icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το κινητό σου σε λίγα χρόνια θα ξέρει καλύτερα από εσένα εάν πρέπει να παραγγείλεις ακόμα ένα ποτό.

Το smartphone σου θα μπορεί στο μέλλον να λύσει πολλές παρεξηγήσεις. Πόσες φορές άλλωστε δεν έχει τύχει να τσακώνεσαι με ένα φίλο επειδή θεωρείς ότι έχει πιει πολύ και δεν πρέπει να οδηγήσει, ενώ εκείνος υποστηρίζει ότι είναι μία χαρά;

Η έξυπνη συσκευή πιθανόν να μπορεί να δώσει λύση στη μεταξύ σας αντιπαράθεση, καθώς θα είναι σύντομα σε θέση να ανιχνεύει πόσο μεθυσμένος είναι κάποιος με βάση τις αλλαγές στη φωνή του.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ, τα έξυπνα κινητά μπορούν να προβλέψουν το επίπεδο μέθης ενός ατόμου με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια.

Αυξομειώσεις στη φωνή

Στην έρευνα συμμετείχαν 18 ενήλικες ηλικίας 21 ετών και άνω, στους οποίους δόθηκε τυχαία να διαβάσουν δυνατά μία σειρά από γλωσσοδέτες.

Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε ένα smartphone για την καταγραφή της φωνής τους πριν αλλά και μετά την κατανάλωση αλκοόλ κάθε μία ώρα – έως και επτά ώρες μετά.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα αλκοόλ των συμμετεχόντων στη μελέτη, διεξάγοντας αλκοτέστ αναπνοής σε κάθε άτομο στην αρχή της μελέτης αλλά και κάθε 30 λεπτά αφού άρχισαν να πίνουν αλκοολούχα ποτά – μέχρι επτά ώρες αργότερα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ψηφιακά προγράμματα, κατάφεραν να απομονώσουν τις φωνές και να αναλύσουν παράγοντες όπως η συχνότητα αλλά και οι αυξομειώσεις στον τόνο της φωνής.

Smartphone με υψηλά ποσοστά ακρίβειας

Όταν τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκείνα του αλκοτέστ αναπνοής, διαπιστώθηκε πως το μοντέλο που ανέπτυξαν οι ερευνητές ήταν σε θέση να προβλέψει το επίπεδο μέθης ενός ατόμου με ακρίβεια 98%.

Η ακρίβεια των ευρημάτων φαίνεται να εξέπληξε τον επικεφαλής της έρευνας, Brian Suffoletto, αναπληρωτή καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ.

Το ενδεχόμενο μάλιστα να υπάρχει ένα εργαλείο που συλλέγει δεδομένα και ταυτόχρονα εντοπίζει τις αλλαγές στη συμπεριφορά ενός ατόμου που υποδηλώνουν υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι εξαιρετικής σημασίας: Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να διευκολύνει την ανθρώπινη παρέμβαση σε περίπτωση ανάγκης για την αποφυγή ατυχημάτων.

Το καλό timing

Σύμφωνα με τον Suffoletto, άλλα στοιχεία, όπως το βάδισμα και η αποστολή μηνυμάτων, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τους αισθητήρες μοτίβων της φωνής για τη μέτρηση των επιπέδων μέθης.

Όταν κάποιος αρχίζει να πίνει, μία υπενθύμιση των ορίων κατανάλωσης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο

Ωστόσο, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι χρειάζονται μεγαλύτερης έκτασης μελέτες για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των συγκεκριμένων ευρημάτων, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Επιπλέον, το timing είναι υψίστης σημασίας όσον αφορά στη βέλτιστη στιγμή που μπορεί ένα άτομο να δεχτεί μία πληροφορία: Για παράδειγμα, όταν κάποιος αρχίζει να πίνει, μια υπενθύμιση των ορίων κατανάλωσης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι είναι πολύ μεθυσμένοι, η αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων περιορίζεται.

Όπως και να έχει, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα συμβάλουν στο μέλλον στην ανάπτυξη μεθόδων που θα βοηθήσουν στην πρόληψη των τραυματισμών ή των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Με πληροφορίες από: Skynews