icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τι θα συμβεί αν ανακαλύψουμε ευφυή εξωγήινη ζωή και πώς θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της;

Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει πως βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην εύρεση αποδεικτικών στοιχείων για την ύπαρξη εξωγήινων όντων, σε πλανήτες μακριά από εμάς.

Ως εκ τούτου, αρκετοί ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζονται σοβαρά για ένα τέτοιο σενάριο.

Ένα από τα ζητήματα που προσπαθούν να επιλύσουν αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε με τους διαγαλαξιακούς μας γείτονες.

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να μελετούν τις διάφορες πτυχές των ανθρώπινων μορφών επικοινωνίας.

Ένας ευφυής οργανισμός κάπου στο Γαλαξία, θα πρέπει να έχει αναπτύξει επικοινωνία, βασισμένη πάνω σε κοινά δομικά στοιχεία.

Η ιστορία μας είναι γεμάτη από τις προσπάθειες των ανθρώπων να δημιουργήσουν γλωσσικές γέφυρες. Από την αποκρυπτογράφηση αρχαίων γραπτών, μέχρι τη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποίησαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι όταν έφτασαν στην ήπειρο της Αμερικής, οι άνθρωποι προσπαθούσαν πάντοτε να υπερβούν τα εμπόδια της επικοινωνίας.

Ωστόσο ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει αναπτύξει μορφές επικοινωνίας, κυρίως για τη συνεννόηση. Ένας εξωγήινος πολιτισμός, θα μπορούσε να έχει μία πολύ διαφορετική δομή και προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο ανταλλάσσει πληροφορίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως, ίσως να υπάρχουν κάποιοι κοινοί κανόνες ανάμεσα σε εμάς και σε άλλα κοσμικά όντα.

Αρχαίες επιγραφές χαραγμένες σε τοίχο
Ίσως μία εξωγήινη γλώσσα να μην διαφέρει και πολύ από τη δική μας / Πηγή: Envato

Οι κανόνες της επικοινωνίας

Τόσο οι άνθρωποι, όσο και τα υπόλοιπα έμβια όντα που κατοικούν στη Γη, είναι αποτελέσματα εξελικτικών διεργασιών της φύσης.

Κάθε τι, όπως και η επικοινωνία, υπόκειται σε κάποιους νόμους της φυσικής. Γιατί λοιπόν, οι εξωγήινοι να αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα;

Υπάρχει βέβαια μία σημαντική διαφορά μεταξύ των ανθρώπινων γλωσσών και της επικοινωνίας των ζώων. Η ανθρώπινη γλώσσα είναι αρκετά πιο περίπλοκη, καθώς είναι προσαρμοσμένη να εξυπηρετεί κάθε μας σκέψη και πράξη.

Ο τρόπος με τον οποίο την αναπτύξαμε αποτελεί βασικό κριτήριο διαφοροποίησής μας από τα υπόλοιπα όντα, ενώ είναι και ένα από δομικά στοιχεία που μας ορίζει ως νοήμων πολιτισμός.

Illustration από εξωγήινο διαστημόπλοιο
Προσπαθούμε ήδη να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους πολιτισμούς / Πηγή: Envato

Θα μείνουμε στο διαβάστηκε;

Ένας ευφυής οργανισμός κάπου στον Γαλαξία, θα πρέπει να έχει αναπτύξει επικοινωνία, βασισμένη πάνω σε κοινά δομικά στοιχεία. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να υπάρχει ένας τεχνολογικά ανεπτυγμένος πολιτισμός, ικανός να ταξιδέψει στο διάστημα, αν δεν είχε αναπτύξει περίπλοκους γλωσσικούς κανόνες;

Θα πρέπει να έχει φυσικομαθηματικές γνώσεις και να διαθέτει την ικανότητα ανάπτυξης επιστημονικών θεωριών. Όλα αυτά προϋποθέτουν την ύπαρξη κάποιας εξελιγμένης και περίπλοκης μορφής γλώσσας.

Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο, οι επιστήμονες επιχειρούν να στείλουν μηνύματα στο διάστημα που να αναδεικνύουν την ευφυΐα μας, ώστε αυτά να γίνουν κατανοητά από κάποια άλλη ανεπτυγμένη εξωγήινη μορφή νοημοσύνης.

Τέτοια μηνύματα, εμπεριέχουν πληροφορίες, όπως είναι ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων, μαθητικά σχήματα, περιγραφές του νερού και του υδρογόνου κ.λπ..

Σκοπός είναι, εφόσον αυτά τα μηνύματα βρουν κάποιον διαστημικό αποδέκτη, να μπορεί να αποκωδικοποιήσει αυτές τις πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιληφθεί ότι διαθέτουμε και εμείς επιστημονικές γνώσεις.

Δορυφόρος που εξερευνά έναν πλανήτη σε ένα μακρινό άστρο
Τα μηνύματά μας ταξιδεύουν στο διάστημα / Πηγή: Envato

Η ομιλία είναι μόλις μία πτυχή της ανθρώπινης επικοινωνίας. Υπάρχουν και άλλες μορφές όπως είναι η γραφή και η γλώσσα του σώματος. Κάτι τέτοιο ίσως να ισχύει και για κάποια εξωγήινη μορφή ζωής. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες μελετούν προσεκτικά κάθε τύπο σήματος που φτάνει από το διάστημα. Ίσως ένα από αυτά να έχει κάτι να μας πει.

Όλα αυτά βέβαια, είναι σενάρια στην προσπάθεια μας να αποκωδικοποιήσουμε το άγνωστο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να επικοινωνήσουμε με νοήμονες εξωγήινες μορφές ζωής; Η απάντηση πιθανόν να έρθει όταν και αν τις συναντήσουμε.

Με πληροφορίες από: BBC