icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Βρήκαμε το δάσκαλό μας με την Τεχνητή Νοημοσύνη; Οι ειδικοί εκτιμούν πως «ναι» και έχουν επιχειρήματα

Έτοιμη να «τρυπώσει» στα σχολεία φαίνεται πως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη με τους ειδικούς να μιλούν για ένα σημαντικό εργαλείο στην Εκπαίδευση, καθώς αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αλλάξει τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και να καλύψει τυχόν κενές θέσεις.

Ήδη τα συστήματα ΑΙ μάς έχουν συστήσει τις εκπαιδευτικές τους δυνατότητες, με το συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, να εκτιμά ότι τα chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να μάθουν σε παιδιά να διαβάζουν μέσα σε 18 μήνες, όπως αναφέρει το CNBC.

Την εκτίμηση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «θα βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της Εκπαίδευσης» εξέφρασε και η Sarah Guo, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Conviction. Παράλληλα, μιλώντας στο CNBC, υποστήριξε πως η Τεχνική Νοημοσύνη «θα μειώσει δραματικά το κόστος, θα κάνει την Εκπαίδευση πιο δίκαιη, θα δώσει στους ανθρώπους ευκαιρίες, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και ενισχύοντας τη γνώση».

Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται από μερίδα εκπαιδευτικών, όπως η πιθανότητα αντιγραφής των μαθητών ή η παύση των δασκάλων από την εργασία τους, η Sarah Guo κάνει λόγο για μεμονωμένες απόψεις.

ΑΙ για τη διδακτέα ύλη, καθηγητές για τα εξειδικευμένα μαθήματα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και συγκεκριμένα τα chatbots που υποστηρίζονται από προγραμματισμένα γλωσσικά μοντέλα θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους μαθητές, από τα πρώτα τους μάλιστα σχολικά χρόνια, να προσαρμόσουν τη διδασκαλία ανάλογα με τις μαθησιακές ανάγκες κάθε παιδιού ξεχωριστά.

Σήμερα, πολλά παιδιά δεν απολαμβάνουν μία εξατομικευμένη μαθησιακή εμπειρία, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές, δήλωσε στο CNBC ο Danny King, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Accredible, μίας πλατφόρμας ψηφιακής πιστοποίησης που συνεργάζεται με πελάτες, όπως η Google, το Χάρβαρντ, το MIT και η McGraw Hill. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, οι καθηγητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την καθημερινή καταπόνηση, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να βρουν χρόνο να ασχοληθούν μεμονωμένα με τους μαθητές.

Οι δάσκαλοι θα αναλάβουν έναν πιο στοχευμένο εκπαιδευτικό ρόλο

Αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία αναμένεται να απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς από τη ρουτίνα, όπως το να βάζουν τα παιδιά να αντιγράφουν ασκήσεις από ένα βιβλίο. Έτσι, λοιπόν, όπως ανέφερε ο Danny King, η διδακτέα ύλη θα ανατεθεί σε τεχνολογικά συστήματα, με τους δασκάλους να αναλαμβάνουν έναν πιο στοχευμένο εκπαιδευτικό ρόλο.

Αν οι μαθητές ασχοληθούν με τη διδακτέα ύλη μέσω μεθόδων που υποστηρίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ένας δάσκαλος θα μπορεί να επιβλέπει πολλές τάξεις ταυτόχρονα, επειδή οι μαθητές δεν θα χρειάζονται έναν εκπαιδευτικό να στέκεται πάντα πάνω από το κεφάλι τους, δήλωσε ο King, σημειώνοντας πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να το αυτοματοποιήσει αυτό».

Μία εναλλακτική λύση στα εξωφρενικά ακριβά φροντιστήρια

Με τα chatbots και τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το AI, η διδασκαλία όχι μόνο θα εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες ενός μαθητή, αλλά οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν να δώσουν στους εκπαιδευτικούς περισσότερα δεδομένα για τους μαθητές τους και να δημιουργήσουν υλικό.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τους δασκάλους να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα γνώση και περιεχόμενο, ώστε να μπορούν να την επαναπροσδιορίσουν και να μειώσουν δραματικά τον φόρτο εργασίας τους», σημείωσε, παράλληλα, η Sarah Guo.

«Με το ΑΙ, μπορείτε να μορφοποιήσετε με διαφορετικούς τρόπους τη διδακτέα ύλη και να δημιουργήσετε κουίζ μέσα σε λίγα λεπτά αντί να κοπιάζετε» είπε, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την Sarah Guo, η συνήθης πρακτική των ιδιαίτερων μαθημάτων που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες «είναι απλά εξωφρενικά ακριβή».

Με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην τάξη, η εξατομικευμένη βοήθεια κάνει την εκπαίδευση πιο δίκαιη και μειώνει τον αριθμό των μαθητών που μένουν «πίσω». «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αυξήσουμε την πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και στη συνέχεια να ενισχύσουμε την απίστευτη δουλειά που κάνουν οι δάσκαλοι» επεσήμανε.

Με πληροφορίες από CNBC