icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Όταν ο ήλιος δύει, ανατέλλει το Paulding Light. Οι περαστικοί απολαμβάνουν το μυστήριο θέαμα. Όταν όμως το πλησιάζουν, εξαφανίζεται και όταν το φωτογραφίζουν, θολώνει.

Καθώς ο ήλιος δύει και το σκοτάδι σκεπάζει το Βόρειο Μίσιγκαν, ένα θεαματικό μυστήριο κάνει την εμφάνιση του. Περαστικοί, που βρίσκονται τη σωστή ώρα στο σωστό μέρος, σταματούν για να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο. Σε ένα απομακρυσμένο σημείο της εθνικής οδού 45 στις ΗΠΑ, ανάμεσα στα δάση αναδύεται θολά το Paulding Light, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι.

Κάθε βράδυ, από τα μέσα του καλοκαιριού, όπου η ομίχλη και η υγρασία σκεπάζουν τα ψηλά δέντρα, μέχρι και τα χιόνια του χειμώνα που φτάνουν τα γόνατα, ένα πλήθος ντόπιων και περιηγητών γεμάτοι περιέργεια συγκεντρώνεται σε ένα μικρό κομμάτι έξω από τον αυτοκινητόδρομο.

Κανένας φακός δεν μπορεί να αναδείξει αυτό το φάντασμα που βλέπουν από μακριά τα μάτια.

Από εκεί παρατηρούν τις θολές μικρές αστραφτερές λάμψεις που κάνουν την εμφάνιση τους πίσω από τα ψηλά δέντρα, σε μία απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων.

Ένας συνδυασμός μεταξύ λευκού, κίτρινου και κόκκινου φωτός σχηματίζεται μπροστά στα μάτια περαστικών. Ένα φάντασμα που αιωρείται στο αέρα, σβήνει το ίδιο απροσδόκητα, όπως όταν ζωντανεύει και εξαφανίζεται όταν κάποιος πάει να το πλησιάσει.

Επισκέπτες, ακόμα και με επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές, δεν καταφέρνουν να αποτυπώσουν το φαινόμενο, παρά μόνο θολά φώτα που ξεθωριάζουν. Κανένας φακός δεν μπορεί να αναδείξει αυτό το φάντασμα που βλέπουν από μακριά τα μάτια.

Ο μύθος πίσω από το Paulding Light

Οι ντόπιοι δίνουν πολλές και διαφορετικές εξηγήσεις για αυτά τα ιδιαίτερα φώτα που εμφανίζονται ντροπαλά και εξαφανίζονται στην ανατολή του ήλιου.

Η κυρίαρχη υπόθεση κάνει λόγο για το φάντασμα του τροχονόμου του σιδηρόδρομου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ένα δυστύχημα τρένων. Κάθε βράδυ εμφανίζεται, κρατώντας το φανάρι του, προειδοποιώντας για μελλοντικά θύματα. Άλλα σενάρια μιλάνε για μάγους που κυνηγούν χαμένα παιδιά ή για εξωγήινους ερευνητές.

Αν και ο φωτογραφικός φακός είναι δύσκολο να καταγράψει το φαινόμενο, η ύπαρξη του είναι αδιαμφισβήτητη. Ντόπιοι και ταξιδιώτες συνεχίζουν να πηγαίνουν κάθε βράδυ στο σημείο για να απολαύσουν τα μοναδικά φώτα και να μάθουν για αυτό το, συνεπέστατο στο ραντεβού του, φάντασμα.

Το φως έχει καταφέρει να αναδείξει την μικρή πόλη του Paulding, με καταστήματα και εστιατόρια να βγάζουν κέρδη από τους περαστικούς, ενώ μπλουζάκια και καπέλα με το λογότυπο Paulding Light έχουν κατακλείσει την περιοχή.

Κάποιοι κάτοικοι της πόλης παραδέχονται πως πρόκειται για φώτα αυτοκινήτων και όχι για κάτι υπερφυσικό, ενώ άλλοι ορκίζονται πως βλέπουν ένα ανεξήγητο φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, παραμένει ένα πολύ όμορφο θέαμα.

Κατάρριψη του μύθου

Επιστήμονες από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποφάσισαν να μάθουν την αλήθεια πίσω από το μύθο. Εξοπλίστηκαν με φωτογραφικές μηχανές, τηλεσκόπια υψηλής ισχύος και φωτόμετρα και αποφάσισαν να ερευνήσουν το φαινόμενο στο Paulding.

Τελικά, επέστρεψαν πίσω αποδεικνύοντας αυτό που κάποιοι ρεαλιστές πίστευαν ήδη. Πρόκειται για φώτα αυτοκινήτων, οι προβολείς των οποίων συνδυάζονται με κάποια ατμοσφαιρικά φαινόμενα, διαμορφώνοντας αυτό το ενδιαφέρον τοπίο.

Ακόμα και όταν κάποιος μύθος καταρρίπτεται, υπάρχουν πάντα εκείνοι που το ανεξήγητο τους προκαλεί το ενδιαφέρον.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, στην πραγματικότητα δημιουργείται μία οπτική οφθαλμαπάτη εξαιτίας των έντονων διαβαθμίσεων στη θερμοκρασία και της αντανάκλασης που κάνουν οι προβολείς των αυτοκινήτων.

Η γεωγραφία και το τοπικός καιρός δημιουργούν κάποιες αλλαγές στη θερμοκρασία του εδάφους, με την αντανάκλαση του φωτός να ευθυγραμμίζεται ακριβώς στο σημείο του αυτοκινητόδρομου από όπου είναι ορατή η οπτική ψευδαίσθηση.

Ωστόσο, παρά τις αποδείξεις, κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν πως πρόκειται για κάποιο μεταφυσικό φαινόμενο. Άλλωστε οι άνθρωποι πάντοτε αγαπούσανε τους μύθους και τις ιστορίες περί φαντασμάτων.

Ακόμα και όταν κάποιος μύθος καταρρίπτεται, υπάρχουν πάντα εκείνοι που το ανεξήγητο τους προκαλεί το ενδιαφέρον.

Στην περίπτωση του Paulding Light, το ιδιαίτερο είναι πως αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο παράλληλα προκαλεί δέος, αλλά όχι τρόμο.

Αρκετοί είναι αυτοί που επισκέπτονται πλέον την τοποθεσία, τόσο για να αποδείξουν την επιστημονική του εξήγηση, όσο και για να θαυμάσουν το «φάντασμα».

Η πίστη στο υπερφυσικό και το ανεξήγητο, είναι μία από τις αρχαιότερες ανθρώπινες τάσεις και το Paulding Light αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες αποχρώσεις του.

Με πληροφορίες από: BBC