Εκπέμπει τόση ενέργεια που είναι πάνω από 500 τρισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο.

Το πιο φωτεινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Διάστημα, εντόπισαν οι αστρονόμοι. Πρόκειται για ένα πολύ φωτεινό κβάζαρ με την ονομασία J0529-4351, το οποίο εντόπισαν οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO).

Τα κβάζαρ είναι οι φωτεινοί πυρήνες των μακρινών γαλαξιών και τροφοδοτούνται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Οι συγκεκριμένες μαύρες τρύπες συλλέγουν ύλη από το περιβάλλον τους σε μία διαδικασία που εκπέμπει τεράστιες ποσότητες φωτός, εξαιτίας της ενέργειας που υπάρχει.

Η μαύρη τρύπα του συγκεκριμένου κβάζαρ έχει μάζα 17 δισεκατομμυρίων Ήλιων και αυξάνεται σε ισοδύναμο ενός Ήλιου την ημέρα, αποτελώντας την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα μέχρι σήμερα. Βρίσκεται τόσο μακριά από τη Γη που το φως του χρειάστηκε πάνω από 12 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς.

Το J0529-4351 εκπέμπει τόση ενέργεια που είναι πάνω από 500 τρισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και βρισκόταν σε κοινή θέα, παρέμενε άγνωστο μέχρι σήμερα, καθώς η εύρεση κβάζαρ απαιτεί ακριβή παρατηρητικά δεδομένα από μεγάλες περιοχές του ουρανού.

Τα σύνολα δεδομένων που προκύπτουν είναι τόσο μεγάλα, που οι ερευνητές χρησιμοποιούν συχνά μοντέλα μηχανικής μάθησης για να τα αναλύσουν και να ξεχωρίσουν τα κβάζαρ από άλλα ουράνια αντικείμενα.

Ωστόσο, τα μοντέλα αυτά εκπαιδεύονται πάνω σε υπάρχοντα δεδομένα. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως περιορίζεται η πιθανότητα να βρεθούν παρόμοια αντικείμενα, καθώς εάν εμφανιστεί ένα νέο κβάζαρ πιο φωτεινό από ό,τι έχουμε παρατηρήσει έως τώρα, τότε πιθανόν οι μηχανές να το ταξινομήσουν ως άστρο.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν το J0529-4351 ως ένα μακρινό κβάζαρ πέρυσι χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο 2,3 μέτρων του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Παρόλα αυτά, η ανακάλυψη ότι πρόκειται για το πιο φωτεινό κβάζαρ που έχει παρατηρηθεί ποτέ απαιτούσε ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο και μετρήσεις από ένα πιο ακριβές όργανο. Ο φασματογράφος X-shooter στο VLT του ESO ήταν αυτό που παρείχε τα κρίσιμα δεδομένα.

Περισσότερα δεδομένα για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ, θα δώσει η αναβάθμιση GRAVITY+ στο συμβολόμετρο του VLT, που έχει σχεδιαστεί για την ακριβή μέτρηση της μάζας των μαύρων τρυπών.

Επιπλέον, το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) του ESO, που κατασκευάζεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής θα καταστήσει τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό τέτοιων ασύλληπτων αντικειμένων ακόμα πιο εφικτό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ