icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Υποστηρίζεται μάλιστα πως η συγκεκριμένη φορητή συσκευή θα μπορούσε να σώσει 12 εκατομμύρια ζωές ετησίως

Όταν το 2015, η Canan Dağdeviren εργαζόταν ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο MIT, πληροφορήθηκε κάποια δυσάρεστα νέα σχετικά με την υγεία συγγενικού της προσώπου. Συγκεκριμένα, η θεία της διεγνώσθη με μία επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού. Πετώντας στην Ολλανδία για να βρεθεί κοντά της, αποφάσισε να αποτυπώσει σε χαρτί την ιδέα της για ένα ηλεκτρονικό σουτιέν με ενσωματωμένο υπερηχογράφο.

Η συσκευή θα μπορούσε να σκανάρει το γυναικείο στήθος ανάμεσα στους τακτικούς ελέγχους, έτσι ώστε να εντοπίζεται ο καρκίνος σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο. Η ιδέα της Dağdeviren ωστόσο, δεν υλοποιήθηκε αμέσως.

Σήμερα, επίκουρη καθηγήτρια Μέσων και Τεχνών πλέον στο MIT Media Lab, η Dağdeviren ηγείται της ερευνητικής ομάδας Conformable Decoders. Αποστολή τους είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών συσκευών που προσαρμόζονται στο σώμα και καταγράφουν δεδομένα.

το σκίτσο για τη συκευή με αφορμή τον καρκίνο μαστού της θείας της
Η Dağdeviren σχεδίασε τη συσκευή όταν πήγαινε να βρει τη θεία της που είχε μόλις διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού / Πηγή: Instagram @canandagdeviren

Η φορητή συσκευή

Επτά χρόνια σχεδόν αργότερα – μετά από καθυστερήσεις λόγω δυσκολιών χρηματοδότησης και τεχνικών εμποδίων – η Dağdeviren κατάφερε τελικά να υλοποιήσει την ιδέα της: Ένα φορητό, εύκαμπτο επίθεμα υπερήχων που τοποθετείται στον στηθόδεσμο και παραμένει σταθερό λόγω της ύπαρξης μαγνητών.

Η συμπίεση των ιστών του μαστού μεταξύ δύο πλακών κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας είναι συχνά δυσάρεστη διαδικασία

«Τώρα η τεχνολογία δεν είναι ένα όνειρο σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι πραγματική. Μπορώ να την κρατήσω […] και μπορώ να την τοποθετήσω στο στήθος των ανθρώπων και να δω τυχόν ανωμαλίες».

Η καλύτερη μέθοδος που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι γιατροί είναι η μαστογραφία, η οποία συνήθως πραγματοποιείται στις γυναίκες κάθε ένα με δύο χρόνια μετά τα 40 τους έτη. Η μαστογραφία περιλαμβάνει ακτίνες Χ, πράγμα που σημαίνει ότι η ακτινοβολία περιορίζει τη συχνότητα με την οποία μπορεί να γίνεται η εξέταση.

Επιπλέον, η διαδικασία περιλαμβάνει τη συμπίεση του ιστού του μαστού μεταξύ δύο πλακών, το οποίο δεν είναι μόνο δυσάρεστο, αλλά μπορεί και να παραμορφώσει έναν όγκο – εάν υπάρχει – καθιστώντας τον πιο δύσκολο να απεικονισθεί. Η μαστογραφία επίσης δυσκολεύεται να εντοπίσει τον καρκίνο στις γυναίκες με πυκνό ιστό μαστού.

Καταγραφή δεδομένων εύκολα και γρήγορα

Το επίθεμα υπερήχων ωστόσο, που δημιούργησε η Dağdeviren και η ομάδα της προσαρμόζεται στο σχήμα του μαστού και καταγράφει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορούν να σταλούν απευθείας μέσω μίας εφαρμογής στο τηλέφωνο της γυναίκας. «Μπορείτε να καταγράψετε τα δεδομένα ενώ πίνετε τον καφέ σας», υποστηρίζει η Dağdeviren.

Τον Ιούλιο του 2023, η ομάδα της δημοσίευσε τη συσκευή στο περιοδικό Science Advances. Η τεχνολογία απέδειξε ότι ο σαρωτής μπορούσε να εντοπίσει κύστεις με διάμετρο μόλις 0,3 εκατοστά στο στήθος μιας 71χρονης γυναίκας.

Σήμερα, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μία μεγαλύτερη δοκιμή με περισσότερους συμμετέχοντες: Η Dağdeviren μάλιστα, σχεδιάζει να επιστρατεύσει τις συζύγους καθηγητών σε όλο το ΜΙΤ για να δοκιμάσουν την τεχνολογία.

Εφαρμογή και σε άλλα μέρη του σώματος

Η συγκεκριμένη συσκευή δεν περιορίζεται μόνο στον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού. Η Dağdeviren υποστηρίζει πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα: Την έχει δοκιμάσει μάλιστα και στην κοιλιά της την περίοδο που ήταν έγκυος, έτσι ώστε να μπορεί να βλέπει το έμβρυο.

Προς το παρόν, η Dağdeviren θέλει η συσκευή να είναι διαθέσιμη σε γυναίκες υψηλού κινδύνου όπως η ίδια, οι οποίες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Σημαντικό για την ίδια είναι να φτάσει η τεχνολογία σε χώρες όπου οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η Dağdeviren θέλει να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στο σώμα τους κάθε μέρα, με τον ίδιο τρόπο που παρακολουθούν την πρόγνωση του καιρού. Για εκείνη εξάλλου είναι αστείο το 2024 να γνωρίζουν οι άνθρωποι τα πάντα για τον κόσμο γύρω τους, αλλά να μην μπορούν να δουν τους ιστούς στο σώμα τους.

Με πληροφορίες από Wired