icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η τετράκις χρυσή Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής αποφάσισε να βάλει σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της και να δώσει προτεραιότητα στην ψυχική της υγεία.

Το καλοκαίρι που πέρασε η Σιμόν Μπάιλς, έκανε ένα θριαμβευτικό come back στην αγωνιστική δράση, κατακτώντας την πρώτη θέση στο US Classic, έπειτα από δύο χρόνια αποχής από τον πρωταθλητισμό.

Η τετράκις χρυσή Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής, είχε συγκινήσει την αθλητική κοινότητα το 2021, όταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο αποσύρθηκε από διάφορα αγωνίσματα, για λόγους ψυχικής υγείας.

«Πραγματικά αισθάνομαι σαν να έχω το βάρος όλου του κόσμου στους ώμους μου μερικές φορές», είχε πει τότε η κορυφαία Αμερικανίδα γυμνάστρια μιλώντας για την απόφασή της αυτή που έπεσε σαν «βόμβα» στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Η 24χρονη τότε αθλήτρια, αποφάσισε να βάλει σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της και να δώσει προτεραιότητα στην ψυχική της υγεία, όπως και έκανε, απέχοντας για δύο χρόνια από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα.

Κι αν κρίνουμε από την επίδοσή της στην επίσημη διοργάνωση του Αυγούστου, το διάλειμμα αυτό της έκανε καλό. «Δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου, εξακολουθώ να κάνω θεραπεία κάθε εβδομάδα και το να βγω ξανά στο ταπί με την αυτοπεποίθηση που είχα παλιά, ήταν τόσο συναρπαστικό», είπε με ενθουσιασμό η Μπάιλς σε συνέντευξή της στο CNBC μετά τους αγώνες.

Πόσο χρήσιμο είναι ένα διάλειμμα για λόγους ψυχικής υγείας

Παίρνοντας ως παράδειγμα λοιπόν την Σιμόν Μπάιλς, μπορούμε να μάθουμε χρήσιμα πράγματα για την ψυχική υγεία, αλλά και πόσο μπορεί να μας βοηθήσει ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις μας.

Η πολύ καλή της επίδοση στους πρόσφατους αγώνες, δικαιώνει την απόφασή της να αποσυρθεί για ένα διάστημα και φαίνεται πως αξιοποίησε αυτόν τον χρόνο για να «επαναφορτιστεί» και για να εξελιχθεί ως αθλήτρια, λέει η Δρ. Κλόι Καρμάικλ, κλινική ψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Όμως, είναι το ίδιο χρήσιμο για όλους ένα τέτοιο διάλειμμα; Σύμφωνα με την ειδικό, το σημαντικό είναι να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Στην περίπτωση της Μπάιλς, έχουμε να κάνουμε με μια επαγγελματία αθλήτρια, που πιθανότατα δεν έχει έλλειψη αυτοπειθαρχίας, συνεπώς είναι σημάδι ωριμότητας να κάνει μια ανάπαυλα κάποιος που τείνει να περνάει στα όρια της υπερβολής σε ό,τι έχει να κάνει με την πειθαρχία.

Επιρρεπείς στην υπερβολή όσον αφορά στην πειθαρχία, δεν είναι μόνο οι αθλητές. Μπορεί να είναι οι άνθρωποι που έχουν πολύ υψηλή ευσυνειδησία, αυτοπειθαρχία και υψηλό προσωπικό κίνητρο.

Το άστρο της Σιμόν Μπάιλς έλαμψε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αμβέρσα

6 Images

Simone Biles Gymnastics - 2023 World Artistic Gymnastics Championships Simone Biles Gymnastics - 2023 World Artistic Gymnastics Championships Simone Biles Gymnastics - 2023 World Artistic Gymnastics Championships Simone Biles Gymnastics - 2023 World Artistic Gymnastics Championships

Υπάρχουν άνθρωποι που, για την ψυχική τους υγεία, πρέπει να μάθουν να αναπτύσσουν αυτό που ονομάζεται δεξιότητες ανοχής στην απογοήτευση. Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας και η εκμάθηση του να μένεις στο μάθημα της γυμναστικής ακόμα και όταν ιδρώνεις και νιώθεις άβολα, είναι καλό πράγμα για την ψυχική σου υγεία, σύμφωνα με την Καρμάικλ, η οποία σημειώνει πως από την άλλη, «υπάρχουν κι άνθρωποι που τείνουν περισσότερο προς την έλλειψη αυτοπειθαρχίας και μπορεί να παρασυρθούν σε ένα -αχρείαστο- διάλειμμα από τις υποχρεώσεις τους. Αυτό που είναι καλό για την ψυχική τους υγεία, αυτό που μπορεί να είναι πιο παραγωγικό, είναι να μάθουν να παραμένουν απασχολημένοι και να ξεπερνούν τα συναισθήματα δυσφορίας».

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το πότε είναι η κατάλληλη ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα, η Καρμάικλ, συνιστά πρώτα να καταλάβει ο καθένας την προδιάθεσή του. Κοιτάζοντας δηλαδή πίσω στη ζωή σας, τι λέτε «μακάρι να μην τα είχα παρατήσει τότε» ή «πραγματικά είχα μια μικρή εμμονή με αυτό κάποτε»;

Τι κάνει ένα διάλειμμα χρήσιμο

Το πώς θα αξιοποιήσει ο καθένας το διάλειμμά του, είναι τελείως προσωπικό. Άλλοι ξεκουράζονται όταν βρίσκονται παρέα με φίλους, άλλοι θέλουν απλά να κοιμηθούν. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύει η Καρμάικλ, καλό είναι να καθορίσεις από την αρχή το πλάνο του διαλείμματός σου.

Για παράδειγμα, αν είσαι φοιτητής κι έχεις μπροστά σου ένα απαιτητικό εξάμηνο στη σχολή σου, μπορείς να πεις: «Εντάξει, θα υπάρξουν πολλές φορές που θα μελετώ πολλές ώρες. Θα είναι δύσκολα, αλλά θα τα καταφέρω. Δεν θα τα παρατήσω. Αλλά αμέσως μετά τις εξετάσεις θα κάνω δώρο στον εαυτό μου μια εκδρομή».

Όταν νιώθεις στα πρόθυρα της κατάρρευσης, σίγουρα ένα διάλειμμα είναι χρήσιμο. Όμως πιο ωφέλιμο είναι να βάλεις ένα πρόγραμμα στις υποχρεώσεις σου ώστε να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες και να μην προκύπτουν όλες μαζί, προκαλώντας πρόσθετο άγχος.

Καίριο είναι οι άνθρωποι που είναι πολύ δυναμικοί, να συνειδητοποιήσουν πως η ξεκούραση δεν ανταγωνίζεται τον δυναμισμό, αλλά στην πραγματικότητα τον υποστηρίζει.

Με πληροφορίες από: CNN