icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί έχουν επιτύχει να διατηρήσουν την ενέργεια της πυρηνικής σύντηξης για λίγα μόλις δευτερόλεπτα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη πιθανόν να είναι το κλειδί για να ξεπεραστεί η μεγάλη πρόκληση της εύρεσης μιας απεριόριστης πηγής καθαρής ενέργειας. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό επιστημόνων που ασχολούνται με την πυρηνική σύντηξη, ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στην κλιματική κρίση.

Η πυρηνική σύντηξη θεωρείται εδώ και αρκετές δεκαετίες ως μία σχεδόν απεριόριστη πηγή καθαρής ενέργειας. Ωστόσο οι ειδικοί έχουν επιτύχει να διατηρήσουν την ενέργεια σύντηξης για λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ενώ παραμένουν ακόμα πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των ασταθειών στην εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την επίτευξη ενέργειας σύντηξης, αλλά ο πιο συνηθισμένος προϋποθέτει τη χρήση παραλλαγών υδρογόνου ως καύσιμο και την αύξηση της θερμοκρασίας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η διαδικασία γίνεται σε έναν αντιδραστήρα που έχει σχήμα ντόνατ, γνωστός ως τόκαμακ (ειδική τεχνολογική διάταξη θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα), όπου δημιουργείται το πλάσμα, μία κατάσταση ύλης που μοιάζει με σούπα.

Όμως το συγκεκριμένο πλάσμα πρέπει να ελέγχεται και είναι πολύ ευαίσθητο στο να «σκιστεί» και να διαφύγει από τα ισχυρά μαγνητικά πεδία του μηχανήματος που έχουν σχεδιαστεί για να το κρατούν περιορισμένο.

Όλα αυτά βέβαια, πιθανόν να αλλάξουν, καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Princeton και το Εργαστήριο Φυσικής Πλάσματος ανέφεραν στο περιοδικό Nature ότι βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προβλέψουν αυτές τις πιθανές αστάθειες και να τις αποτρέψουν από το να συμβούν σε πραγματικό χρόνο.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η ομάδα διεξήγαγε τα πειράματά της στην Εθνική Εγκατάσταση Σύντηξης DIII-D στο Σαν Ντιέγκο. Εκεί διαπίστωσαν ότι με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορούσαν να προβλέψουν πιθανά σχίσματα πλάσματος έως και 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου εκ των προτέρων. Χωρίς αυτή την παρέμβαση, η αντίδραση σύντηξης θα είχε τερματιστεί ξαφνικά.

«Τα πειράματα παρέχουν τα θεμέλια για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό την επίλυση ενός μεγάλου φάσματος ασταθειών στο πλάσμα, οι οποίες αποτελούσαν εδώ καιρό εμπόδιο στην ανάπτυξη της ενέργειας σύντηξης» δήλωσε εκπρόσωπος του Princeton.

Τα ευρήματα αποτελούν «σίγουρα» ένα βήμα προς τα εμπρός για την πυρηνική σύντηξη, δήλωσε ο Egemen Kolemen, καθηγητής μηχανολογίας και αεροδιαστημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Princeton και συγγραφέας της μελέτης.

Οι αστάθειες στο πλάσμα «είναι από τα μεγαλύτερα εμπόδια και σκεφτείτε πως θέλουμε τους αντιδραστήρες να λειτουργούν 24/7 για χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα» ανέφερε ο Kolemen στο CNN.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν στην ομώνυμη ταινία του περιγράφει την υπαρξιακή οδύσσεια του φυσικού Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στην προσπάθειά του να φτιάξει ατομική βόμβα

«Αυτού του είδους οι αστάθειες θα ήταν πολύ προβληματικές, οπότε η ανάπτυξη λύσεων όπως αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτές τις μηχανές χωρίς προβλήματα».

Η ενέργεια της πυρηνικής σύντηξης είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί τον Ήλιο και άλλα αστέρια. Επιτυγχάνεται όταν δύο άτομα που συνήθως απωθούνται, αναγκάζονται να συγχωνευθούν. Εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτή τη διαδικασία και στη Γη. Είναι το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα και βασίζεται στη διάσπαση ατόμων.

Παρά την πολλά υποσχόμενη πρόοδο, η ενέργεια πυρηνικής σύντηξης απέχει πολύ από το να γίνει εμπορικά διαθέσιμη. Ωστόσο, αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα, καθώς τα επίπεδα ρύπανσης παραμένουν υψηλά και ο κόσμος βιώνει την επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Με πληροφορίες από CNN