Ό,τι πιο κοντινό στον άνθρωπο πλησιάζει στο σημείο Νέμο, είναι οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Σε ποιο νεκροταφείο κείτονται τα διαστημικά απόβλητα όταν επιστρέφουν στη Γη; Αντικείμενα όπως παλιοί δορυφόροι εισέρχονται καθημερινά στη γήινη ατμόσφαιρα. Τα περισσότερα περνούν εντελώς απαρατήρητα, καθώς καίγονται πολύ πριν φτάσουν στο έδαφος.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες διαστημικές κατασκευές, όπως μεγαλύτερα διαστημόπλοια που καταφέρνουν να διαπεράσουν το «αμυντικό σύστημα» της Γης.

Είτε εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο διάστημα, είτε επειδή φέρουν κρυογόνα καύσιμα, κάποια αντικείμενα είναι αρκετά ανθεκτικά σε πολύ πιο υψηλές θερμοκρασίες από αυτές που αναπτύσσονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές η πτώση αυτών των «σκουπιδιών» από το διάστημα δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους, καθώς οι διαστημικές υπηρεσίες διασφαλίζουν πως ό,τι απομείνει δεν θα καταλήξει σε κατοικημένες περιοχές.

Φωτογραφία του βυθού της θάλασσας με λίγο φως από την επιφάνεια
Το σημείο Νέμο θεωρείται το πιο απρόσιτο σημείο στον πλανήτη / Πηγή: Envato

Ένα απομακρυσμένο ωκεάνιο νεκροταφείο

Υπάρχει λοιπόν ένα σημείο στον ωκεανό, το οποίο έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο αμέτρητων διαστημικών αντικειμένων.

Είναι ίσως από τα πιο απόμερα σημεία της Γης, καθώς βρίσκεται στη μέση του νότιου Ειρηνικού, απέχοντας από τον πολιτισμό και την κοντινότερη στεριά περίπου 2.688 χλμ..

Σε αυτήν την ωκεάνια χωματερή αποσύρονται από το 1971 έως και σήμερα τα διαστημικά απόβλητα.

Η μοναχική αυτή περιοχή είναι ευρέως γνωστή ως «Σημείο Νέμο», ενώ ό,τι πιο ανθρώπινο την πλησιάζει, είναι συνήθως οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που πετούν από πάνω της.

Περισσότερα από 263 αντικείμενα έχουν καταλήξει στο Σημείο Νέμο έως και σήμερα, με τις διαστημικές δυνάμεις (όπως ΗΠΑ, Ρωσία και Ιαπωνία) να πετούν εκεί τα απορρίμματα των αποστολών τους.

Αν λοιπόν ερευνήσει κανείς τον σκοτεινό βυθό του ωκεανού σε εκείνο το σημείο, θα εκπλαγεί με τα αντικείμενα που μπορεί να ανακαλύψει. Ωστόσο κανείς, δεν έχει τολμήσει, μέχρι στιγμής, να προσπαθήσει να διαπιστώσει διά ζώσης σε ποια κατάσταση βρίσκονται όλα αυτά τα «σκουπίδια».

Παρόλα αυτά, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα υλικά κατασκευής των συγκεκριμένων αντικειμένων, ευνοούν τη μακροχρόνια διατήρησή τους στα βάθη του ωκεανού.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη οξυγόνου και φωτός, βοηθάει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Παράλληλα, η ζωή γύρω από το Σημείο Νέμο αναζητείται, με αποτέλεσμα το διαστημικό νεκροταφείο να μην βλάπτει τα έμβια όντα.

Σε αναζήτηση θησαυρών

Ένα από τα «διασημότερα» αντικείμενα που θάφτηκαν στον απόμακρο Ειρηνικό Ωκεανό, είναι τα απομεινάρια του ρωσικού Διαστημικού Σταθμού Mir. Το 2001, το Mir πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι, αυτό της επιστροφής του στη Γη.

Περίπου 134 τόνοι του διαστημικού σταθμού, αφού σχημάτισαν μία πύρινη διαδρομή στον ουρανό, συνετρίβησαν στην περιοχή γύρω από το Σημείο Νέμο.

Υπολογίζεται πως ακόμα και τα ελαφρύτερα κομμάτια αυτού του σοβιετικού κατασκευάσματος, μπορούν να βρεθούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή.

Το επόμενο μεγάλο αντικείμενο που θα καταλήξει, πιθανότατα, στο Σημείο Νέμο είναι ο ίδιος ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Η NASA έχει ήδη δηλώσει πως η απόσυρση του Σταθμού θα ξεκινήσει από το 2026, ενώ θα χάνει σταδιακά ύψος, ώσπου το 2031, συντριβεί τελικά στη Γη.

Σημειώνεται πως ένα επιπλέον διαστημόπλοιο σχεδιάζεται να προσδεθεί στον σταθμό, ο οποίος ζυγίζει 400 τόνους, ώστε να τον κατευθύνει στο Σημείο Νέμο.

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός / Πηγή: Envato

Ίσως οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι βουτήξουν κάποτε στα βάθη αυτής της απόμερης ωκεάνιας γωνιάς και να ανακαλύψουν ένα καλοδιατηρημένο «θησαυροφυλάκιο» από την εποχή που η ανθρωπότητα έσπασε για πρώτη φορά τα σύνορα της Γης.

Άλλωστε, ένα απέραντο διαστημικό νεκροταφείο στον βυθό της θάλασσας, είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Για την ώρα βέβαια, το Σημείο Νέμο παραμένει μία απόμακρη και αφιλόξενη περιοχή. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που δεν δέχεται συχνά επισκέψεις.

Με πληροφορίες από: BBC, CNN