icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Μπορεί τα dodos (ντόντο) να έχουν εξαφανιστεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει μία εταιρεία βιοτεχνολογίας και γενετικής να εργάζεται για την αναβίωση του αξιαγάπητου πτηνού που δεν πετάει

Το ντόντο, το πτηνό από τη Μαυριτανία, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί από τον 17ο αιώνα, είναι πιθανό να επιστρέψει στο σώμα κάποιου ζωντανού στενού συγγενή του, εφόσον φυσικά είναι επιτυχημένες οι προσπάθειες της Colossal Biosciences, μίας νεοσύστατης εταιρείας Βιοτεχνολογίας και Γενετικής Μηχανικής.

Οι τεχνικές γενετικής που υπάρχουν πλέον επιτρέπουν στους επιστήμονες να αποσπάσουν από το γονιδίωμα του ντόντο τα βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία θεωρούν ότι μπορούν στη συνέχεια να «συναρμολογήσουν» εκ νέου και με επιτυχία στο σώμα ενός ζωντανού συγγενή του.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το εγχείρημα, πέρα από το γεγονός ότι θα φέρει νέες πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση των ντόντο, θα συμβάλλει και στη συζήτηση για τα σπάνια είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Το πρώτο(;) πουλί που αφάνισε η ανθρωπότητα

Το  ντόντο, ζούσε στα νησιά του Μαυρίκιου, απομονωμένο, τόσο από τον άνθρωπο όσο και από άλλα ζώα. Αναφέρεται πως από τη γέννησή του δεν είχε ιδέα για τα αρπακτικά, καθώς δεν κυνηγήθηκε ποτέ, μέχρι που πάτησαν το πόδι τους οι άνθρωποι στον τόπο του.

Η καταστροφική επέκταση του ανθρώπου στους φυσικούς βιότοπους των ζώων και των πουλιών  ξεκίνησε όταν ο Homo sapiens μετανάστευσε από την Αφρική και την Ασία στον υπόλοιπο κόσμο

Τα νησιά του Μαυρίκιου αποικίστηκαν από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία κατά τον 17ο αιώνα – την περίοδο δηλαδή που φημολογείται πως το πουλί αφανίστηκε.

Υπάρχουν διαφορετικές αναφορές για την τελευταία επίσημη παρατήρηση του πτηνού, αλλά το 2003, ο David Roberts και ο Andrew Solow χρησιμοποίησαν έναν μαθηματικό τύπο για να τοποθετήσουν την τελική ημερομηνία εξαφάνισης του ντόντο κάπου στο 1690.

Ο παλαιοντολόγος Julian Hume από το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας στη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει ότι δεν ήταν τόσο η θανάτωση του ντόντο για να καταναλωθεί ως τροφή από τους αποικιστές που οδήγησε στην εξαφάνισή του, αλλά κυρίως η εκμετάλλευση που υπέστησαν τα νησιά και έκανε τον βιότοπο αφόρητο για τα πουλιά.

Πολλοί παλαιοντολόγοι ωστόσο, θεωρούν ότι το χαριτωμένο πτηνό με το απλανές βλέμμα δεν ήταν το πρώτο είδος που εξαφανίστηκε εξαιτίας των ανθρώπων. Η καταστροφική επέκτασή τους στους φυσικούς βιότοπους των ζώων και των πουλιών φαίνεται ότι ξεκίνησε περίπου 125.000 χρόνια πριν, όταν ο Homo sapiens μετανάστευσε από την Αφρική και την Ασία στον υπόλοιπο κόσμο.

Μετά το τριχωτό μαμούθ, σειρά έχει το ντόντο

Η Colossal Biosciences (2021), με επικεφαλής τους επιχειρηματία Ben Lamm και γενετιστή του Χάρβαρντ George Church, εργάζεται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στη βιολογία διατήρησης, καθώς και στην ανθρώπινη υγειονομική περίθαλψη.

Η επιστημονική ομάδα εργάζεται ήδη με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να επαναφέρουν στη ζωή το εξαφανισμένο μαλλιαρό μαμούθ και την τίγρη της Τασμανίας. Πλέον, το ντόντο έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των ζώων και πτηνών που είναι υποψήφια για «επανέκδοση».

Ο Lamm, αναφέρει στον Guardian ότι η εταιρεία, της οποίας οι προσπάθειες δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη κάποιο νέο μαμούθ ή άλλο ζώο, έλαβε χορηγία επιπλέον 150 εκατομμύρια δολάρια  προκειμένου να προχωρήσουν με την έρευνα για το ντόντο. Θεωρεί μάλιστα πως η ανανεωμένη εκδοχή του πτηνού θα μπορούσε να επανευδοκιμήσει στον Μαυρίκιο.

Αδύνατη η δημιουργία πανομοιότυπου αντιγράφου

«Πάντα με γοήτευε το ντόντο», αναφέρει η Beth Shapiro, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ. «Είναι το πρότυπο, με έναν θλιβερό τρόπο, για το πώς η αλλοίωση των ανθρώπινων βιοτόπων μπορεί να οδηγήσει τα είδη σε εξαφάνιση».

Η Shapiro ήταν επικεφαλής της ομάδας που κατέγραψε πλήρως το γονιδίωμα του ντόντο για πρώτη φορά το 2002 και τώρα εργάζεται για την επιστροφή μίας «πληρεξούσιας» έκδοσής του. «Μόλις ένα είδος εξαφανιστεί, δεν είναι πραγματικά δυνατό να επαναφέρουμε ένα πανομοιότυπο αντίγραφο», υποστηρίζει η Shapiro.

Προσθέτει μάλιστα ότι για να ξαναφτιάξουν το γονιδίωμα του ντόντο, χρησιμοποίησαν γονιδιώματα από κάποιους στενούς συγγενείς του, όπως το περιστέρι Νικομπάρ και η πασιέντζα του Ροντρίγκες.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αρχικά τη συγκριτική γονιδιωματική, ώστε να αποκτήσουμε τουλάχιστον ένα, και ευελπιστώ περισσότερα, γονιδιώματα του ντόντο. Θα τα χρησιμοποιήσουμε για να δούμε πώς τα ντόντο μοιάζουν μεταξύ τους και σε τι διαφέρουν από άλλα είδη, όπως η πασιέντζα», αναφέρει η Shapiro.

Μία startup που οραματίζεται το Jurassic Park;

Παρόλο που η όλη διαδικασία κάνει λίγο “copy-paste” από Jurassic Park, οι επιστήμονες της Colossal Biosciences υποστηρίζουν ότι επικεντρώνονται κυρίως στην ευαισθητοποίηση γύρω από τον αγώνα των απειλούμενων σήμερα ειδών και όχι στη δημιουργία θεματικών πάρκων για τους υπερπλούσιους που θα χαζεύουν ζωντανούς οργανισμούς οι οποίοι έχουν περάσει στην αιωνιότητα.

«Η προσέγγισή μου για το ντόντο είχε να κάνει πάντα με τη δυσχερή θέση των ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σήμερα», αναφέρει η Shapiro.

Πράγματι, όλο και περισσότερα είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, λόγω της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο. «Επειδή όλοι έχουν συνδυάσει την εξαφάνιση με τα ντόντο, [η έρευνα] παρέχει πραγματικά μία ευκαιρία να κάνουμε τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν λίγο περισσότερο για το τι συμβαίνει. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους είμαι τόσο ενθουσιασμένη με το συγκεκριμένο εγχείρημα», καταλήγει η Shapiro.

Με πληροφορίες από Mic, The Guardian