icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η σκοτεινή ιστορία πίσω από τη νέα σκοτεινή σειρά της δημοφιλούς πλατφόρμας

Μια ανατριχιαστική ιστορία αφηγείται η νέα σειρά που έκανε πρεμιέρα στο Netflix πριν από λίγες ημέρες. Το Baby Reindeer ή αλλιώς το «Μικρό Ταρανδάκι» είναι ένα νέο δράμα-θρίλερ που έγραψε και δημιούργησε ο Ρίτσαρντ Γκαντ, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε μία εναλλακτική εκδοχή του εαυτού του, ως Ντόνι Νταν.

Ο Σκωτσέζος κωμικός μετέτρεψε το βραβευμένο θεατρικό του έργο στο Edinburgh Fringe σε μία μίνι σειρά επτά επεισοδίων για τη δημοφιλή πλατφόρμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε θεατές και κριτικούς, από ανατριχίλα έως φόβο, συγκεντρώνοντας ένα τέλειο 100% στο Rotten Tomatoes.

Η σειρά ακολουθεί τον Donny σε μια καθοδική πορεία, καθώς συναντά μια μοναχική γυναίκα ονόματι Μάρθα (Jessica Gunning), η οποία μεταμορφώνεται από φίλη σε κυνηγό. Ο Ντόνι προσπαθεί να ξεφύγει από την εμμονή της Μάρθας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τις παρατεταμένες συνέπειες ενός τραύματος του παρελθόντος. Αυτό που δεν γνώριζαν όμως, είναι ότι ο Ρίτσαρντ Γκαντ ουσιαστικά περιγράφει τη ζωή του.

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν η Μάρθα μπαίνει μία μέρα στο μπαρ που εργάζεται ο Ντόνι, ισχυριζόμενη ότι είναι δικηγόρος, αλλά δεν έχει χρήματα να πιει ένα ποτό. Εκείνος από ενσυναίσθηση ή ίσως από οίκτο, της προσφέρει ένα φλιτζάνι τσάι.

Αυτό που ξεκίνησε ως μία πράξη ευγένειας, σύντομα μετατράπηκε σε εφιάλτη και σε μία πολυετή παρενόχληση. Παράλληλα, παρενοχλούσε τους φίλους του και την οικογένειά του.

Μέσα σε διάστημα τριών μόλις ετών, η γυναίκα τού έστειλε περισσότερα από από 41.000 e-mails, φωνητικά μηνύματα συνολικής διάρκειας 350 ωρών, 744 tweets, 46 μηνύματα στο Facebook, 106 σελίδες επιστολών και αρκετά περίεργα δώρα, όπως το παιχνιδάκι με τον ταράνδο – εξού και ο τίτλος.

«Ήταν μία από τις πιο έντονες περιόδους, όταν άκουγα αυτά τα φωνητικά μηνύματα. Πήγαινα για ύπνο το βράδυ και τα λόγια της έκαναν να αναπηδούν τα βλέφαρά μου» δήλωσε ο Richard Gadd.

«Θυμάμαι να σκέφτομαι: “Θεέ μου, αν ποτέ μιλούσα γι’ αυτό στη σκηνή, θα πυροβολούσα τις λέξεις γύρω μου. Θα έβαζα τα φωνητικά μηνύματα σε μια μεγάλη κακοφωνία και θα τα πυροβολούσα”. Έτσι γεννήθηκε το έργο» είπε, προσθέτοντας πως η τραυματική αυτή εμπειρία που ζούσε θα μπορούσε να γίνει ένα καλό έργο.

Όταν ο Γκαντ προσπάθησε να πάει στην αστυνομία, ανακάλυψε ότι οι νόμοι γύρω από την παρενόχληση και την κακοποίηση είναι – σύμφωνα με τα δικά του λόγια – «εντελώς ανόητοι». Παρά το γεγονός ότι η Μάρθα είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για παρόμοιες κατηγορίες, ο Γκαντ ενημερώθηκε ότι χρειαζόταν συγκεκριμένα στοιχεία για άμεσες απειλές, προκειμένου οι αρχές να λάβουν οποιαδήποτε δράση.

Ο 34χρονος Richard Gadd έχει ήδη ένα αρκετά αξιοζήλευτο βιογραφικό. Έχει ένα βραβείο κωμωδίας του Εδιμβούργου (για το Monkey See Monkey Do του 2016 ), ένα βραβείο Ολιβιέ (για τη σκηνική εκδοχή του Baby Reindeer), ενώ έγραψε τους τίτλους για την επιτυχία του Netflix, Sex Education και έπαιξε στο Πρόγραμμα του BBC “Two Against the Law” που προτάθηκε για Bafta.