icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Με φόντο την αβεβαιότητα για το μέλλον, οι Gen Zs και οι millennials, σπαταλούν άσκοπα χρήματα ώστε να μειώσουν το άγχος του πληθωρισμού, του υψηλού κόστους ζωής και της απλησίαστης στέγης

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η γενιά των Gen Z και των Millennials απέκτησε μια συλλογική στάση απέναντι στο άγχος: σπαταλά χρήματα σε πολυτελή ταξίδια, σε παρορμητικές απολαύσεις και γενικά σε δαπανηρές αποδράσεις. Κι όμως. Το doom spending χαρακτηρίζει τους 20αρηδες και τους 30αρηδες στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις ακραίες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

«Όταν οι μεγαλύτεροι με ρωτούν γιατί οι νέοι άνθρωποι αγοράζουν ωραία πράγματα, τους λέω ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά τίποτε άλλο. Για παράδειγμα, η απόκτηση κατοικίας ή δημιουργία οικογένειας είναι απρόσιτη» εξηγεί η 27χρονη Maria Melchor, η οποία δημιουργεί περιεχόμενο στο Tik Tok σχετικό με τα οικονομικά ζητήματα της νέας γενιάς.

Artwork με πρόσωπα νεαρών γυναικών

Μάλιστα ορισμένοι χρήστες συμφώνησαν με την Melchor σχολιάζοντας: «Η μητέρα μου με ρωτάει πότε θα σταματήσω να ταξιδεύω και πότε θα αγοράσω σπίτι. Δεν μπορώ να αγοράσω σπίτι, αλλά τουλάχιστον μπορώ να ταξιδεύω».

«Το μέλλον δεν είναι εγγυημένο, καταρρέει μπροστά στα μάτια μας» σχολίασε άλλος χρήστης. «Το να απολαμβάνουμε ό,τι έχουμε όσο μπορούμε είναι ο σωστός δρόμος». «Είμαστε όλοι καταδικασμένοι να ξοδεύουμε» συμφώνησε ένας άλλος. Και η κατασπατάληση χρημάτων συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Ανησυχία την κατάσταση της οικονομίας

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η Intuit Credit Karma (Νοέμβριος 2023) διαπίστωσε ότι το 96% των Αμερικανών ανησυχεί για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας. Σχεδόν οι μισοί (48%) από εκείνους που φοβούνται, ανησυχούν περισσότερο για το γεγονός ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα ούτε για να ανταπεξέλθουν στα απαραίτητα, όπως το φαγητό, τα ρούχα και το ενοίκιο.

Με φόντο την αβεβαιότητα για το μέλλον, το 27% που δηλώνει πιο απαισιόδοξο, δηλαδή οι Gen Zs και οι millennials, σπαταλούν άσκοπα χρήματα ώστε να μειώσουν το άγχος του πληθωρισμού, του υψηλού κόστους ζωής και της απλησίαστης στέγης. Μάλιστα το 73% από αυτούς, προτιμούν να ζουν τη στιγμή παρά να κάνουν οικονομία και να αποταμιεύουν για το ζοφερό μέλλον.

Όταν η υπερκατανάλωση γίνεται γιατρειά

Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο μήνα πάνω από 200 εκατομμύρια καταναλωτές επισκέφτηκαν τα εμπορικά κατάστημα τις ημέρες της Black Friday and της Cyber Monday.

Το 73% της νέας γενιάς, προτιμά να ζει τη στιγμή παρά να αποταμιεύει τα λιγοστά χρήματα που διαθέτει για το μέλλον

«Όπως και με το doom scrolling, βλέπουμε τους ανθρώπους να ψωνίζουν άσκοπα για να κατευνάσουν τις ανησυχίες τους για την οικονομία και τις εξωτερικές υποθέσεις, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική τους ευημερία» δήλωσε η Courtney Alev, συνήγορος των καταναλωτών στην Credit Karma.

Η πρόσφατη μελέτη της εταιρείας διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν το 32% από εκείνους που ψωνίζουν άσκοπα, έχουν συγκεντρώσει περισσότερα χρέη τους τελευταίους έξι μήνες εξαιτίας της αύξησης των δαπανών τους. Προφανώς γιατί οι άσκοπες δαπάνες επηρεάζουν δραστικά την αποταμίευση.

Μην κάνετε swiping!

Σύμφωνα με την οικονομική σύμβουλο όμως, υπάρχει ελπίδα ακόμα για τους πιο σπάταλους. «Αν αισθάνεστε αγχωμένοι, δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επανέλθετε στο σωστό δρόμο», διαβεβαίωσε.

«Ξεκινήστε κάνοντας μια αξιολόγηση των οικονομικών σας για να καταλάβετε πόσα χρήματα μπαίνουν και βγαίνουν κάθε μήνα, καθώς και τα χρέη που οφείλετε. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να κάνετε ένα σχέδιο για το πώς θα ξοδεύετε τα χρήματά σας στο μέλλον».

Συμβουλεύει επίσης να αποφεύγεται κάθε είδους swiping. «Για να αποκτήσετε τη νέα συνήθεια να ξοδεύετε λιγότερα, χρησιμοποιήστε μετρητά αντί για κάρτες στις δαπάνες σας. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες να κάνετε υπερβολικές δαπάνες». Εάν από την άλλη έχετε αποθηκεύσει τις κάρτες σας στο διαδίκτυο, απλώς διαγράψτε τις για να κάνετε το σερφάρισμα στο διαδίκτυο λιγότερο…ακριβό».

Με πληροφορίες από New York Post