icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ανησυχητική η μελέτη για την ανδρική δυσλειτουργία

Ερωτήματα για τη στυτική δυσλειτουργία εγείρουν τα νέα για ανακάλυψη μικροπλαστικών σε πέη. Η αποκάλυψη έρχεται μετά την πρόσφατη ανίχνευση των ρύπων σε όρχεις και σπέρμα.

Η μελέτη αξιολόγησε ιστούς που ελήφθησαν από πέντε άνδρες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, μικροπλαστικά βρέθηκαν σε τέσσερις περιπτώσεις, με το PET και το πολυπροπυλένιο να είναι τα πιο διαδεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότερα χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς και σε άλλα καθημερινά αντικείμενα.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως το πέος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη μόλυνση με μικροπλαστικά λόγω της υψηλής ροής του αίματος κατά τη διάρκεια της στύσης. Οι άνθρωποι προσλαμβάνουν μικροπλαστικά μέσω του φαγητού, του ποτού και της αναπνοής, ενώ τα μικροσκοπικά σωματίδια έχουν ανιχνευθεί και στο αίμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανδρική γονιμότητα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και περισσότερες έρευνες σχετικά με τις πιθανές βλάβες των μικροπλαστικών στην αναπαραγωγή είναι επιβεβλημένες, συμφωνούν οι ειδικοί.

Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει εκτεταμένη μόλυνση των ανθρώπινων σωμάτων με μικροπλαστικά, με τους επιστήμονες να τα βρίσκουν όπου κι αν κοιτάξουν. Ο αντίκτυπος στην υγεία είναι ακόμα άγνωστος, αλλά έχει αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο.

Τα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς, όπως αυτά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ οι χημικές ουσίες στα πλαστικά θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν βλάβη. Οι γιατροί διαπίστωσαν επίσης σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακή προσβολή σε άτομα των οποίων οι αρτηρίες ήταν μολυσμένες με μικροπλαστικά.

Ο Δρ Ranjith Ramasamy, επικεφαλής της νέας έρευνας, ενώ εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Το πέος είναι ένα αγγειακό, σπογγώδες όργανο, οπότε είναι σίγουρα ευάλωτο.Κατά τη διάρκεια μιας στύσης, το ένα πέμπτο του όγκου του αίματος σε ολόκληρο το σώμα αντλείται στο πέος».

«Γνωρίζουμε ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι πολυπαραγοντική. Χρειάζονται καλές ορμόνες, νεύρα, παροχή αίματος και καλός λείος μυϊκός ιστός για να συμβεί στύση. Διαπιστώσαμε ότι τα μικροπλαστικά ήταν παρόντα στον λείο μυ του πέους. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και υποψιαζόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των λείων μυών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ramasamy δήλωσε ακόμα ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί ο πιθανός ρόλος των μικροπλαστικών στη στυτική δυσλειτουργία και την ανδρική υπογονιμότητα. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες μειώνεται εδώ και δεκαετίες και το 40% των χαμηλών αριθμών παραμένει ανεξήγητο, αν και η χημική ρύπανση έχει ενοχοποιηθεί από πολλές μελέτες. Πρόσφατες μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι τα μικροπλαστικά μείωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και προκάλεσαν ανωμαλίες και ορμονικές διαταραχές.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο IJIR: Your Sexual Medicine Journal, ανέλυσε δείγματα ιστών που ελήφθησαν από πέντε άνδρες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση προσθετικής πέους, η οποία αποτελεί θεραπευτική επιλογή για άνδρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία. Τα μικροπλαστικά που εντοπίστηκαν κυμαίνονταν σε μέγεθος από 0,5 χιλιοστά έως 0,002 χιλιοστά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η διάχυτη εξάπλωση των μικροπλαστικών ήταν ανησυχητική και ήταν επιτακτική ανάγκη να κατανοηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Με πληροφορίες από Guardian