icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια κάτω από δύο με τρεις ώρες την ημέρα έχουν καλύτερες οικογενειακές σχέσεις.

Εθνικό παρατηρητήριο για το gaming disorder (διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού) θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το παρατηρητήριο, το οποίο πρόκειται να ανοίξει τον Μάιο, θα διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρευνα σχετικά με το ζήτημα των αναταραχών γύρω από το gaming, όπως το τονίστηκε στην ενημερωτική εκδήλωση Παιδί και Διαδίκτυο, safe surf, που διοργάνωσαν το Noesis και ο δήμος Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Από το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντάξει το gaming disorder στις ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σιώμο, καθηγητή, ψυχίατρο και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Όπως επισήμανε ο κ. Σιώμος, τα παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια κάτω από δύο με τρεις ώρες την ημέρα έχουν καλύτερες οικογενειακές σχέσεις, σχολικές επιδόσεις και κοινωνική ζωή, ενώ εμπλέκονται σε περισσότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, απ’ ότι τα παιδιά που ασχολούνται για πάνω από τρεις ώρες με το gaming.

Αναφέρθηκε επίσης στην εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι το σύγχρονο σχολείο πρέπει να διδάσκει, όχι μόνο πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και τη ψηφιακή νοημοσύνη, ώστε να προσαρμοστούμε στον σύγχρονο κόσμο.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπαστυνόμος Χρήστος Παπαδόπουλος, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ένα στα τρία παιδιά έχουν δει τυχαία στο διαδίκτυο σεξουαλικές εικόνες. Ιδιαίτερα στα social media το 6% των παιδιών έχει διαμοιράσει φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ το 17% έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου και από αυτά πάνω από το 30% δεν το έχει πει πουθενά.

Σε ότι αφορά τα μέτρα προφύλαξης, επισήμανε ότι πρέπει να αλλάζουμε τακτικά τον κωδικό στο ρούτερ του σπιτιού και ιδίως εάν τον μοιραστούμε με κάποιον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας η διεύθυνση IP οδήγησε τους αστυνομικούς σε λάθος σπίτι και αποδείχθηκε ότι ένοχος ήταν ο γείτονας. Αντίστοιχα, νεαρά άτομα μαζεύτηκαν έξω από σπίτι και χρησιμοποίησαν το οικιακό ρούτερ για να βρίσουν συνομήλικό τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των συσκευών και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενημερώνουμε το λογισμικό, να αγοράζουμε προγράμματα προστασίας από ιούς και να χρησιμοποιούμε κωδικούς κλειδώματος. Σε περίπτωση που κάποια συσκευή κλαπεί, τόσο η Google, όσο και η Apple μας δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε απομακρυσμένα σε διαγραφή περιεχομένου. Τέλος, ζήτησε από τους γονείς να μην εκθέτουν στα social media τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών τους.

Η εμπειρία ενός μαθητή

Την εμπειρία του από τον εθισμό του στα βιντεοπαιχνίδια, μοιράστηκε και ο Χρήστος Τατσιόπουλος, μαθητής της Α’ Γυμνασίου. Όπως είπε, πριν από τρία χρόνια, με την πρώτη του επαφή στο διαδίκτυο άνοιξε ένας καινούργιος κόσμος και με τους φίλους του συζητούσαν πότε θα έμπαιναν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια για να παίξουν μαζί.

Σύντομα, η λίγη ώρα που του επέτρεπε η οικογένειά του να παίζει άρχισε να αυξάνεται προοδευτικά. Πρόσθεσε πως λόγω του εθισμού του, άλλαξε ο χαρακτήρας του. Θύμωνε, είχε άγχος και καυγάδιζε με την οικογένειά του και ιδιαίτερα με τον αδελφό του.

Όπως είπε ο νεαρός μαθητής, δεν ήταν καθόλου εύκολο να το ξεπεράσει, «σαν εθισμένος, ήμουν πολύ θυμωμένος που μου τα στέρησαν, τα βιντεοπαιχνίδια ήταν συνήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν ξεπέρασε αυτήν την περίοδο της αδράνειας, όπως τη χαρακτήρισε, θέλησε να κάνει κάτι δημιουργικό και έγραψε το παιδικό μυθιστόρημα Το πετράδι της ζωής, με θέμα την αγάπη, τη συνεργασία και την καλοσύνη, αφιερωμένο στον αδελφό του.

Ο Χρήστος Τατσιόπουλος είπε πως συνεχίζει να παίζει παιχνίδια, αλλά με μέτρο, ενώ στις συσκευές του χρησιμοποιεί γονικό έλεγχο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ