικιακές συσκευές.

Η κλιματική κρίση ενθαρρύνει τις αλλαγές

Το 2020, η Γαλλία ψήφισε νόμο με στόχο την αλλαγή των μεθόδων παραγωγής και των καταναλωτικών συνηθειών σε σχέση με τα οικιακά είδη, προκειμένου να μειωθούν τα απόβλητα, να διατηρηθούν οι φυσικοί πόροι και να περιοριστεί η ζημία στη βιοποικιλότητα.

Η νομοθεσία έχει τη μορφή εξαετούς σχεδίου, το οποίο ξεκίνησε με μία εκστρατεία εκπαίδευσης και ενημέρωσης που περιγράφει τους στόχους για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των προϊόντων. Ταυτόχρονα, έγινε αναφορά στους στόχους για την εξάλειψη των πλαστικών μίας χρήσης.

The biodegradable coffee cup with and cup holder. Recycled and sustainable to-go or take-away package for food and drink packaging.
Πλέον, απαγορεύονται στα εστιατόρια με περισσότερες από 20 θέσεις τα πιάτα, μαχαιροπίρουνα και ποτήρια μίας χρήσης. / Πηγή: envato

Παράλληλα, το 2022, τα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών σταθμών, των νοσοκομείων και των σχολείων, υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν ψύκτες νερού, ενώ στις αρχές του 2023 απαγορεύονται στα εστιατόρια με περισσότερες από 20 θέσεις και στα ταχυφαγεία τα μαχαιροπίρουνα, πιάτα και ποτήρια μίας χρήσης για τα γεύματα που καταναλώνονται στον ίδιο το χώρο.

Επιπλέον, το 2016 η Γαλλία απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να καταστρέφουν τα απούλητα τρόφιμα και αντ’ αυτού τους κάλεσε να τα δωρίζουν για αναδιανομή.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες ενθαρρύνονται να δημοσιεύουν τον «δείκτη επισκευασιμότητας» στα προϊόντα τους, έτσι ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν την ευκολία ή δυσκολία με την οποία ένα προϊόν θα μπορούσε να επιδιορθωθεί.

Τέλος, τα επόμενα τρία χρόνια θα τεθούν σε ισχύ περαιτέρω περιορισμοί για τα προϊόντα που περιέχουν μικροπλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών, των σαμπουάν, των βαφών μαλλιών και των αφρόλουτρων, καθώς και για τη χρήση πλαστικών συσκευασιών.

Με πληροφορίες από: The Guardian