icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ως η μεγαλύτερη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, η Meta θα έπρεπε να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλεια των social media

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά με την καμπάνια του #SecureOurSocials από τη Meta να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ χρηστών. Έρευνα που διεξήχθη από την GLAAD (αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης), έδειξε πως οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν προστατεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από περιστατικά κακοποίησης στο διαδίκτυο.

«Αποφασίζουν ενεργά και σκόπιμα χιλιάδες φορές την ημέρα να ερμηνεύουν τέτοιου είδους υλικό ως επιτρεπτό», αναφέρει στην έρευνά της η GLAAD.

Οι τραγικές συνέπειες της ψηφιακής στοχοποίησης

Πλέον, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τον κολοσσό των social media να κάνει το μεγάλο βήμα και να δείξει υπευθυνότητα. Η εκστρατεία #SecureOurSocials απαιτεί από τη Meta να ενεργήσει ως παγκόσμιος ηγέτης και να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Με βάση την έρευνα οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα – ιδίως την έκθεση 2024 του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Digital Targeting and Its Online Consequences for LGBT People in the Middle East and North Africa”- η εκστρατεία διαπίστωσε ότι η ψηφιακή στοχοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είχε εκτεταμένες συνέπειες ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός σύνδεσης.

Η οργάνωση διαπίστωσε ότι οι αρχές σε Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τυνησία χρησιμοποίησαν κοινωνικές πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Instagram, για να συλλέξουν στοιχεία ώστε να παγιδεύσουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Όταν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ερωτήθηκαν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφεραν ότι παρενοχλήθηκαν, υπέστησαν doxxing (όρος που προέρχεται από τη λέξη documents – docs και αναφέρεται στη διαδικτυακή κακοπροαίρετη στοχοποίηση κάποιου μέσω της σκόπιμης αποκάλυψης των προσωπικών στοιχείων του) και bullying σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram.

Πολλοί ανέφεραν ότι έχασαν τη δουλειά τους, έπεσαν θύματα κακοποίησης από μέλη της οικογένειάς τους, δέχτηκαν πρακτικές προσηλυτισμού, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο διαμονής ή ακόμη και να εγκαταλείψουν τη χώρα και ότι αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα της διαδικτυακής στοχοποίησης.

Η Meta προ των ευθυνών της

Η εκστρατεία της οργάνωσης #SaveOurSocials έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη Meta να είναι περισσότερο υπεύθυνη με τους χρήστες της και πιο διαφανής, δημοσιεύοντας στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών.

Ενώ οι πολιτικές και οι όροι χρήσης της Meta απαγορεύουν πολλές μορφές διαδικτυακής κακοποίησης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιεί ότι τα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία συχνά δεν είναι αρκετά.

Οι πλατφόρμες επιτρέπουν συχνά την παραμονή περιεχομένου που στοχεύει σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά σπεύδουν να κατεβάσουν αναρτήσεις που εκφράζουν στήριξη στην Παλαιστίνη

Η οργάνωση σημειώνει ότι το Facebook και το Instagram επιτρέπουν συχνά την παραμονή σχολίων και γενικότερου περιεχομένου που στοχεύει σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις πλατφόρμες – παρά τη σαφή παραβίαση των πολιτικών της μητρικής εταιρείας – αλλά σπεύδουν να κατεβάσουν αναρτήσεις και να κλείσουν λογαριασμούς που καταγράφουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εκφράζουν στήριξη στην Παλαιστίνη.

Σχολιάζοντας την έναρξη της εκστρατείας, η αναπληρώτρια διευθύντρια για τα δικαιώματα ΛΟΑΤ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Rasha Younes, δήλωσε: «Ως η μεγαλύτερη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, η Meta θα έπρεπε να είναι παγκόσμιος ηγέτης στο να καταστήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλή για όλους».

«Όταν τα ΛΟΑΤ άτομα, που ήδη αντιμετωπίζουν ανασφάλεια εκτός σύνδεσης, χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram για σύνδεση και οργάνωση, αξίζουν τη σιγουριά ότι η Meta κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την ασφάλειά τους», ανέφερε προσθέτοντας πως η Meta δεν έχει επενδύσει επαρκώς στην ασφάλεια των χρηστών, ενώ έχει υποτιμήσει τον ρόλο που παίζουν οι πλατφόρμες της στη διευκόλυνση των περιστατικών κακοποίησης κατά των ΛΟΑΤ στην περιοχή.

Με πληροφορίες από: Pink News