icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τρανσφοβία, ομοφοβία, μισογυνισμός, σεξισμός. Η Dual Lipa ξέρει καλά ποια είναι και δεν χάνει την ευκαιρία να μας κάνει περήφανους με τις απόψεις της

H Dua Lipa δεν είναι μία τραγουδίστρια που την ενδιαφέρει να κάνει απλώς επιτυχίες. Η 28χρονη ποπ σταρ έχει καταστήσει σαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της πως όσο τής δίνεται βήμα, όχι απλά θα μιλάει, αλλά θα λέει και τα πράγματα με το όνομά τους. Και το καλύτερο; Δεν φοβάται να παραδεχτεί τα λάθη της.

Σε συνέντευξή της στη γαλλική Vogue τον Αύγουστο του 2023, η Lipa εξήγησε γιατί αισθάνεται τόσο ισχυρή σύνδεση με τους queer και trans θαυμαστές της. «Η ομοφοβία και η τρανσφοβία είναι κοντά στον μισογυνισμό», τόνισε. «Πολλοί άνθρωποι, κατά βάθος, φοβούνται απλώς τον εαυτό τους. Η ελευθερία των άλλων τους φέρνει αντιμέτωπους με αυτό που δεν έχουν το θάρρος να εκφράσουν. Η ομορφιά ενός ελεύθερου, αληθινού και περήφανου όντος τους παραλύει».

Ο μισογυνισμός και το #MeToo

Οι θανατηφόρες ατάκες της προέκυψαν κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης για τον σύγχρονο μισογυνισμό και το κίνημα #MeToo.

Για τη Lipa, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα: «Οι άνδρες είναι πιο προσεκτικοί. Ίσως απλά φοβούνται μήπως κατηγορηθούν μία μέρα, αλλά αισθάνομαι ότι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν πλέον ότι οι δομές κυριαρχίας υπάρχουν εδώ και αιώνες […] Και αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί αν αλλάξει τα πράγματα», τόνισε.

Eίναι εξαιρετικά σημαντικό να σέβομαι τις επιλογές των γυναικών, όποιες κι αν είναι αυτές

Στη συνέχεια, η συζήτηση κατευθύνθηκε γύρω από τις αντιδράσεις που δέχτηκε μετά την παρουσία της σε ένα after-party σε strip club με τη Lizzo, λίγο μετά τα Grammy του 2020. Πολλοί ήταν εκείνοι τότε που κατηγόρησαν τις τραγουδίστριες πως υπερασπίζονταν την εκμετάλλευση των γυναικών.

«Προφανώς και είμαι κατά οποιασδήποτε εκμετάλλευσης. Αλλά βλέπω επίσης ότι συνεχώς επικρίνουμε τις επιλογές που κάνουν οι γυναίκες», εξήγησε η Lipa. «Μας ντροπιάζουν για τα πάντα και για οτιδήποτε».

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε πως πριν κάποιοι αποφασίσουν να επιτεθούν στους ανθρώπους, θα πρέπει πρώτα να νοιάζονται για την ιστορία τους. «Οπότε, για μένα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σέβομαι τις επιλογές των γυναικών, όποιες κι αν είναι αυτές», κατέληξε η τραγουδίστρια.

Ο σεξισμός στη μουσική βιομηχανία

Την επόμενη της επίσκεψης της Lipa στο strip club, το hashtag #DuaLipaIsOverParty τρένταρε στο X (πρώην Twitter).

Σε συνέντευξή της στους Times, η Lipa αναφέρθηκε στα λάθη: «Ξέρετε, οι καλλιτέχνες είμαστε άνθρωποι και μαθαίνουμε από τα λάθη μας και ζητάμε συγγνώμη όταν πρέπει […] Ποτέ δεν κάνω κάτι γιατί είμαι κακιά ή επειδή θέλω να υποτιμήσω κάποιον. Όλα [όσα κάνω] έχουν καλή πρόθεση και αν τα πράγματα εκληφθούν με λάθος τρόπο, θα ζητήσω συγγνώμη. Αλλά δεν μπορώ να ζω τη ζωή μου φοβισμένη μήπως κάποιος προσπαθήσει να με ακυρώσει για κάτι ανόητο».

Η Lipa συνέχισε υποστηρίζοντας πως συχνά αισθάνεται σαν «αντικείμενο» στα μάτια των παπαράτσι: «Υπάρχει πολύ λιγότερος έλεγχος στους άνδρες ποπ σταρ. Ίσως είναι πιο διασκεδαστικό να γράφουν για εμάς».

Η τραγουδίστρια ανέφερε πως στην πλειοψηφία τους, οι γυναίκες στη showbiz απασχολούν περισσότερο τα μέσα εξαιτίας των ρούχων τους. «Απλά νιώθω ότι είμαι εδώ επειδή κάνω μουσική, αλλά όταν οι άνθρωποι γράφουν τέτοια άρθρα για μένα, μειώνουν το ταλέντο μου και με παρουσιάζουν σαν αντικείμενο. Στους ανθρώπους αρέσει απλά να αντικειμενοποιούν τις γυναίκες».

Παλεύοντας με τις προκαταλήψεις

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Rolling Stone, η 28χρονη τραγουδίστρια μίλησε για τις προσδοκίες που έχουν οι άνθρωποι από τους ποπ σταρ. «Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μου αρέσει να διαβάζω βιβλία», ανέφερε «Νομίζω ότι είναι θέμα του τι θέλει ο κόσμος από τους αστέρες της ποπ. Δεν θέλουν να είσαι πολιτικοποιημένος. Δεν θέλουν να είσαι έξυπνος. Όχι ότι προσπαθώ να αποδείξω κάτι για τον εαυτό μου με αυτόν τον τρόπο, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα για μένα από αυτό που κάνω», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η Lipa αναφέρθηκε στα αστεία που κυκλοφορούν ότι είναι συνεχώς σε διακοπές. «Νομίζω ότι ο κόσμος γρήγορα ξεχνάει ότι ήμουν σε περιοδεία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Ένιωσα ότι έχασα τόσο πολύ χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου. Δείχνει πόσο μικρό είναι το εύρος της προσοχής μας και αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική κυκλοφορεί πολύ πιο γρήγορα», συμπλήρωσε η 28χρονη τραγουδίστρια.

Με πληροφορίες από Billboard, Uproxx