Τεχνητή νοημοσύνη, ρητορική μίσους και αποζημίωσεις. Ο πόλεμος ανάμεσα στο TikTok της Κίνας και την πιο ισχυρή δισκογραφική του κόσμου, το Universal Music Group, των ΗΠΑ είναι αιματηρός.

Η δισκογραφική των Taylor Swift, Bad Bunny, Adele, Beatles, Weeknd, Billie Eilish και αναρίθμητων άλλων μεγάλων ονομάτων των charts, η Universal Music Group είναι στα μαχαίρια με το ΤikTok.

Αν η διαμάχη δεν εκτονωθεί και η συμφωνία ανάμεσα στο ισχυρό group της δισκογραφίας και το πανίσχυρο σε επιρροή SoMe δεν επιτευχθεί, τα πάντα αλλάζουν στην πλατφόρμα που οι Gen Z καταναλώνει με μανία.

Το Universal Music Group ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει πλέον τη μουσική του στο TikTok μετά τη λήξη της συμφωνίας αδειοδότησης μεταξύ των δύο μερών την 31η Ιανουαρίου 2024. Δηλαδή σήμερα :/

Η UMG είπε ότι δεν είχε συμφωνήσει με τους όρους μιας νέας συμφωνίας με την TikTok και σχεδιάζει να σταματήσει την αδειοδότηση περιεχομένου από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπεί στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που ανήκει στην ByteDance, καθώς και στις υπηρεσίες TikTok Music.

νεαρό κορίτσι υποστηρίκτρια του Lazy Girl Job κάθεται σε γραφείο με υπολογιστή

Σε επιστολή της η UMG αναφέρει ότι πίεζε το TikTok για τρία θέματα. Την αποζημίωση προς τους καλλιτέχνες και τους τραγουδοποιούς της, την προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία και τη διαδικτυακή ασφάλεια για τους χρήστες του TikTok.

Η UMG είπε ότι η TikTok πρότεινε να πληρώνει τους καλλιτέχνες με ποσοστό που είναι ένα κλάσμα του ποσοστού που πληρώνουν άλλες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι το TikTok αποτελεί μόνο περίπου το 1% των συνολικών εσόδων της.

«Τελικά η TikTok προσπαθεί να οικοδομήσει μια επιχείρηση βασισμένη στη μουσική, χωρίς να πληρώνει για αυτή», δήλωσε η UMG.

Η TikTok αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της UMG, λέγοντας ότι «σαφώς, οι ιδιοτελείς ενέργειες της Universal δεν είναι προς το συμφέρον των καλλιτεχνών, των τραγουδοποιών και των θαυμαστών».

Ρητορική μίσους και τεχνητή νοημοσύνη στο TikTok

Επιπλέον η Universal Music χαρακτήρισε τη τεχνολογία ΑΙ πιθανή απειλή για τους καλλιτέχνες και είπε ότι η TikTok αναπτύσσει εργαλεία για να ενεργοποιήσει, να προωθήσει και να ενθαρρύνει τη δημιουργία μουσικής με τεχνητή νοημοσύνη προωθώντας την αντικατάσταση των καλλιτεχνών από τον αλγόριθμο.

Η UMG αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένη με τις προσπάθειες του TikTok να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους, τον φανατισμό, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση στα κανάλια του.

Η αφαίρεση του προβληματικού περιεχομένου από το TikTok είναι μια «μνημειώδης δυσκίνητη και αναποτελεσματική διαδικασία» προσθέτει.

Η UMG είπε ότι πρότεινε στο TikTok να λάβει μέτρα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο η παραίνεση αντιμετωπίστηκε με «αδιαφορία και στη συνέχεια με εκφοβισμό».

«Καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μας, η TikTok προσπάθησε να μας εκφοβίσει ώστε να αποδεχθούμε μια συμφωνία αξίας μικρότερης από την προηγούμενη, αξία που δεν αντικατοπτρίζει την εκθετική ανάπτυξή των καλλιτεχνών στο περιβάλλο της», σημειώνει η UMG.

«Πώς προσπάθησε να μας εκφοβίσει; Αφαιρώντας επιλεκτικά τη μουσική ορισμένων από τους καλλιτέχνες μας, διατηρώντας παράλληλα στην πλατφόρμα τους παγκόσμιους και πιο ευπώλητους καλλιτέχνες μας που φέρνουν κόσμο στην πλατφόρμα».

«Είστε άπληστοι!»

Από την πλευρά του το TikTok είπε ότι η Universal Music βάζει «τη δική της απληστία πάνω από τα συμφέροντα των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών της».

Η UMG είναι η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο και διαμορφώνει τη μουσική βιομηχανία σε μεγάλο ποσοστό.

Η εταιρεία έχει τα δικαιώματα της μουσικής μιας τεράστιας λίστας ονομάτων όπως τους Beatles, Μπομπ Ντίλαν, Έλτον Τζον, Sting, Weeknd, Αριάνα Γκράντε, Τζάστιν Μπίμπερ, Αντέλ, U2 και Coldplay.

Είναι η μοναδική δισκογραφική εταιρεία που άλμπουμ της έχουν βρεθεί ταυτόχρονα στις 9 από τις 10 πρώτες θέσεις του Billboard 200.

«Παρά το ψευδές αφήγημα και τη ρητορική, το γεγονός είναι ότι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την ισχυρή υποστήριξη μιας πλατφόρμας που έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και λειτουργεί ως δωρεάν όχημα προώθησης και ανακάλυψης των ταλέντων τους», πρόσθεσε το TikTok.

Πίσω από τα τραγούδια

H Universal Music Group είναι ένας Αμερικανικός όμιλος μουσικών επιχειρήσεων παγκόσμιας εμβέλειας και θυγατρική του γαλλικού ομίλου Μ.Μ.Ε. Vivendi με έδρα τη Santa Monica Καλιφόρνιας. Πρόκειται για τη μία από τις “Τρεις Μεγάλες” δισκογραφικές εταιρείες, μαζί με την Sony Music και την Warner Music Group.

Το TikTok είναι πλατφόρμα δημιουργίας και κοινοποίησης βίντεο μικρής διάρκειας, η οποία διατίθεται ως εφαρμογή για iOS, Android και Windows συσκευές. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε το 2016 από την κινέζικη εταιρεία ByteDance, για αγορές εκτός της Κίνας.

O πόλεμος ανάμεσα σε Δύση και Κίνα συνεχίζεται και στη μέση το For You feed σου -που μάλλον, από αύριο, θα είναι στο mute.

Με πληροφορίες από ABC News