icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τέσσερα στελέχη βακτηρίων που μπορεί να μεταφέρονται στο ανθρώπινο έντερο μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν στο έδαφος του Άρη, αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να ευδοκιμήσουν

Ήδη πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, οι διαστημικές υπηρεσίες σχεδιάζουν μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, ενώ η NASA ελπίζει μάλιστα ότι οι άνθρωποι θα πατήσουν το πόδι τους στον Κόκκινο Πλανήτη πριν από το 2030.

Μόνο που οι επιστήμονες δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι, καθώς προειδοποιούν πως οι ίδιοι οι αστροναύτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τις συγκεκριμένες αποστολές. Μια απειλή η οποία μπορεί να βρίσκεται μέσα στο σώμα τους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τέσσερα στελέχη βακτηρίων του ανθρώπινου εντέρου μπορούν, όχι μόνο να επιβιώσουν στο έδαφος του Άρη, αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να ευδοκιμήσουν. Στην έρευνα έγινε προσομοίωση των συνθηκών του Άρη, όπως είναι η έλλειψη νερού, η σκληρή υπεριώδης ακτινοβολία και η έκθεση σε τοξικά άλατα.

Το ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα βακτήρια έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

«Εξετάσαμε τέσσερα διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία σχετίζονται με τον άνθρωπο και δεν είχαν πραγματικά διερευνηθεί σε περιβάλλον που μοιάζει με του Άρη», δήλωσε στο Space.com το μέλος της ερευνητικής ομάδας και επιστήμονας του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής, Tommaso Zaccaria. «Καταφέραμε να δούμε ότι αυτά τα είδη βακτηρίων ήταν σε θέση ως έναν βαθμό να επιβιώσουν σε ορισμένες συνθήκες του Άρη, όπως είναι η αποξήρανση, η υπεριώδης ακτινοβολία και η ατμόσφαιρα του Άρη».

Η επιβίωση των βακτηρίων εξέπληξε την ομάδα. Ειδικότερα, οι ερευνητές δεν περίμεναν την αντίδραση των βακτηρίων στον τοξικό ρεγόλιθο του Άρη, ο οποίος προσομοιώθηκε στη Γη για να αντιπροσωπεύει τις συνθήκες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Πιστεύαμε ότι ο ρεγόλιθος θα είχε στην πραγματικότητα περισσότερο τοξική επίδραση στα βακτήρια και ότι θα περιόριζε την ανάπτυξη με τέτοιο τρόπο» δήλωσε ο Zaccaria. «Δεν πιστεύαμε ότι θα τα σκότωνε εντελώς όλα, αλλά πιστεύαμε ότι θα ήταν πιο περιοριστικό. Αντ’ αυτού, φάνηκε ότι ο ρεγόλιθος συμπλήρωνε την ανάπτυξη των βακτηρίων».

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα βακτήρια όχι μόνο μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ημέρες, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στο έδαφος του Άρη. Οι συνθήκες αυτές περιλάμβαναν πρόσβαση σε υγρό νερό και προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Πρόκειται ακριβώς για τις συνθήκες που θα πρέπει να δημιουργήσουν οι οι άνθρωποι για να επιβιώσουν στον Άρη.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι αποστολές στον Άρη θα πρέπει να λαμβάνουν ιατρικές προφυλάξεις, όπως η μεταφορά επιπλέον αντιβιοτικών για την προστασία των ανθρώπων από βακτηριακές απειλές που μεταφέρονται από τη Γη, πρόσθεσε ο Zaccaria.

Κυνήγι ζωής στον Άρη

Η εξάρτηση από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για την επιβίωση των βακτηρίων σημαίνει, ωστόσο, ότι είναι απίθανο οι οργανισμοί να αποικίσουν τον Κόκκινο Πλανήτη αφού μεταφερθούν από τη Γη. «Η ανάπτυξη θα ήταν πολύ περιορισμένη» διαβεβαίωσε ο Zaccaria.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι αρκετά σημαντικό να προστατεύσουμε τον Άρη και θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος σχεδιασμός αποστολών που να λαμβάνει υπόψη και αυτού του είδους τα βακτήρια», δήλωσε ο Zaccaria. «Δεν θέλουμε να μολύνουμε τον Άρη με βακτήρια που σχετίζονται με τον άνθρωπο».

Επί του παρόντος, τα ρόβερ της NASA Curiosity και Perseverance εξερευνούν τα αρχαία, αποξηραμένα στρώματα λιμνών στον Άρη για να αναζητήσουν ενδείξεις απλής ζωής στον πλανήτη.

Η νέα έρευνα υποδηλώνει, ωστόσο, ότι αν οι άνθρωποι εξερευνήσουν διά ζώσης τέτοιες περιοχές, μπορεί να μεταφέρουν μαζί τους ανεπιθύμητα βακτήρια και ενδεχομένως να προκαλέσουν κάποια μόλυνση.

Τα βακτήρια αυτά θα μπορούσαν επίσης να μεταλλαχθούν στον Άρη, καθιστώντας δύσκολο να αναγνωριστεί ότι προέρχονται από τη Γη. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε σύγχυση για το αν τα σημάδια ζωής στον Άρη βρίσκονταν εκεί ή ήρθαν με οτοστόπ από το δικό μας σπίτι.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί διαφορετικά στη μικροβαρύτητα του διαστήματος. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να προβλεφθεί, επί του παρόντος, η ακριβής επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν τα συγκεκριμένα βακτήρια για την ανθρώπινη υγεία στον Άρη.

Με πληροφορίες από Space.com