icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ο πολυμήχανος Leonardo da Vinci μπαίνει στο μικροσκόπιο του Ken Burns, του πολυβραβευμένου δημιουργού ιστορικών ντοκιμαντέρ, που για πρώτη φορά καταπιάνεται με ένα μη αμερικανικό θέμα

Ο κορυφαίος ντοκιμαντερίστας Ken Burns έχει αφηγηθεί βαρυσήμαντα γεγονότα της αμερικανικής ιστορίας, όπως οι εμφύλιος κι ο πόλεμος του Βιετνάμ, από την μοναδική σκοπιά του.

Έχει επίσης ρίξει φως σε προσωπικότητες όπως ο συγγραφέας-θρύλος του 20ου αιώνα, Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Τώρα ήρθε η στιγμή να ασχοληθεί με την ιδιοφυΐα της Αναγέννησης, τον πολυμήχανο και πολυτάλαντο Leonardo da Vinci, τη ζωή του οποίου θα αναπτύξει σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε δύο μέρη το προσεχές φθινόπωρο από το PBS.

Ο δημιουργός της Mona Lisa, του Μυστικού Δείπνου και του Ανθρώπου του Βιτρούβιου ήταν μοναδικά ταλαντούχος και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως η αρχιτεκτονική, η χαρτογραφία και η μηχανική.

Ο Da Vinci ζωγράφισε τον Μυστικό Δείπνο τον 15ο αιώνα
Ο Da Vinci ζωγράφισε τον Μυστικό Δείπνο τον 15ο αιώνα / Πηγή: EPA/Mourad Balti Touati

«Ο Leonardo ήταν μια μοναδική ιδιοφυΐα, με εξαιρετικές ικανότητες τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως επιστήμονας, η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον φυσικό κόσμο του οποίου είμαστε μέρος και έτσι να εκτιμήσουμε πληρέστερα τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και άνθρωπος», λέει ο Burns για την προσωπικότητα που παρουσιάζει στο νέο του ντοκιμαντέρ.

Είναι η πρώτη ματιά του Burns σε ένα μη αμερικανικό θέμα, αν και δεν είναι η πρώτη του εξόρμηση στον πολιτισμό.

Έχει κάνει εκπομπές για τον αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright (1998) και τον καλλιτέχνη Thomas Hart Benton (1988).

Το Leonardo da Vinci παρακολουθεί την εξέλιξη του καλλιτέχνη ως σχεδιαστή και ζωγράφου, επιστήμονα και μηχανικού, ο οποίος χρησιμοποίησε σημειωματάρια για να εξερευνήσει ένα εκπληκτικό φάσμα θεμάτων, όπως η ζωγραφική, η φιλοσοφία, η μηχανική, ο πόλεμος, η ανατομία και η γεωγραφία, μεταξύ πολλών άλλων.

Αν και σκόπευε να δημοσιεύσει τα γραπτά του, δεν το έκανε ποτέ, αλλά το ντοκιμαντέρ εμβαθύνει σε αυτά που άφησε πίσω του, για να μπούμε στο μυαλό του, καθώς προσπαθούσε να κατακτήσει τους νόμους της φύσης και να τους εφαρμόσει στις προσπάθειές του.

Αυτοπροσωπογραφία του Leonardo da Vinci, της περιόδου 1515-1518
Αυτοπροσωπογραφία του Leonardo da Vinci, της περιόδου 1515-1518 / Πηγή: EPA/TINO ROMANO

Η προσωπική ιστορία του da Vinci αφηγείται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ιταλικής Αναγέννησης, μιας άνθησης της τέχνης και της αρχιτεκτονικής που ενημερώθηκε από τα μαθηματικά και την επιστήμη και από την επίγνωση του φυσικού κόσμου, αλλά και από ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα κλασικά ιδεώδη.

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Ο μαθητής της εμπειρίας», ο Burns μας ξεναγεί στο εργαστήριο όπου εκπαιδεύτηκε ο Leonardo, ενώ εξιστορεί και τα 18 χρόνια που πέρασε υπό την «σκέπη» του Ludovico Sforza, του ηγεμόνα του Δουκάτου του Μιλάνου.

Τότε ήταν που ο Da Vinci δημιούργησε μερικά από τα πιο γνωστά έργα του, συμπεριλαμβανομένου του Μυστικού Δείπνου, το οποίο τού ανέθεσε ο Sforza.

Στο δεύτερο μέρος, που τιτλοφορείται «Ζωγράφος-Θεός», ο Burns εξετάζει την εποχή που ο Leonardo δούλευε για τον ισχυρό άνδρα του στρατού Cesare Borgia, το έργο του για την τοιχογραφία που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και απεικονίζει τη μάχη του Anghiari, τις παρατηρήσεις του για τη φύση και την επιστήμη και τη δημιουργία της Mona Lisa.

Η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ γίνεται από κοινού με τη Sarah Burns και τον Dave McMahon, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με τον Burns και σε προηγούμενα έργα.

«Καθώς ξεκινήσαμε να εξερευνούμε τη ζωή του Leonardo, συνειδητοποιήσαμε ότι ενώ ήταν σε μεγάλο βαθμό άνθρωπος της εποχής του, ενδιαφερόταν επίσης για κάτι πιο οικουμενικό», λέει η Sarah Burns.

«Ο Leonardo ήταν μοναδικά επικεντρωμένος στην εύρεση συνδέσεων σε όλη τη φύση, κάτι που μας φαίνεται πολύ μοντέρνο σήμερα, αλλά το οποίο φυσικά έχει μακρά ιστορία».

Με πληροφορίες από artnet, PBS