icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η μελέτη περιγράφει λεπτομερώς 18 διαφορετικές συμπεριφορές πειραγμάτων, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν μία αντίδραση ή να προσελκύσουν την προσοχή ενός άλλου πιθήκου.

Ένα ακόμα κοινό των πιθήκων με τους ανθρώπους, που μας φέρνει πιο κοντά, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Οι πίθηκοι κάνουν σκανδαλιές και πειράζουν ο ένας τον άλλον, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Μία νέα επιστημονική μελέτη, η οποία κατέγραψε τα «παιχνιδιάρικα πειράγματα» ουραγκουτάγκων, χιμπατζήδων, μπονόμπο και γοριλών, υποστηρίζει πως η συμπεριφορά τους θυμίζει πολύ τους ανθρώπους.

«Το πείραγμα των πιθήκων είναι προκλητικό, επίμονο και περιλαμβάνει στοιχεία έκπληξης και παιχνιδιού» αναφέρεται στην έρευνα, στην οποία προστίθεται: «Επειδή και τα τέσσερα είδη μεγάλων πιθήκων χρησιμοποιούσαν παιχνιδιάρικα πειράγματα, είναι πιθανό οι προϋποθέσεις για το χιούμορ να εξελίχθηκαν στην ανθρώπινη γενεαλογία τουλάχιστον 13 εκατομμύρια χρόνια πριν».

Τα βρέφη «πειράζουν» τους άλλους ήδη από την ηλικία των οκτώ μηνών, κάνοντας πράγματα με σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή των άλλων ανθρώπων.

Βάσει της συγκεκριμένης παρατήρησης, η ερευνητική ομάδα διατύπωσε τη θεωρία πως παρόμοια συμπεριφορά με αυτή των βρεφών, θα μπορούσαν να επιδεικνύουν και κάποια ζώα.

Για να διαπιστώσει αν οι πίθηκοι επιδεικνύουν παρόμοια συμπεριφορά, η ομάδα ανέλυσε βίντεο από αυθόρμητες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ πιθήκων σε ζωολογικούς κήπους στη Λειψία της Γερμανίας και στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις ενέργειες, τις κινήσεις του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου και την αντίδραση του άλλου πιθήκου που δεχόταν τα πειράγματα.

Ανέλυσαν επίσης κατά πόσον αυτές οι παιχνιδιάρικες, ελαφρώς ενοχλητικές ή προκλητικές αλληλεπιδράσεις είχαν ως στόχο το πείραγμα. Αξιολόγησαν αν υπήρχε συγκεκριμένος στόχος από το πείραγμα, αν ο πίθηκος περίμενε την αντίδραση του στόχου και αν η συμπεριφορά επέμενε ή εντατικοποιούνταν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα τέσσερα είδη μεγάλων πιθήκων επέδειξαν σκόπιμα προκλητική συμπεριφορά, η οποία συχνά συνοδευόταν από χαρακτηριστικά παιχνιδιού.

Η μελέτη περιγράφει λεπτομερώς 18 διαφορετικές συμπεριφορές πειραγμάτων, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν μία αντίδραση ή να προσελκύσουν την προσοχή ενός άλλου πιθήκου.

Οι συγγραφείς διαφοροποιούν επίσης το παιχνιδιάρικο πείραγμα, το οποίο είναι μονόπλευρο, από το παιχνίδι, όπου και οι δύο πίθηκοι ανταποδίδουν.

«Το παιχνιδιάρικο πείραγμα τείνει να συμβαίνει όταν οι πίθηκοι είναι χαλαροί, όπως όταν περιποιούνται, ξεκουράζονται ή αναζητούν τροφή. Πρόκειται για μία συμπεριφορά παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων, καθώς περιλαμβάνει επανάληψη και αναμονή για μία απάντηση από τον στόχο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Isabelle Laumer.

Η Laumer πρόσθεσε πως οι πίθηκοι φαίνεται να ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανταπόκριση του στόχου τους. Επίσης, η επιθετική αντίδραση του στόχου του πειράγματος, ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο.

«Φαίνεται ότι επειδή ο σκανδαλιάρης πίθηκος παρακολουθεί στενά και παρατηρεί την αντίδραση του στόχου, ίσως να είναι κάτι σαν “πόσο μακριά μπορώ να πάω μέχρι να συμβεί κάτι κακό;”» ανέφερε η Laumer, προσθέτοντας πως «είναι ενδιαφέρον από εξελικτική άποψη».

Ο Laumer σχεδιάζει επίσης να βάλει στο μικροσκόπιο την εξέλιξη του χιούμορ, ερευνώντας άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά και ζώα με μεγάλο εγκέφαλο που ζουν σε πολύπλοκες κοινωνικές δομές.

Με πληροφορίες από CNN