icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Πάνω από το 90% είναι πρόθυμο να μοιραστεί κωδικούς πρόσβασης που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν την πρόσβαση στην τοποθεσία του

Συγκλονίζουν τα στοιχεία σχετικά με την έκταση της ψηφιακής κακοποίησης στο πλαίσιο του online dating, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Kaspersky.

Στην έρευνα συμμετείχαν 21.000 άτομα από 21 χώρες, μεταξύ των οποίων και 1.000 άτομα από την Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της μελέτης, το ένα τέταρτο των online daters βιώνει κάποια μορφή ψηφιακής παρακολούθησης.

Tο ένα τρίτο (34%) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να αναζητεί πληροφορίες στο Google και να ελέγχει τα social media του ατόμου με το οποίο έχει αρχίσει να βγαίνει ραντεβού. Το 41% παραδέχτηκε ότι ξεκίνησε αυτήν την πρακτική όταν άρχισε να βγαίνει με κάποιον.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (23%) έχει βιώσει κάποια μορφή διαδικτυακής παρακολούθησης από ένα άτομο με το οποίο μόλις έβγαιναν ραντεβού, ενώ πάνω από το 90% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμο να μοιραστεί κωδικούς πρόσβασης που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν την πρόσβαση στην τοποθεσία του.

Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη, οι χρήστες online dating είναι πρόθυμοι να λάβουν μέτρα για την προστασία τους κατά την αναζήτηση του έρωτά τους.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι στους αυξανόμενους κινδύνους που εγκυμονούν από τις ρυθμίσεις τοποθεσίας, το απόρρητο των δεδομένων και γενικότερα την υπερβολική κοινοποίηση.

Την ίδια ώρα, το 42% των γυναικών έχει βιώσει κάποια μορφή βίας ή κακοποίησης, ενώ το 48% των ανθρώπων που βγαίνουν ραντεβού και δεν βρίσκονταν σε μακροχρόνια σχέση, έχει βιώσει βία ή κακοποίηση. Αντίθετα, το ίδιο ισχύει για το 37% των ανθρώπων που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση.

Στην πραγματικότητα, το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται στο διαδίκτυο, ενώ και οι γυναίκες ερωτηθέντες ανησυχούν ελαφρώς περισσότερο από τους άνδρες (36% ανησυχούν έναντι 31% των ανδρών ερωτηθέντων).

Σε κάποιες περιοχές του κόσμου το φαινόμενο του ψηφιακού stalking είναι ακόμα πιο έντονο. Το 42% των ερωτηθέντων ανέφερε κάποια μορφή διαδικτυακής παρακολούθησης στην Ινδία, το 38% στο Μεξικό και το 36% στην Αργεντινή.

Τι λένε οι ειδικοί

«Ο κόσμος του Internet of Things, προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες. Ωστόσο, μαζί με τις ευκαιρίες έρχονται και οι κίνδυνοι. Μία από τις απειλές του online κόσμου είναι η εύκολη πρόσβαση σε ανιχνεύσιμα δεδομένα, η οποία μας καθιστά ευάλωτους στην κατάχρηση», σχολίασε ο David Emm, ερευνητής ασφαλείας της Kaspersky.

«Παρόλο που η ευθύνη γι΄ αυτές τις φρικτές συμπεριφορές δεν βαραίνει ποτέ τα θύματα της παρακολούθησης, δυστυχώς εξακολουθούν να έχουν το βάρος της λήψης μέτρων για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους. Νομίζω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν μέτρα για την επαλήθευση των ταυτοτήτων τους στο διαδίκτυο, αλλά θα τους ενθάρρυνα να σταματήσουν και να κάνουν έναν γρήγορο έλεγχο των κωδικών πρόσβασης ή δεδομένων που μοιράζονται, ώστε να σκεφτούν πώς αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κακόβουλα χέρια».

«Η χρήση online dating εφαρμογών μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους και είναι ζωτικής σημασίας για τις εφαρμογές γνωριμιών να εφαρμόζουν διαδικασίες επαλήθευσης, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να επιβεβαιωθεί ότι τα προφίλ των χρηστών ταιριάζουν με τις πραγματικές τους φωτογραφίες» σχολίασε η Emma Pickering, επικεφαλής του τμήματος κακοποίησης και οικονομικής ενδυνάμωσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας στο Refuge.

«Εξ όσων γνωρίζω, η Bumble είναι η μόνη εφαρμογή γνωριμιών που χρησιμοποιεί επί του παρόντος αυτό το επίπεδο επαλήθευσης. Θα ήθελα πολύ να δω κι άλλες να υιοθετούν παρόμοια μέτρα ασφαλείας. Επιπλέον, οι οδηγοί ασφαλείας και οι πόροι θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμοι στο διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες, διασφαλίζοντας ότι τα ευάλωτα άτομα έχουν την απαραίτητη υποστήριξη χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν σε μια εφαρμογή» πρόσθεσε η Pickering.

Όπως συμπλήρωσε: «δεδομένης της διάχυτης φύσης της παρενόχλησης και της κακοποίησης που διευκολύνεται από την τεχνολογία, συμβουλεύουμε τα άτομα να λαμβάνουν μέτρα στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης και των λογαριασμών τους. Όσοι έχουν ανησυχίες θα πρέπει να επικοινωνούν με τις τοπικές αρχές ή τις υπηρεσίες υποστήριξης».

Στην Ελλάδα, σχετική βοήθεια προσφέρει η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Ορισμένες συμβουλές από την Kaspersky

  • Κρατήστε τους κωδικούς πρόσβασης για τον εαυτό σας και βεβαιωθείτε ότι είναι περίπλοκοι και μοναδικοί.
  • Εάν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μπορεί απλώς να είναι – εάν έχετε αμφιβολίες, ελέγξτε!
  • Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε το ψηφιακό σας απόρρητο.
  • Σκεφτείτε πριν μοιραστείτε κάτι – το διαδίκτυο έχει μεγάλη μνήμη και η κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών από νωρίς μπορεί να σας εκθέσει σε πιθανούς κινδύνους.
  • Δημιουργήστε ένα «ασφαλές σχέδιο» εάν μετακινηθείτε από τον ψηφιακό στον πραγματικό κόσμο.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μια ολοκληρωμένη λύση ψηφιακής ασφάλειας ή λύση VPN για να προστατευτείτε.

Η Kaspersky συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες και οργανισμούς στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας, από υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων και προγράμματα για θύτες μέχρι ερευνητικές και κυβερνητικές υπηρεσίες, για να μοιραστεί τη γνώση και να υποστηρίξει τόσο τους επαγγελματίες όσο και τα θύματα. Η Kaspersky είναι ένας από τους συνιδρυτές της Coalition Against Stalkerware, μίας διεθνούς ομάδας αφιερωμένης στην αντιμετώπιση του stalkerware και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Από το 2021, η Kaspersky είναι εταίρος της κοινοπραξίας του έργου DeStalk της ΕΕ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Kaspersky έχει επίσης ξεκινήσει και συντηρεί το TinyCheck, ένα δωρεάν, ασφαλές και εύχρηστο εργαλείο για τον έλεγχο των συσκευών για stalkerware και εφαρμογές παρακολούθησης.

Η Arlington Research, για λογαριασμό της Kaspersky, πραγματοποίησε 21.000 διαδικτυακές συνεντεύξεις, 1.000 σε καθεμία από τις ακόλουθες χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Σερβία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα, ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Περού, Κολομβία και Μεξικό, Ασία-Ειρηνικός: Κίνα, Σιγκαπούρη, Ρωσία, Ινδία και Μαλαισία. Οι ερωτηθέντες ήταν ηλικίας 16 ετών και άνω.

Με πληροφορίες από Kaspersky